Je bekijkt nu 5 activiteiten met stoepkrijt

5 activiteiten met stoepkrijt

Ik kon vroeger urenlang stoepkrijten, heerlijk vond ik het om de mooiste tekeningen te maken en uiteindelijk helemaal onder het stoepkrijt te zitten. Mijn ouders lieten me altijd mijn gang gaan, want met beetje regen stroomde al het krijt weer weg.

Het allerleukste van stoepkrijt vond ik nog wel het maken van speurtochten. Ik zette dan overal pijlen neer en bedacht een route die anderen moest lopen. Natuurlijk maakte ik het spannend door af en toe een opdracht op te schrijven.

Teksten als  ‘Spring drie keer op en neer’ of ‘Vraag iemand om een snoepje’ waren geen uitzondering. Naast het tekenen en het maken van speurtochten kun je nog zoveel meer doen met stoepkrijt.

Ik liet me inspireren op Pinterest en zet 5 verschillende activiteiten op een rij.

Ik maak veel gebruik van spelend leren in de klas. Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren? Bekijk dan mijn E-book ‘Spelenderwijs leren in groep 3‘.

1. Stoepkrijtverf
Je kunt heel eenvoudig zelf stoepkrijtverf maken door wat stoepkrijt te raspen en deze te mensen met een beetje water. Super leuk om de kinderen met kwasten aan de gang te laten gaan.

2. Kunst met stoepkrijt
Wanneer je zoekt op Pinterest dan vind je de meeste gave kunstwerken die met stoepkrijt zijn gemaakt. Vooral de tekeningen waarbij dan iemand op de grond gaat liggen zodat er een toffe foto gemaakt kan worden, vind ik heel leuk! Zoek maar eens op ‘sidewalk chalk art’. Zouden de kinderen ook zo’n mooi kunstwerk kunnen maken?

Naast het tekenen en het maken van speurtochten kun je nog zoveel meer doen met stoepkrijt. Ik geef tips voor 5 verschillende activiteiten.

3. Ren je rot
Dit spel kun je op allerlei niveaus spelen. Stel je wil de sommen tot 10 oefenen, dan schrijf je kriskras door elkaar de cijfers 1-10. Noem een som en laat de kinderen zo snel mogelijk naar het antwoord rennen.

Je kunt het nog moeilijker maken door het spel ‘De koning zegt…’ aan te koppelen. Alleen als je (of een leerling) ‘De koning zegt… 5+3’ roept mogen de kinderen gaan renenen, anders zijn ze af. Je kunt dit spel aanpassen voor bijvoorbeeld grote sommen of keersommen.

4. Estafette
Ook dit spel kan je weer aanpassen waar je op dat moment mee bezig bent. Stel je hebt net een les gegeven over zelfstandig naamwoorden, dan kun je dit gebruiken. Verdeel de kinderen in twee rijen en geef de voorste personen een stoepkrijt.

Tel af en laat de kinderen zo snel mogelijk rennen naar een vooraf getekende lijn. Hier schrijven ze zo snel mogelijk een zelfstandig naamwoord, daarna rennen ze terug naar de tweede in rij. Als iedereen is geweest worden de woorden gecontroleerd.

Wie was het eerste klaar? Je kunt het moeilijker maken door de opdracht uit te breiden met dat er minimaal een persoon, voorwerp en dier moet staan.

5. Sommenrace
Schrijf verspreid over het schoolplein 10 sommen op. De kinderen moeten in tweetallen zo snel mogelijk alle sommen vinden en oplossen (op een apart blaadje). Wie heeft als eerste alle tien de antwoorden?

Ben je op zoek naar meer activiteiten om de lessen op een leuke manier uit te voeren? Bekijk dan eens het boek ’50 lesideeën voor de onderbouw’. 

Weet jij nog een leuke activiteit met stoepkrijt? Laat het dan weten in een reactie.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie