Je bekijkt nu Een luchthaven in de klas

Een luchthaven in de klas

Door samen met de kinderen een luchthaven op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het inrichten van de luchthaven. Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling.

Spel biedt dus ontzettend veel kansen! En het is een hele fijne manier om diverse doelen te oefenen. In deze blog vind je allerlei ideeën om dit zo spelenderwijs mogelijk vorm te geven.

Een luchthaven

Je kunt een echte steward in de klas uitnodigen. Hij kan dan vertellen over zijn werk in een vliegtuig. Hij vertelt dat hij altijd een grote koffer meeneemt als hij op reis gaat. Vandaag zit er in de koffer van alles om te laten zien over zijn werk. Zoals een schort die hij aantrekt als hij eten gaat ronddelen. Een model van een vliegtuig. En ook nog een echt stewardessenpakje om aan te trekken.

Hebben de kinderen weleens een vliegtuig gezien? Of in een vliegtuig gezeten? Nu de zomervakantie eraan komt gaan meer mensen op reis. Zou het leuk zijn om ook in de klas een luchthaven in te richten? Zo kunnen we leren hoe het er op een luchthaven aan toe gaat. 

Maak met de kinderen een lijst; wat moeten we leren? Bijvoorbeeld: welke mensen werken er op de luchthaven? Hoe ziet de luchthaven eruit? Welke taken hebben de werknemers?

Een mooi filmpje om samen met de kinderen te bekijken is ‘Met het vliegtuig’ van Huisje Boompje Beestje. Hier kun je vervolgens over doorpraten. De kinderen maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn.

Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Denk aan het vliegtuig, het röntgenapparaat, het dashboard voor in het vliegtuig etc.

Hoe begin je met het inrichten van een luchthaven?

In mijn themahoekpakket vind je allerlei posters die je bij de inrichting van de luchthaven kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk en natuurlijk gebruik je het naambord, de aankomst en vertrekinformatie en de handige informatieborden. 

Daarnaast vind je allerlei materialen voor het maken van het vliegtuig, denk aan monitoren voor het dashboard en KLM logo’s. Maar ook materialen die kinderen kunnen gebruiken voor het maken van een röntgenapparaat, waaronder een röntgenfoto van een gevulde rugzak die op een monitor geplakt kan worden.

Ook voor het spel zijn allerlei materialen beschikbaar. Denk aan een vliegticket, kofferlabels en een paspoort dat de kinderen zelf kunnen invullen. Ook in dit pakket vind je weer een handig overzicht met taken voor de piloot en steward(ess).

Denk aan het maken van een vluchtplan, het volgen van een checklist, het zorgen voor een hapje en een drankje etc.

Tijdens de briefing kan er een vluchtplan worden gemaakt. Deze wordt vervolgens door de verkeersleider goedgekeurd. Voor de vlucht wordt de checklist door de piloot doorlopen. Kortom; in het pakket vind je alles wat je nodig hebt om in de klas een luchthaven in te richten!

Wil je aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3‘ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie