Stratenmaker – lessuggesties

De meeste kinderen houden ervan: spelen met auto’s. De een legt straten aan, zet garages neer en bouwt bruggen. De ander blijft echter maar met zijn auto heen en weer rijden op het autokleed. Je vraagt je dan (als leerkracht) wel eens af of dit spel wel zo leerzaam is. Om dit spel te verrijken is Stratenmaker heel geschikt.

Met dit speelgoed verandert het klaslokaal voor je het weet in een groot netwerk van straten. De straten lopen onder de stoelen door, over blokken en over de banken. In deze blog vertel ik je wat Stratenmaker is en wat je er nog meer mee kunt.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Special4Schools. 

Het materiaal

Stratenmaker XXL is een mega set dat bestaat uit buigzame kunststof wegdelen. De 564 wegdelen kunnen aan elkaar geklikt worden om zo een lange baan te vormen. Daarnaast is het fijne aan Stratenmaker dat de kinderen ook over oneffenheden kunnen bouwen, omdat de wegdelen buigzaam zijn. Zo is bouwen over zand, takken en blokken geen probleem. Ook het aanleggen van ronde vormen en bochten is met dit materiaal gemakkelijk. 

Naast de buigzame wegdelen zitten er ook electro-auto’s in het pakket en extra onderdelen, zoals een hangbrug, tunnel, reservebanden en nog veel meer.

Stratenmaker in de klas

De Kinderboekenweek van 2019 gaat over voertuigen en reizen. Dit materiaal sluit perfect aan bij dit thema en zal het spel van de kinderen zeker verrijken. Bouw de wegen in de stad en rij er met verschillende voertuigen overheen. Onbewust oefenen de kinderen zo ook hun fijne motoriek, wanneer ze de wegdelen aan elkaar klikken. 

Maar ook na de Kinderboekenweek kun je het materiaal nog goed in de klas gebruiken. Naast het lekker spelen met Stratenmaker, zijn er ook veel mogelijkheden voor spelend leren met dit materiaal. Zo kunnen de kinderen leren meten, klokkijken en rekenen.

Speciaal voor dit materiaal ontworpen we kaarten met lessuggesties. Deze zijn gratis te downloaden op de website van Special4Schools.

Hieronder alvast een klein voorproefje. 

Lessuggesties

1. Letters
De buigzame wegdelen lenen zich goed voor het maken van letters. Laat de kinderen de wegdelen aan elkaar klikken en buigen in de letter die ze willen maken. Misschien kunnen ze zelfs hun hele naam neerleggen. Voor wat extra plezier kunnen ze met een auto over de letters rijden!

2. Erbij
Met Stratenmaker kunnen de kinderen ook sommen oplossen. Laat de kinderen een lange baan maken met de wegdelen en plak cijfers op de baan. Wanneer de kinderen met de auto over een cijfer rijden, tellen ze er 1 bij op en geven ze het antwoord. Rijden ze over de 2 dan lossen ze de som 2 + 1 op. Je kunt natuurlijk ook aangeven dat ze er een ander getal bij op moeten tellen of een getal er af moeten trekken. 

3. Meten
De wegdelen zijn ook goed te gebruiken tijdens de lessen meten. De kinderen maken een baan van de wegdelen, die even lang is als henzelf. Laat ze de banen naast elkaar neerleggen en kijk wie de langste baan heeft en dus de langste van de klas is. 

4. Dobbelen
Speel een spel met de wegdelen van Stratenmaker en een dobbelsteen. De kinderen gooien om de beurt met een dobbelsteen en bouwen evenveel wegdelen aan elkaar. Bepaal wie de langste baan heeft als de wegdelen op zijn. Om het moeilijker te maken kan er ook nog een kleurendobbelsteen worden toegevoegd. De delen die dezelfde kleur hebben als de dobbelsteen moeten dan aan de baan toegevoegd worden. 

Meer informatie

Stratenmaker kost momenteel €129,- (aanbieding) en is verkrijgbaar via Special4Schools. Vergeet ook zeker niet de gratis lessuggesties te downloaden!

Is Stratenmaker XXL iets voor bij jou in de klas?

Joy van Veen

Joy van Veen werkt als leerkracht in groep 1/2 op een basisschool. Ze heeft de Academische PABO gedaan, een Master Orthopedagogiek afgerond en haar hart ligt bij het lesgeven aan het jonge kind. Naast het voor de klas staan is ze werkzaam als orthopedagoog op een leerproblemenpraktijk. In haar vrije tijd deelt ze haar ideeën en ervaringen op social media onder de naam JUV.

Geef een reactie