Je bekijkt nu Themahoek Mijn lijf

Themahoek Mijn lijf

Vandaag heb ik alle kerstspullen opgeruimd en het klaslokaal aangepast aan het nieuwe thema. Na de kerstvakantie gaan wij in groep 2/3 werken aan het thema ‘Mijn lijf’.

Officieel was dit voor de kerstvakantie aan de beurt, maar toen hebben we rondom het thema ‘feest’ (Sinterklaas en Kerst) gewerkt. Ik heb alle spullen uit de huishoek gehaald en er een huisartsenpraktijk van gemaakt. Alleen de wachtkamer ontbreekt nog.

Ook leuk
– Themahoek: ‘Apotheek’.
– Werkje: ‘Dit is mijn lichaam’.
– Puzzel je lichaam.

Huishoek Mijn lijf
De inrichting
Van de kast uit de gymzaal heb ik een bed gemaakt. Er moet eigenlijk een groot wit laken overheen, zodat je de kast niet ziet. Verder heb ik uit groep 6 modellen van het menselijk oog, oor en lichaam gehaald. Het kleedt de spreekkamer gelijk mooi aan. Daarnaast kan het bureau van de dokter natuurlijk niet ontbreken.

In de vensterbank staan twee dozen met verband en een doos met plastic handschoenen. In het mandje zitten de doktersinstrumenten. Alles wat er staat heeft een functie en er staan geen overbodige materialen die zouden kunnen afleiden van het rollenspel.

Rollenspel
In de themahoek mogen twee kinderen tegelijkertijd spelen: de dokter en de patiënt. Het kind kan zelf de patiënt zijn, maar ze kunnen ook de pop gebruiken en zichzelf de rol van vader of moeder toekennen. Voor elke patiënt kan de huisarts een kaart invullen. Dit is een soort checklist waarbij naar de ogen, oren, temperatuur en hartslag wordt gekeken. Daarnaast kan er aangekruist worden waar de patiënt pijn heeft en wat het plan voor behandeling wordt. Dit laatste is vooral voor groep 3 bedoeld. Tijdens dit thema staat het doel ‘kennis maken met de klok en hele uren aflezen centraal’. Daarom heb ik afspraakkaartjes gemaakt waarop de tijd in cijfers aangegeven staat. De kinderen mogen dan zelf de wijzers op de klok tekenen. Door deze te lamineren kun je het hergebruiken.

Tip! Ben je op zoek naar spellen rondom het thema mijn lijf? Dan moet je dit themapakket zeker eens bekijken.

Themahoek Mijn lijf

 

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Natasja

  Hoi, wat een leuke hoek! Ik ben voor mijn groep 3/4 op zoek naar een spellenpakket over mijn lijf. Heb jij daar toevallig nog materialen voor?
  Groeten Natasja

  1. Jaaaa, toevallig ben ik daar mee bezig! :-) Hij wordt nu nagekeken en daarna zet ik het spellenpakket online.

 2. Hannah

  Wat een prachtig materiaal! En zo mooi en gestructureerd opgebouwd… dankjewel!

 3. petra van schaik

  halli juf Linda,

  ik heb erg veel zin gekregen in het maken van deze mooie huisartsenpost. Zou ik de picto’s met de pijklachten en van de medicatie kunnen krijgen?

  groeten petra van schaik

Geef een antwoord