Je bekijkt nu In de hoek: de bouwhoek

In de hoek: de bouwhoek

In een nieuwe blogserie ‘In de hoek’ deel ik mooie voorbeelden van hoeken. Een fijne manier om inspiratie op te doen voor je eigen hoek of thema. In deze blog deel ik de bouwhoek van Vivere Democratisch Onderwijs uit Rotterdam. Ingestuurd door staflid Karin de Man-Ram en ontworpen door Esmé Valk.

Hoe is de hoek tot stand gekomen?
We merkten aan de kinderen dat zij geïnteresseerd zijn in ontdekkend leren. Zodra we nieuw constructiemateriaal hadden, bijvoorbeeld kapla, waren de kinderen er niet bij weg te slaan.

De bouwhoek is toegankelijk voor alle kinderen van de school. Het materiaal moest uitdagend en prikkelend zijn voor kinderen van 4 t/m 12 jaar oud. Esmé heeft de ruimte zo ingedeeld dat er verschillende vormen van constructie mogelijk zijn.

Zo is er een knikkerbaan gemaakt van een dubbel gaatjesbord, bevestigd bovenop een lage kast waarin het materiaal ligt. In de gaten passen stokjes waaraan trechters, pijpen en kokers bevestigd kunnen worden met papiertape, touw of elastiek.

Er is een werktafel met daarnaast een K’nex buffet, gesorteerd op vorm. En er staan twee kasten vol met open eind materialen die uitgezocht zijn op hun sensorische en bouwtechnische kwaliteiten. Hiermee kunnen ingewikkelde bouwwerken worden gemaakt, maar ze voorzien ook het fantasiespel doordat kinderen kunnen kiezen uit verschillende kleuren, transparante of glimmende materialen.

Er is een lage bouwtafel bedekt met foam waar kinderen al zittend op de grond aan kunnen werken. Het geeft een podium aan de bouwwerken. Op de muur hangen foto’s van wereldberoemde bouwwerken zoals de Chinese muur, piramides, de Burj Khalifa en gebouwen uit Rotterdam (de stad waar Vivere gevestigd is) en bouwwerken die gemaakt zijn door de kinderen.

Er zijn ook boeken aanwezig die over bouwen gaan voor nog meer inspiratie.

De kinderen spelen graag in de hoek. Zodra er iemand weggaat en er een plekje vrij komt, komt het volgende kind de hoek al weer in.

Welke spullen heb je gebruikt?
We hebben verschillende open eind materialen voor de hoek gebruikt. Denk aan de standaard constructiematerialen, zoals; knex, kapla, blokken en knikkers. Maar er ligt ook allerlei kosteloos materiaal, zoals kartonnen kokers, ringen en verbindingsmaterialen.

  • rechte plastic pijpen en verbindingen
  • stokjes
  • touw
  • elastiekjes
  • kabelhaspel
  • waterblokjes
  • boomschijfjes
  • cd’s
  • spindels
  • bouten en moeren
  • schuimblokken
  • metalen doppen
  • knikkers
  • kartonnen kokers
  • houten planken
  • bogen
  • ronde blokken
  • driehoekige blokken
  • rechthoekige blokken
  • plastic kokers

Hoe ervaren de kinderen het?
De kinderen vinden de hoek een enorm succes. Ze staan soms letterlijk in de rij om er te spelen.

De mooiste uitvindingen komen voorbij. Ook zien we er verschillende manieren van spel ontstaan. Daarnaast is het samenwerken voor de kinderen erg leerzaam; er worden compromissen gesloten en soms leidt het juist weer tot mooie leersituaties als iemand zijn eigen idee toch graag wil doorzetten.

Kinderen van verschillende leeftijden spelen tegelijkertijd in de bouwhoek. Hierdoor ontstaat er sneller inzicht en stemmen kinderen af op elkaars ontwikkeling.

Komen er bepaalde doelen aan bod?
Het ultieme doel van de bouwhoek is het ontdekkend en zelfgestuurd leren. Wij zorgen voor materialen die bepaalde vaardigheden en doelen uit kunnen lokken. Ons streven is dat de kinderen daar zelf door spel achter gaan komen.

Wij hebben ook niet precies voor ogen hoe de kinderen de open eind materialen zullen gaan gebruiken. Daardoor blijft het verrassend en interessant wat er gebouwd gaat worden.


Wat een prachtige bouwhoek en wat zullen de kinderen hier met veel plezier in spelen! Het is fijn dat de materialen zo overzichtelijk zijn ingedeeld en dat de kinderen zoveel keuze en mogelijkheden hebben.

Heb je zelf weinig budget voor zo’n bouwhoek? De foto’s van verschillende bouwwerken en het toevoegen van kosteloos materiaal is al een hele mooie toevoeging. De kinderen kunnen dit als voorbeeld voor hun eigen kunstwerk gebruiken.

Veel van de open eind materialen zijn aangeschaft bij Scrap XL, een winkel in Rotterdam waar industrieel restmateriaal wordt verkocht. 

De boeken die je op de foto ziet zijn:

Esmé Valk werkt onder de naam In Their Own Time. Zij ontwikkelt concepten en ontwerpt speelruimtes die aansluiten op de ontdekkingsdrang van kinderen. Met haar inrichting wil zij kinderen prikkelen tot zelfgestuurd leren waarin zij hun eigen pad kunnen kiezen. Je kunt haar ook op Facebook volgen.

Bedankt Karin, voor deze inspiratie! Wil je jouw hoek ook delen met andere leerkrachten? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Wil je de overgang van kleuter naar schoolkind verkleinen en aan de slag met spelend leren? Tijdens de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Ylva

    Hallo, ik ben heel benieuwd waar je de kosten van de bouwhoek hebt gekocht. Is dat Ikea?

  2. Liesbeth Pues

    veel interesse omdat het onderwerp me boeit als kleuterjuf

  3. Sab

    Beste Linda,

    Wil jij de foto’s van de voorbeelden van bouwwerken met mij delen?

  4. Pauline meijer

    Leuke kasten. Waar heb je deze gekocht ?

Geef een reactie