Je bekijkt nu Kinderboekenweek ‘Reis mee’: een overzicht

Kinderboekenweek ‘Reis mee’: een overzicht

Lezen, op school kunnen we er niet genoeg aandacht aan besteden. Heerlijk wegdromen in een romantisch boek of niet meer kunnen stoppen in een spannend boek. Bijna elk kind kan zich de momenten met zijn vader of moeder wel herinneren, waarin ze in bed lagen en heerlijk voorgelezen werden. Soms komen bij de herinneringen aan lezen ook de voorleesmomenten op school boven drijven. 

Tijdens de Kinderboekenweek wordt er volop aandacht besteed aan het lezen, elk jaar weer binnen een bepaald thema. Als kind vond ik deze week geweldig, omdat de hele school in één bepaald thema ondergedompeld werd. In de Kinderboekenweek van dit jaar is het thema ‘Reis mee’ en staan voertuigen centraal.

De thema’s ‘voertuigen’ en ‘op reis’ komen in veel klassen elk jaar terug. Er is daarom ook al veel over geschreven en te vinden op Klasvanjuflinda.nl. In deze blog krijg je een overzicht van alle andere blogs, zodat je snel en gemakkelijk de Kinderboekenweek kunt gaan voorbereiden.

Deelthema’s

Thema’s als ‘voertuigen’ en ‘op reis’ zijn vrij breed en niet alle leerkrachten vinden dit altijd even fijn. Een breed thema bestaat gelukkig ook altijd uit verschillende aspecten. Deze aspecten kun je ook als losstaand thema gebruiken. Er kan bijvoorbeeld in de klas ook alleen gewerkt worden over ‘de fiets’, ‘de camping’ of ‘het reisbureau’. 

Kringactiviteiten

Als kleuter-, groep 3- en groep 4 leerkracht behandelen we veel taal- en rekendoelen in de kring. Zo kunnen we alle kinderen tegelijk uitleg geven en /of laten oefenen.

In de blog ‘Kinderboekenweek 2019: kringactiviteiten’ geschreven door juf Joy vind je een aantal uitgewerkt taal- en rekenactiviteiten die je tijdens de Kinderboekenweek kunt inzetten. Zo passen het spel ‘ik ga op reis met de ..’ en de bekende bussommen perfect bij dit thema. 

Hoeken

Het thema van de Kinderboekenweek kan nog meer gaan leven in de klas als ook de hoeken hieraan worden aangepast. De themahoek kan veranderen in een vliegtuig of een camping. In de bouwhoek kunnen de kinderen een auto nabouwen of met de speelgoedauto’s over hun zelfgemaakte racebaan rijden.

Sommige klassen beschikken zelfs over een schrijf-, reken- of leeshoek, die binnen het thema is vormgegeven. Meer ideeën over het inrichten van de hoeken vind je in de blog ‘Kinderboekenweek 2019: hoeken’. 

Boeken

De Kinderboekenweek ‘Reis mee’ draait niet alleen om het thema en voornamelijk om leesplezier en leespromotie. Dit begint vaak bij een boek dat de kinderen aanspreekt en dat bij hun niveau past.

Het boek ‘Het stuur van tuur’ is een erg leuk leesboek dat past bij jonge kinderen en bij het thema ‘voertuigen’. Het boek is geschikt om voor te lezen bij de kleuters, maar ook om zelf te laten lezen in groep 3.  

Zoek je een boek dat meer in gaat op de verkeersregels en –borden, dan is ‘De kleine voetganger’ misschien een optie.

Tot slot is het van belang om kinderen ook kennis te laten maken met verschillende soorten boeken. Het boek ‘Willewete: de garage’ is een informatieboek en zeer geschikt voor de kinderen die graag informatie in zich op nemen. In de blog ‘Willewete: de garage’ vind je ook een aantal lesideeën bij het boek. 

Spellenpakketten 

Naast alle ideeën voor in de kring en in de hoeken hebben Linda (Klasvanjuflinda.nl) en Joy (JUV.) twee spellenpakketten gemaakt, die je dit jaar goed kunt gebruiken tijdens de Kinderboekenweek. Beide pakketten zijn gericht op voertuigen en reizen. 

In het spellenpakket voor de kleuters vindt je tien spellen, waarbij diversie groep 1 en groep 2 doelen aan bod komen. Naast de spellen bevat het pakket ook nog wat extra’s, zoals kleikaarten, een woordposter en cijfer- en letterkaarten. 

Het pakket voor groep 3 bestaat ook uit tien spellen gericht op het oefenen van diverse groep 3 doelen. De kinderen gaan o.a. aan de slag met de klanken, het maken van woorden, sommen tot 10, bussommen en splitsen. Een fijne manier om de leerdoelen te automatiseren.

Je kunt de spellenpakketten los in de webshop bestellen, maar ook als bundel krijgen met 5 euro korting.


Joy van Veen

Joy van Veen werkt als leerkracht in groep 1/2 op een basisschool. Ze heeft de Academische PABO gedaan, een Master Orthopedagogiek afgerond en haar hart ligt bij het lesgeven aan het jonge kind. Naast het voor de klas staan is ze werkzaam als orthopedagoog op een leerproblemenpraktijk. In haar vrije tijd deelt ze haar ideeën en ervaringen op social media onder de naam JUV.

Geef een reactie