Je bekijkt nu Thema politie bij kleuters

Thema politie bij kleuters

Heb jij met je klas wel eens over het thema politie, brandweer, ambulance of misschien het onderwerp 112 gewerkt? De politie vind ik zelf een heel leerzaam en leuk thema voor kleuters! In deze blog vertel ik je wat je met dit thema allemaal kunt doen in je groep.

Hoeken inrichten
Samen met de kinderen kun je je themahoek in de klas ombouwen tot een politiebureau. Wij hebben dit gedaan door van het winkeltje een loket te maken. Dit kun je nog echter maken door een ‘doorgeefluik’ te knippen in een doorzichtig stuk plastic.

Zo lijkt het een echt politieloket. In het politiebureau hadden wij een paar tafeltjes gezet. Daarop stond een Ikea-ladenkastje voor de gevonden voorwerpen. Daarin lagen onder andere: oude mobieltjes, sieraden, portemonnees en een paar knuffels.

Daarnaast kun je een kinderlaptop aan het bureau toevoegen. Wij hadden ook een whiteboard en een kaart van de omgeving, waar de politie op kon kijken.

Verder was er nog een hondenhok (fruitkistje op z’n kant) voor de speurhond. Dit was een knuffel, die één van de leerlingen meegebracht had.

Boeven vangen
In de blokkenhoek bouwden we een gevangenis van een tafeltje en tralies van grijze stroken eraan met kneedgum. De agenten hebben deze gevangenis goed gebruikt! In het politiebureau lagen verder natuurlijk ook politiepetten, een paar politiehesjes en twee reflecterende hesjes.

Uit de gymzaal had ik wat pionnen gepakt en er was afzetlint (makkelijk bij een ongeluk). Verder hing er in de huishoek een boevenpak.

Tijdens het spelen kwamen we erachter dat we nog een plaats misten waar iets gestolen kon worden. Daarom hebben we ook een juwelier ingericht met kralenkettingen en een kassa die regelmatig werd leeggeroofd.

Ik had zelf gezorgd voor wat extra nepgeld en het papiergeld had ik gelamineerd, zodat ze er langer mee konden spelen. Verder was er een plek voor de recherche, waar sporen werden onderzocht en waarbij de speurhond kon worden ingezet.

De zandtafel kan gebruikt worden om te speuren naar verloren buit. Wie weet, ligt er wat onder het zand? Op een dag was er in onze klas ‘s nachts iets ‘gestolen’ . We kwamen toen samen op het idee om een beveiligingscamera te maken.

Werkjes
Mijn duo-collega en ik vinden het belangrijk om betekenisvolle werkjes te maken. Deze werkjes worden ook vaak als eerste ingepland door de leerlingen. Altijd weer een uitdaging om te zoeken naar zulke werkjes.

We zijn begonnen met het maken van handboeien. Deze hebben we gemaakt van twee lege tape-rollen, omplakt met papier. Tussen deze twee handboeien maakten we een kettinkje van strookjes (zoals je ook een ketting-slinger maakt).

Verder maakten we een politiepet in 3D. Op internet vonden we een leuke pet die je kon downloaden. De kinderen hebben deze uitgeknipt en met kleurpotlood gekleurd. Vervolgens plakken op een zwarte hoedenstrook en je pet is draagbaar!

Wat de kinderen het allerleukst vonden, was toch wel het werkje op de oudermorgen. Toen mochten ze samen met hun papa of mama zichzelf op behang omtekenen en daarna uitknippen. Daarna mooi verven (politiepak aan, pet op) en klaar!

Lees ook: thema verkeer en politie in groep 3/4.

Thema politie bij kleutersTaalactiviteiten
Politie-agentje en boefje spelen, daar werd natuurlijk al volop spelverhaal en nieuwe woordenschat in gebruikt. De kinderen leren bij dit thema veel nieuwe woorden kennen. Denk aan uniform, handboeien, pepperspray en revolver.

Ook het woord cel kenden de meesten nog niet. De nieuwe woorden zette ik ook wel eens aan het begin van de dag in. Dan las ik de namen op en mochten de kinderen een politie-woord noemen in plaats van ‘ja juf’.

Verder kun je veel doen met het nazeggen van woorden en zinnen, het hakken en plakken (in groep 2) en het naschrijven van bijvoorbeeld woordkaarten. Deze zijn op internet veel te vinden.

Boeken zijn er ook een hoop over dit thema! Denk aan de serie over Agent en Boef en die over Piet Pollies. Bij dit thema hebben wij een kist van de onderwijsbibliotheek geleend. Altijd handig, want er zitten vaak wel 15 prentenboeken in!

Andere leuke prentenboeken bij dit thema zijn ‘Hugo, dichter en politieman‘, ‘De politieman‘ van Liesbet Slegers en de Kijkdoos boeken.

Rekenactiviteiten
Bij dit thema wordt er nogal eens wat gestolen. Daar kun je natuurlijk al een hoop telactiviteiten mee bedenken. Laat één kind naar de gang gaan en laat een boef een aantal voorwerpen stelen. Hoeveel zijn weg? Hoeveel had je? Hoeveel is er over? Dit kan met goudstukken, munten of echte voorwerpen.

Wij hebben ook een keer een les gedaan over het boevenhol. Ik was de hoofdman en had een buit (emmertje vol bierdoppen) meegenomen. Deze buit moest eerlijk verdeeld worden. Hoe kon dat het makkelijkst?

We hebben ook een activiteit gedaan, waarbij de leerlingen aangaven welk politievervoermiddel ze het liefst zelf wilden besturen. Ze konden dan kiezen uit een fiets, motor, helikopter, paard, auto, busje of boot.

Ze kozen door middel van het opplakken van een vierkantje. Door deze keuzes onder elkaar op te plakken, hadden we een soort staafdiagram gemaakt.

Politiebezoek!
De vader van één van de leerlingen is politieagent. Hij kwam op een vrijdagmorgen in de klas om te vertellen over zijn beroep. Van te voren hadden we met elkaar een aantal vragen bedacht voor de agent. De kinderen bedachten van alles. ‘Moet u wel eens echt schieten?’ en ‘Rijdt u wel eens op een politiemotor?’ tot ‘Waar brengt u de boeven heen?’.

De agent begon met zijn verhaal en arresteerde mij als juf. Ik moest met de handen op de rug en werd geboeid door een van de jongens uit mijn klas. Spannend! Hij liet ook zijn koppelriem met o.a. pistool en pepperspray zien. Echt interessant!

Na het praatje in de klas gingen we met z’n allen naar buiten. Daar stond een echte politie-strandwagen. De agent heeft ons alle voorwerpen uit de kofferbak laten zien. Een schep, een bezem, een kogelwerend vest, handschoenen….

De kinderen mochten ook allemaal in de auto en vervolgens werd de sirene plus zwaailamp aangezet! Een succes! Wil jij ook een politie-agent in de klas? Mijn tip: bel op tijd! Dan kunnen ze vaak wel wat regelen. Je kunt ook vragen of je bij het bureau op bezoek mag komen

Thema politie bij kleuters

Buitenspel
De kinderen namen het thema ook mee naar buiten. Daar moesten ook boeven worden gevangen en werd er met de speurhond gespeurd. Dit kun je als leerkracht stimuleren. De fietsjes en wat stepjes uit de schuur hebben we omgebouwd tot politiemotors.

Dit doe je eenvoudig door een geprint politielogo met tape te bevestigen aan het stuur van het fietsje of de step. Er werd flink op los gereden door de agenten! Ook werd er gewoon politie en boefje gespeeld. Het huisje was gevangenis. Dat hoef je de kinderen niet te leren!

Gym
Agenten moeten fit zijn! Daarom hebben we een echte politietraining gedaan in de gymzaal. We begonnen met wat rek- en strekoefeningen. Daarna hebben we geklommen in het wandrek met schuine trapjes ertegen aan, gingen we razendsnel van de glijbaan en maakten een dieptesprong van de kast op de mat.

Ook mochten de agenten balanceren over twee omgedraaide banken. Wie het lastig vond, hielp elkaar (samenwerken hoort er ook bij!). We hadden ook nog stapstenen liggen, want niet elke straat is even begaanbaar.

In een andere gymles hadden we een agent met pet, die opdrachten gaf. Er lagen vijf matten. Er waren maar vier groepen en één lege mat. De groepen hadden allemaal één voorwerp: zak met goud, diamant, geld (briefjes) of een schatkist.

Het groepje van het voorwerp wat genoemd werd, moest zo snel mogelijk naar de lege mat rennen. Dit vond groep 1 een erg leuk spel. Je kunt ook nog denken aan het spel ‘diamantroof’.

Liedjes-tips
Veel liedjes kun je vinden op de website van Kleuteridee. Daar vind je onder andere het lied Tatuuu-tatuuu, hoor je de sirene gaan? Een echte hit in onze groep! Verder kun je het liedje Hup Agent vinden. Zelf had ik nog een liedje bedacht op de wijs van ‘Hoei-hoei-hoei, wat rijdt daar door de straat?’ uit EigenWijs.

Hoei-hoei-hoei, wat rijdt daar door de straat?
Het is de politie, het is de politie
Hoei-hoei-hoei, wat rijdt daar door de straat?
Het is de politie die weer boeven vangen gaat!

Hoei-hoei-hoei, wat rijdt daar door de straat?
Het is de politie, het is de politie
Hoei-hoei-hoei, wat rijdt daar door de straat?
Het is de politie, ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat!

Inspiratie opgedaan? Succes met het leuke thema politie met jouw kleuters! Mocht je zelf nog leuke tips en ideeën hebben dan hoor ik het graag!

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Silke

    Hallo heb je fotos van je hoeken binnen politie

Geef een reactie