Je bekijkt nu Saga de orka die geen haring lustte

Saga de orka die geen haring lustte

Wat een pareltje is het boek ‘Saga de orka die geen haring lustte‘. Het is zowel een prenten- als informatieboek en heel leuk om te gebruiken bij het thema water. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Saga de orka die geen haring lustte

Het wordt winter in het hoge noorden. Saga en haar familie hebben al twee dagen niets gegeten. Dan besluit grootmoeder om in een fjord te wachten op de grote scholen haring die ieder jaar komen overwinteren. Maar daar heeft Saga helemaal geen trek in.

Haring smaakt… iiieeewww! Stiekem gaat de jonge orka in haar eentje op jacht naar iets wat ze wel lust. Als dat maar goed gaat!

Het prentenboek (of moet ik zeggen informatieboek) is gemaakt door Leonard Boekee. Hij is grafisch vormgever en illustrator. Orka’s hebben zijn bijzondere interesse en vormden de inspiratiebron voor zijn eerste prentenboek.

Klik hier voor nog meer boeken bij het thema water.

In de praktijk

Dit is zo’n prachtig prentenboek! Niet alleen heel mooi geïllustreerd (levensechte illustraties!), maar ook het verhaal is echt goed. De orka vindt steeds iets anders om te eten, soms is het ‘mjammieee!’ en soms is het ‘iiieeewww!’. De kinderen die naar het verhaal luisteren kunnen dit meeroepen.

Op elke bladzijde staat naast het voorleesverhaal ook een gekleurde kader met informatie over orka’s. Dit sluit steeds aan bij hetgeen wat je voorleest. Saga hoort bijvoorbeeld stemmen, in het kader lees je dan iets over hoe belangrijk geluid is voor orka’s. Je kunt dit dan vervolgens voorlezen of in je eigen woorden vertellen tegen de kinderen.

Het voorleesverhaal bevat sowieso allerlei interessante weetjes en door de achtergrondinformatie kun je de kinderen nog meer verdieping geven. Het is dus naast een mooi verhaal, ook echt een educatief prentenboek.

Werk je over het thema ‘onder water’ dan is dit boek een aanrader om te gebruiken als de kinderen meer willen leren over orka’s in de Noord-Atlantische Oceaan. Ze kunnen bijvoorbeeld een muurkrant over orka’s maken of het leefgebied van een orka knutselen.

Het boek is ook geschikt om te gebruiken voor een verteltafel. De orka komt steeds anderen tegen; zeehonden, grienden en haringen. Heel leuk om het verhaal na te spelen. Het boek is een aanrader voor eind groep 3 tot en met groep 5.

Saga de orka die geen haring lustte
Schrijver: Leonard Boekee
Illustrator: Leonard Boekee
Uitgever: Columbus
Prijs: €15,99

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie