Je bekijkt nu Activiteiten voor een geweldige Modderdag!

Activiteiten voor een geweldige Modderdag!

Binnenkort is het weer Modderdag. Een leuke manier om kinderen te laten ontdekken wat modder is en hoe je ermee kunt spelen. Wereldwijd zijn op deze dag honderdduizend kinderen tegelijkertijd actief bezig met de natuur. En het leuke is? Iedereen mag meedoen!

Modderdag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten. Kijk voor meer informatie op de website van IVN.

Ik geef je graag 5 redenen om kinderen met modder te laten spelen.

Goed voor het immuunsysteem
Spelen met modder schijnt goed voor het immuunsysteem te zijn. Uit onderzoek blijkt dat het de kans op allergieën, astma en chronische aandoeningen verkleint. Het is dus gezond om lekker vies te worden!

Maakt vrolijk
De meeste kinderen genieten van het spelen in de modder en het vies worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat buitenspelen en vies worden stress en angsten verminderen. Ook schijnt er een bacterie in de grond te zitten die de hersenen activeert om serotonine aan te maken. Deze stof zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Er wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

Stimuleert de sensorische ontwikkeling
Het spelen met modder biedt veel kansen voor creativiteit, verbeelding en de sensorische ontwikkeling. Ze woelen met hun handen door de modder, pakken stokken of stenen vast en maken een lekkere moddersoep of -schilderij. Ook kunnen ze de modder ruiken en de natuur horen. Zo kunnen ze zich verbinden met het buitenleven en ervaren ze de vrijheid om hun gedachten te laten dwalen. De fantasie wordt geprikkeld en ze zullen in staat zijn om allerlei dingen te creëren.

Stimuleert de motoriek
Wanneer kinderen met bakjes, schepjes, stenen en takken in de weer zullen gaan wordt de fijne motoriek gestimuleerd. Daarnaast is het een goede oefening voor de oog-hand coördinatie. Het fysieke bewegen, zoals bukken, op de hurken zitten, staan, bakjes pakken en stokjes zoeken stimuleert weer de grove motoriek.

Stimuleert de cognitieve ontwikkeling
Je zult er misschien niet gelijk aan denken, maar tijdens het spelen met modder komen kinderen allerlei nieuwe situaties tegen. Denk maar aan oorzaak-gevolg -> water en zand veranderen in modder. Maar ook probleem-oplossing -> wat is een goede verhouding om stevige modder te krijgen, zodat we iets kunnen bouwen? Kinderen zullen vergelijkingen maken, experimenteren met een van te voren bedachte theorie, aanpassingen moeten maken en de hoeveelheid water of zand moeten meten.

Daarnaast oefenen kinderen sociale vaardigheden, als samenwerken, onderhandelen en communiceren.

Activiteiten voor een geweldige Modderdag!

Hoe laat je kinderen spelen in de modder?

Laat de kinderen vooral lekker veel zelf experimenteren. Vaak komen ze al wel op allerlei ideeën. Eventueel kun je ook wat suggesties doen.

Maak een modderkeuken
Een buitenkeuken voor kinderen waarin ze lekker mogen kliederen, wordt ook wel een modderkeuken genoemd. Op internet vind je allerlei mooie voorbeelden en ideeën hoe je deze kunt vormgeven. Het hoeft bijvoorbeeld geen echte keuken te zijn, me een paar planken of pallets kom je al een heel eind. Via ouders of de kringloop kun je vast wel aan goedkope pannen en keukengereedschap komen.

Moddergezichtjes
Laat de kinderen gezichten in de modder maken door takjes, stenen, blaadjes en gras te gebruiken. Je kunt hier eventueel nog een lesje over emoties en gezichtsuitdrukkingen aan koppelen.

Constructiezone 
Maak een echte werkplaats waarbij kinderen wegen en waterwegen kunnen construeren. Voeg speelgoed vrachtwagens, graafmachines en ander materiaal toe. Ook kun je stukken PVC pijpen toevoegen, waarmee ze waterwegen en pijpleidingen kunnen bouwen. Lukt het ze om er echt water doorheen te laten stromen?

De wildernis
Je kunt ook een soort jungle maken waarbij de kinderen de modder als basis gebruiken om huizen voor de dieren te maken. Voeg speelgoed dieren (bijboorbeeld dino’s) toe en laat de kinderen met behulp van stokken, stenen en ander natuurmateriaal een wildernis creëren.

Afdrukken maken
Laat de kinderen afdrukken maken van bijvoorbeeld hun handen of voeten. Hier kun je allerlei meetspelletjes bij bedenken. Welke hand is het grootste? Wie heeft de langste voet? Etc.

Ik ben benieuwd, laat jij de kinderen wel eens spelen met modder? Doen jullie mee met de modderdag?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie