Je bekijkt nu Tips om de winter met de klas te beleven!

Tips om de winter met de klas te beleven!

De meeste leerkrachten zijn het wel gewend om de herfst in de klas te halen. De kinderen mogen bladeren en herfstvruchten meenemen en er wordt een mooie herfsttafel gemaakt.

Maar wist je dat je ook heel goed de winter in de klas kunt halen? In deze blog deel ik een aantal ideeën om de winter met de klas te beleven.

Waarom zou je dit doen?
Zeker voor jonge kinderen is het begrip tijd nogal abstract. Kinderen leven meer met de dag en hebben geen idee wat nou precies een jaar inhoudt. Het mooie is dat we in Nederland seizoenen hebben waardoor we het jaar heel goed kunnen opdelen in vier behapbare stukken.

Door hier actief mee aan de slag te gaan kan dit de kinderen veel houvast geven. Door het te beleven en er woorden aan te geven wordt ook het proces van de seizoenen helderder. Wanneer bevriest de sloot? Waarom zijn mijn handen koud? Wat gebeurt er in het voorjaar?

Het wordt pas echt duidelijk als de kinderen er zelf mee aan de slag gaan; het echt kunnen beleven en ervaren. Maar hoe doe je dit? Hoe haal je buiten meer naar binnen?

Ik vind zelf het Kijk- en zoekboek: de vrolijke vier seizoenen een echte aanrader om neer te zetten. 

Maak een wintertafel in de klas
Het is denk ik makkelijker om een herfsttafel in te richten, maar een wintertafel kan ook heel leuk zijn. Leg een mooi wit (vilt) kleed of laken over een tafel en zet hier allerlei winterspullen op.

Zelf houd ik ervan als er wat diepte in zit. Leg bijvoorbeeld een doos onder het kleed, dan kan je wat meer spelen met voorwerpen hoog en laag zetten.

Laat je inspireren door onderstaande foto’s van Inge Stamhuis-Dam.

thematafel winter

Ook een verteltafel, bijvoorbeeld over het boek Kikker in de kou, kan erg leuk zijn. De bovenste foto is van Saskia Hogervorst. Zij maakte een verteltafel op een bankje onder het bord.

De onderste foto is van Manon Korsten

Kikker in de kou

Voer de vogels
In de winter houden veel dieren een winterslaap en vertrekken vogels naar het zuiden. Maar er zijn ook vogels die in Nederland blijven. Zij moeten, zeker als het sneeuwt, extra hun best doen om hun eten te verzamelen. Als het vriest of sneeuwt kan je met de kinderen de vogels voeren.

Er zijn verschillende opties:

  • Rijg doppinda’s en rozijnen aan een dun touwtje met een grote stopnaald. Hang het op een zichtbare plek zodat je goed de vogels kunt zien.
  • Een iets moeilijker werkje is om met de kinderen een vetbol te maken. Je kunt hier een beschrijving vinden.

Als voorbereiding kan je met de kinderen deze aflevering over vogels in de winter van Huisje Boompje Beestje kijken.

Logboek
Zeker voor kinderen vanaf de middenbouw is het interessant om elke dag een logboek bij te houden. Het is handig om van te voren een geschikte periode te kiezen. Wanneer je hoort dat het bijvoorbeeld kouder wordt dan zijn de metingen wat boeiender.

Hang een thermometer buiten bij het raam. Elke dag bekijken de kinderen de temperatuur op hetzelfde tijdstip en noteren dit in het logboek. Ook geven ze aan wat voor weer het buiten is; denk aan storm, regen, sneeuw, wind, zon etc.

Daarnaast kan je ook een regenmeter plaatsen om de hoeveel regen te meten. Laat de sterke lezers ook het weerbericht van de dag voorlezen. Klopt het met wat er gemeten wordt?

Wil je er echt een compleet thema van maken, dan kan je ook een weerstation inrichten. Hierin wordt het weer bepaald en aan de mensen thuis ‘uitgezonden’. Heel interessant om hiermee aan de slag te gaan!

Op Sparklebox vond ik allerlei mooie (wel Engelstalige) materialen. Wanneer je op Pinterest zoekt op ‘weather station dramatic play’ vind je ook allerlei ideeën.

Beleef de winter in de klas met deze tips

Beleef de winter in de klas met deze tips

Maak een winterwandeling
In de herfst maken veel leerkrachten een wandeling met de kinderen, maar je kunt dit natuurlijk ook in de winter doen.

Zeker als er sneeuw ligt of als het heeft gevroren voelt dit heel bijzonder. Ga op zoek naar afdrukken van vogelpootjes, bekijk de vorst of ga op zoek naar ijs in kleine slootjes.

En als je terug op school bent dan drink je natuurlijk warme chocolademelk met mini-marshmallows. Als verwerkingsopdracht laat je de kinderen bijvoorbeeld tekenen en beschrijven wat ze onderweg gezien hebben.

Lezen, lezen, lezen
Uiteraard zorg je ervoor dat je verschillende informatie- en prentenboeken over de winter in de klas haalt. Bekijk hier mijn tips voor prentenboeken.

Overige aanraders:

Experimenteer
Hoe leuk is het om te experimenteren met sneeuw en ijs. Wanneer je een watertafel hebt dan kun je de tafel vullen met sneeuw. Maar je kunt ook kleine bakjes vullen om experimenten mee te doen.

Hoe lang duurt het voordat het ijs gesmolten is? Op welke plek (bijvoorbeeld bij de verwarming) gaat dit het snelst? Wanneer water bevriest, dan lijkt het meer te worden!

Ook leuk om te ontdekken waarom er zout wordt gestrooid als het glad is. Water met zout heeft een lager vriespunt dan water uit de kraan. Gewoon water wordt ijs bij 0 graden Celsius. Heel erg zout water smelt pas bij -16 graden Celsius.

Laat de kinderen twee verschillende bakjes met water vullen. In het ene bakje doe je zout. Zet de bakjes buiten in de vrieskou neer; van welk bakje is het water als eerste bevroren?

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom de Noordpool? Dan moet je dit spellenpakket zeker eens bekijken.

Ik ben benieuwd; heb jij nog leuke tips en ideeën? Laat het dan hieronder weten in een reactie.

Foto’s Shutterstock

Tips om de winter in de klas te beleven!

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie