Je bekijkt nu Een feestwinkel in de klas

Een feestwinkel in de klas

Kinderfeestjes en verjaardagen… redenen voor kinderen om een feestje te vieren! Maar wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van een feestje? In deze blog lees je tips hoe je een feestwinkel in de klas kunt maken.

Een feestwinkel

Door samen met de kinderen een feestwinkel op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het inrichten van de feestwinkel, het kopen van feestdecoraties en het vieren van een verjaardagsfeest.

Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling.

Een andere juf Linda (@juflindaonderbouw) heeft op haar Instagram ervaringen met de feestwinkel gedeeld.

Hoe begin je met het inrichten van een feestwinkel?

Je kunt het thema openen door in het midden van de klas een grote mand te zetten. Hierin zitten allerlei materialen die te maken hebben met de feestwinkel. Hierbij kun je denken aan: ballonnen, confetti, feestmutsen, roltongen, vlaggetjes, kaarsen, taart, cupcake(vormpje)s, cadeaus, inpakpapier, servetten, kaarten, uitnodigingen, enzovoort.

De kinderen komen de klas binnen en zien de mand met materialen. Wat zijn dit voor materialen? Wat kunnen we met deze materialen doen? De kinderen zullen op ideeën komen en nieuwsgierig zijn naar de rest van de materialen.

Maak vervolgens met de kinderen een lijst; wat willen we leren? Bijvoorbeeld:

 • Wat schrijf je op een uitnodiging?
 • Hoe bak je een taart?
 • Wat heb je nodig voor een feestje?
 • Welke feesten zijn er?

Misschien is er een bezoek aan een feestwinkel te regelen of mag je wat foto’s maken in een feestwinkel om in de klas te laten zien. Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van de themahoek. Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn.

Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Denk aan slingers, kaarten, uitnodigingen, cadeaupapier, enzovoort. In het themahoekpakket over de feestwinkel vind je allerlei posters die je voor de inrichting kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk.

Wat kunnen de kinderen doen?

De kinderen gaan aan de slag met het inrichten van de feestwinkel. In het pakket vind je verschillende prijslijsten van de feestwinkel: decoratie, etenswaren en tafelaankleding. Deze kunnen de kinderen gebruiken om de feestwinkel in te richten.

De labels in het pakket zorgen ervoor dat alles netjes overzichtelijk blijft. Zo weten de kinderen precies wat er in de feestwinkel te koop is en waar het ligt.

Er zitten ook posters in het pakket over het inpakken van een cadeau. Hier kunnen de kinderen ook mee aan de slag. Ze lezen het stappenplan en pakken het gekochte cadeau in.

Ook kunnen de kinderen hun eigen uitnodigingen en kaarten maken. In het pakket zit een format die hierbij gebruikt kan worden.

Spelenderwijs oefenen de kinderen met allerlei doelen, zoals met geldrekenen, het schrijven en lezen van kaarten, klokkijken (hoe laat is de winkel open?) en het ontwerpen van flyers.

Wat vind je in het themahoekpakket?

 • naambord + slinger
 • openingstijden
 • labels
 • prijslijsten
 • rollenkaarten
 • formats voor uitnodigingen en kaarten
 • poster ‘hoe pak je een cadeau in?’

Klik hier voor het themahoekpakket rondom de feestwinkel.

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Wist je dat er ook leesteksten zijn over verschillende feesten, op zowel groep 3 als groep 4 niveau?

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie