Je bekijkt nu Ideeën voor je zand- en watertafel 2.0

Ideeën voor je zand- en watertafel 2.0

Waar staat jouw zand-en-watertafel? Te verstoffen in een hoekje van je lokaal? Of met deksel erop, gebruikt als speeltafel? Dat kan anders! Hier een aantal spetterende / korrelige ideeën voor een originele vulling van je zand- en watertafel 2.0!

Kloddertrechter
Je hebt nodig: een fijne trechter, zand en een beetje water. Maak modder van het zand door het water er door te mengen. Doe dit samen met een paar kinderen… alleen dat onderdeel is al leuk, natuurlijk! En: met modder kun je leuke dingen doen! Pak de trechter en giet er telkens een beetje modder doorheen. Nu kun je leuke vormen maken. Wie maakt het hoogste torentje of het leukste moddergebouw?

Plantenbak
Zelf heb ik een tijdje terug een plantenbak zonder onderkant opgehangen boven de watertafel. Dit was in de herfst. We hadden het over regenbuien en hoe we zelf een regenbui konden namaken in de watertafel. Mijn plantenbak was een zwarte (van de Action) met een kunststof opvangbakje eronder, wat je er ook af kon halen. Hang de plantenbak op aan een lat/rail boven je watertafel op goede hoogte voor de leerlingen. Verder heb je een paar gietertjes nodig. Laat de kinderen water in de gieters doen en deze leegkiepen in de plantenbakken. Het resultaat: een eigengemaakte regenbui!

IJs
Als het warm is, is dit een verkoelende activiteit! Vries een aantal bakjes water in en haal deze er uit op het moment dat de kinderen gaan spelen. Leg ze in de watertafel en het experiment kan beginnen! Je kunt er kleimesjes bij geven om stukjes ijs weg te schrapen of bakjes lauw water om te zien wat er gebeurt als ze dat erover gooien. Deze activiteit past ook heel goed bij het thema Noord- en Zuidpool of thema sneeuw en ijs.

Vulling van restmateriaal
In jullie magazijn op school staan vast materialen die je ook eens in je zand-watertafel kunt doen. Te denken valt aan piepschuimkorrels (die je in pakketjes vindt). Deze kun je bijvoorbeeld in de winter in je zandtafel doen en daarbij wat eskimopoppetjes (playmobil) sleetjes en honden. Verder kun je denken aan: papiersnippers die de kinderen fijn geknipt hebben, confetti, uit de grote perforator, versnipperd papier uit een versnipperaar… Na een tijdje moet er wel even geveegd worden!

Ideeën voor je zand- en watertafel 2.0

Vulling met voedsel
Over het vullen van je zandtafel met voedsel zijn de meningen wat verdeeld. Er zijn dingen die er geschikt voor zijn. Te denken valt aan: penne pasta, macaroni, fussili, rijst, erwten, linzen of bruine bonen. Sommige van deze materialen kun je ook kleuren in verschillende kleuren, door ze in een zakje te doen met wat kleurstof en azijn.

Vulling van natuurlijk materiaal
Ook materialen uit de natuur kun je goed inzetten. Wat te denken van potgrond bij het thema ‘de bloemenwinkel’ en dan zelf bloemetjes zaaien! Als je over strand en zee werkt, zou je aan het zand van je zandtafel leuk schelpen kunnen toevoegen. En werk je over de dierentuin of dierenwinkel? Dan is het toevoegen van wat veren, hooi en stro wel erg leuk! Vergeet  ook de (duplo) hekjes niet! Nu het herfst is, kun je ook herfstmaterialen toevoegen, zoals kastanjes, eikels, nootjes en wat bladeren. Als je er ook nog wat bomen bij laat maken of wat grotere speelgoedboompjes neerlegt, maken ze er een herfstbos van. Ook kun je nog denken aan zaadjes of gedroogde lavendel om mee te experimenteren.

Vijver
Mocht je een waterthema hebben, dan is het leuk om water, aquarium steentjes, plastic vissen, plastic kikkers, badeendjes en andere vijverbewoners toe te voegen. En wat te denken van wat nep (of echte!) waterplanten? Zo kan er in een handomdraai een vijvertje gemaakt worden.

Het gebruik van een zand- en watertafel is erg goed voor de motoriek van kinderen en mag zeker geen ondergeschoven kindje zijn! Daarom mijn oproep: maak er wat leuks van! Heb je zelf nog leuke ideeën? Laat het dan in een reactie weten, ik ben benieuwd!

Carolien van Beveren

Carolien van Beveren is gastblogger op klasvanjuflinda.nl. Ze studeerde in 2009 af aan de PABO. Vanaf die tijd heeft ze altijd als onderbouwleerkracht gewerkt, met veel enthousiasme. Ze vindt het belangrijk dat in het onderwijs aan kleuters het spelende kind centraal staat. Ze houdt ervan om thema's uit te werken en blogt hier dan ook regelmatig over. Carolien geeft les op een basisschool in Zeeland. Ze is getrouwd en moeder van een peuter van 2,5 en een baby.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Luna

    Ik vind het zo leuk om te lezen dat jullie zulke enthousiaste juffen zijn! Ik ben er zelf geen, maar vind het interessant om te zien hoe alles gaat omtrent lessen maken.
    Over voedsel in de zandbak stoppen; niet doen. Of in elk geval géén gedroogde bonen. Vroeger speelden mijn ooms en tantes hier mee en is een zusje van mijn vader overleden door een boon. Ze had hem in haar mond gestopt en door het speeksel zet de boon uit waardoor ze is gestikt. Iemand van een jaar of vier/vijf zal over het algemeen vast niet alles meer in de mond stoppen, maar je weet maar nooit.

    1. Linda Willemsen

      Hoi Luna, leuk dat je onze ideeën volgt. Bedankt voor je waarschuwing! Het is inderdaad goed om dit in de gaten te houden.

    2. Hoi Luna,

      Nog een late reactie van mij: Bedankt voor je aanvulling! Dit is ook zeker een voorbeeld waarom toezicht altijd nodig blijft! Je weet inderdaad maar nooit.

Geef een reactie