Je bekijkt nu Speeltafel herfst

Speeltafel herfst

Vanaf volgende week werken wij in groep 2/3 met het thema ‘de boom’. Wij koppelen dit aan het thema ‘herfst’, dus daarom heb ik een speeltafel in dit thema gemaakt. Ik heb allerlei verschillende materialen en spullen gebruikt waardoor het genoeg kansen tot spel geeft.

Ook leuk! Spelen met boomschorsblokken.

Het spel
Ik heb de ruimte verdeeld in het bos en in het ‘woon/werk-gedeelte’. In het boswachtershuisje woont een gezin en zij zorgen voor de bomen en de dieren in het bos. Vader is boswachter en de kinderen vinden het heerlijk om met hem mee op pad te gaan. Af en toe komen ze een ziek dier tegen en dat wordt thuis door moeder verzorgd.

Ze hebben een kooitje voor de kleine dieren en een buitenruimte voor grote dieren. Een klein beekje zorgt voor een scheiding in het bos. De kinderen vinden het erg leuk om hierin te zwemmen of om via de stenen naar de overkant te lopen.

De bosdieren hebben het goed naar hun zin in het bos. Ze kunnen fijn hun gang gaan en laten zich graag door de boswachtersfamilie vertroetelen.

Het bos
Als ondergrond voor het bos heb ik de onderkant van de zandbaktafel gebruikt. Daar heb ik allerlei herfstkleurige kleden overheen gelegd, wat gelijk voor een mooie sfeer zorgt. Door de bak op de kop neer te zetten krijg je in het midden een smalle gleuf.

Ik heb hier een blauw/wit sjaaltje ingelegd waardoor het net lijkt alsof er water stroomt. Door aan de zijkanten grote stenen neer te leggen blijft het goed zitten. Ik heb het aangekleed met herfstdecoratie, denk aan bladeren, vruchten, boomschors en paddestoelen.
Speeltafel 'herfst' Speeltafel 'herfst'De bosdieren
Wat is een bos zonder dieren? Ik heb van kinderwinkel Kleine Sam ontzettend leuke houten bosdieren gekregen, namelijk twee konijnen, een vos, een egel, een eekhoorn en een hert. Ze zijn van het merk Ostheimer en handgemaakt in Duitsland op een zeer hoog kwaliteitsniveau.

De mooie handgesneden creaties zijn gevormd uit duurzaam hardhout en zijn beschilderd met niet-giftige kleuren op waterbasis. Ideaal dus voor een verteltafel in de kleutergroep. De prijzen van de dieren variëren van €8,50 tot €10,50.

Neem zeker eens een kijkje op hun website, want ze hebben ook andere dieren, bijvoorbeeld rondom de boerderij en de dierentuin.

Speeltafel 'herfst'Speeltafel 'herfst'Speeltafel 'herfst'Speeltafel 'herfst'Geen kijktafel, maar een speeltafel!
Ik heb wat Playmobil via Marktplaats gekocht en hiermee kunnen de kinderen zich heerlijk uitleven. Wat ik zo leuk vind aan het speelgoed is dat je het voor verschillende thema’s kunt gebruiken.

Nu heb ik er een boshuis van gemaakt, maar de volgende keer is het bijvoorbeeld een restaurant. Ook kun je de poppetjes bij elk thema weer gebruiken.

Door er een echte speeltafel van te maken gaan kinderen op een andere manier met de herfst aan de slag. Voorheen maakte ik vaak alleen een kijktafel, maar nu mogen ze er ook gewoon mee spelen.

Door het toevoegen van Playmobil en de prachtige bosdieren kun je er echt een verhaal om heen maken, wat weer erg goed is voor de mondelinge taalontwikkeling. Ik heb er een boswachtersfamilie met dierenopvang van gemaakt, maar wie weet bedenken de kinderen er hele andere verhalen bij. Ontzettend leuk en uitdagend denk ik zo!

Bekijk ook eens mijn spellenbundel ‘Spelenderwijs leren in de herfst‘ met meer leuke ideeën voor groep 2/3!

Speeltafel 'herfst'Speeltafel 'herfst'Speeltafel 'herfst'

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie