Je bekijkt nu Hoe organiseer je een kinderfeestje?

Hoe organiseer je een kinderfeestje?

Er is er één jarig, hoera, hoera! Op sommige scholen gebeurt het al in de kleutergroepen, maar vaak zie je dat vanaf groep 3 de eerste kinderfeestjes worden gevierd. Sommige ouders vinden het fijn om het thuis te vieren en anderen gaan liever met de kinderen op stap. Het is allemaal prima. In deze blog wil ik je graag een aantal ideeën en tips geven waar je aan kunt denken bij het organiseren van een kinderfeestje.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greetz. 

Wat ga je doen?
Soms zie je wel eens tv-programma’s waarin een zes-jarige een enorm knalfeest krijgt aangeboden. Ik vraag me dan altijd af wie dit het leukste vindt, de ouders of het kind. Daarom staat bij mij op stip nummer 1 ‘betrek de jarige’. Wat vindt hij/zij leuk om te doen? Geef eventueel een aantal opties en laat hieruit kiezen. Bedenk ook of de opties passend zijn bij de leeftijd. Jonge kinderen vinden het hartstikke leuk om thuis spelletjes te doen en vermaken zich snel met wat speelgoed. Bij oudere kinderen moet je ze wat meer bezig houden en misschien wel wat origineler uit de hoek komen. Een aantal ideeën:

 • Organiseer een piraten- of prinsessenfeestje en bedenk hier leuke spelletjes bij. De kinderen kunnen bij elk spelletje een stempel of puzzelstuk verdienen. De puzzelstukken vormen samen een kaart om de schat te vinden.
 • Organiseer een mode en optut feestje. Laat de kinderen zich verkleden en ga aan de slag met make-up en nagellak. Wanneer iedereen mooi is gemaakt kun je leuke foto’s maken of een modeshow lopen.
 • Ga naar het bos en laat de kinderen lekker ravotten. Neem een picknickkleed met allerlei hapjes mee. Speel een potje voetbal of organiseer een huttenbouw wedstrijd.
 • Heb je wat meer tijd dan kun je van te voren een fotospeurtocht voorbereiden. De finish is bijvoorbeeld de ijssalon waar iedereen een ijsje mag uitzoeken.
 • Organiseer een bakfeestje. Knutsel eerst koksmutsen en laat de kinderen daarna koekjes versieren en bakken. Of ga met de kinderen gourmetten of laat ze een menu koken.

Hoe organiseer je een kinderfeestje?

Nodig de kinderen uit
Bedenk samen met de jarige wie allemaal op het feestje mogen komen. Het is handig om van te voren een maximum aantal kinderen op te geven. Dan valt hier verder niet over te discussiëren. Zodra de kinderen zijn gekozen kunnen de uitnodigen worden geschreven. Natuurlijk is het extra leuk als de jarige zelf mee kan helpen bij het maken van zijn/haar kinderfeestje uitnodiging. Zo kan hij/zij trots aan vriendjes en vriendinnetjes vertellen dat de uitnodiging zelf gemaakt is.

Of kruip samen achter de computer en kies bijvoorbeeld een vrolijke kaart uit de brede collectie van Greetz. Je kunt een leuke foto uitnodiging maken en de foto bewerken met feestelijke stickers, kaders en foto-effecten. Je kunt foto(‘s), tekst en versiering op de voor- en binnenkant van de kaart plaatsen,  zo kun je een kinderfeestje uitnodiging maken die perfect past bij het partijtje! Zie de foto hieronder voor wat leuke voorbeelden!

Op de uitnodiging zet je de belangrijkste informatie. Bij wie en waar is het feestje? Hoe laat begint het en is het afgelopen? Moeten de kinderen iets (bijv. zwemkleding) meenemen en worden ze thuisgebracht? Het is ook handig om voor de zekerheid je adres en telefoonnummer erop te zetten.

Hoe organiseer je een kinderfeestje?

De voorbereidingen
Begin op tijd met de voorbereidingen, want je wilt natuurlijk geen dingen vergeten. Wat heb je allemaal nodig en moet je doen?

 • Drinken
 • Taart of spulletjes om cake te versieren
 • Eventueel papieren bordjes en plastic bekertjes
 • Slingers, ballonnen, verjaardagsmutsen
 • Kaarsen voor op de taart
 • Het is handig om een vriend of vriendin te vragen om te helpen.
 • Haal breekbare voorwerpen weg uit de woonkamer, sommige kinderen kunnen nogal enthousiast worden. :-)
 • Bedenk wat je met de cadeaus gaat doen. Mogen de kinderen deze verstoppen of laat je ze gelijk geven?
 • Houd ook altijd een ‘slecht weer programma’ achter de hand.

Verder hangt het er natuurlijk ook vanaf wat je op het feestje gaat doen. Maak een lijstje, zodat je overal goed aan denkt. Vergeet ook niet om je camera klaar te leggen! Geniet ervan en het belangrijkste is dat de jarige het naar zijn of haar zin heeft!

Heb jij nog leuke ideeën voor een kinderfeestje? Laat het in een reactie weten!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie