Je bekijkt nu Museum bij de kleuters

Museum bij de kleuters

De afgelopen weken hebben de kleuters bij ons op school over het thema kunst gewerkt. Een ontzettend leuk thema waarbij de kinderen al hun creativiteit kwijt kunnen. In deze blog deel ik wat ideeën en laat ik zien hoe mijn collega’s een fantastisch museum van alle kunstwerken hebben gemaakt.

Thema kunst
Tijdens dit thema hebben de kleuters over bekende kunstenaars gewerkt en bekende werken nagemaakt. Wij werken altijd het ene jaar rondom muziek en dans en het andere jaar rondom schilder- en beeldende kunst.

Al vrij vroeg in het thema zijn de kleuters naar een museum geweest om te ontdekken wat precies kunst is en hoe het er in het museum aan toe gaat. Veel kinderen waren nog nooit in een kunstmuseum geweest. 

Kunstworkshops voor kinderen
Een ontzettend leuk inspiratieboek om bij dit thema te gebruiken is Kunstworkshops voor kinderen. Aan de hand van dit boek gaan kinderen aan de slag met tips van kinderkunstenaar Hervé Tullet.

Over de hele wereld geeft Hervé Tullet kunstworkshops aan kinderen – nu eens voor een klas, dan weer voor honderden kinderen tegelijk op een dorpsplein. Zijn elf mooiste workshops heeft hij gebundeld in een handboek, dat een feest is om naar te kijken en mee aan de slag te gaan.

Het mooie aan dit boek is dat de workshops echt stap voor stap zijn uitgelegd. Hervé geeft zelfs suggesties hoe je iets kunt zeggen. Weinig voorbereidingstijd en een hoop plezier dus!

Museum voor kinderen
Aan het einde van het thema mochten alle ouders de kunstwerken komen bekijken. Mijn collega’s hebben in de hal een prachtig museum gemaakt. De kinderen mochten hun eigen ouders rondleiden. Eerst moest er natuurlijk bij de kassa een kaartje worden gekocht en aan het eind van de rondleiding was er een bakje koffie.Thema kunst bij de kleuters

Thema kunst bij de kleuters Thema kunst bij de kleuters Thema kunst bij de kleuters

Het museum is met hele basis-materialen gebouwd. Twee tafels op elkaar en wat folie eromheen stellen de vitrinekasten voor. En door veel werkjes en foto’s van kunstenaars om de muur te hangen heeft het al snel de uitstraling van een echt museum.

Niet op de foto, maar wel aanwezig was een klein winkeltje met de kassa. Hier konden de ouders een toegangskaartje kopen en koffie krijgen. De kinderen maar ook de ouders waren ontzettend enthousiast over de mooie kunstwerken.

Na de rondleiding mogen de kinderen er ook nog in spelen. Zonde natuurlijk om al zo snel het museum weer op te ruimen.

Tip! Ben je op zoek naar kunstlessen? Dan moet je dit lessenpakket zeker eens bekijken.

Heb je zelf nog leuke ideeën rondom dit thema? Laat je tips dan achter in een reactie.

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Annette

    Volgende week oom een museum maken. Leuk idee de vitrines, ga ik zeker gebruiken. Ga het combineren met het boek van Kobe waarbij ze nog een eigen verzameling of mooie dingen mee mogen nemen. Ik laat donderdag stenen zien die ik in het buitenland heb gevonden. Ze kunnen zelf over hun eigen mooie dingen vertellen waarom ze het willen laten zien, of ik schrijf er een kaartje bij of zij mogen zelf schrijven.

    1. Jaaa het boek van Kobe is zeker leuk om erbij te gebruiken! Leuk dat je ook iets van je zelf laat zien, dit zal zeker aanspreken!

Geef een reactie