Je bekijkt nu Sinterklaascadeau voor de klas

Sinterklaascadeau voor de klas

Sinterklaas is weer in het land en komt vast ook wel langs bij jou op school. Misschien mag je voor elk kind een klein cadeautje kopen, maar er zijn ook steeds meer scholen die het geld samenvoegen tot een sinterklaascadeau voor de klas.

Voordelen hiervan zijn dat je echt iets moois kunt kopen en dat je het op school kunt houden. Ouders zijn vaak ook blij dat hun kind niet het zoveelste doosje stoepkrijt of springtouw krijgt. ;-)

Ik heb een aantal leuke ideeën met een budget van maximaal €50,- op een rij gezet. Wat is een leuk sinterklaascadeau voor de klas? Ik heb net wat andere ideeën op een rij gezet, dus geen spellen of boeken.

Bouwpakket

Ook kinderen in de middenbouw vinden het heerlijk om nog in de bouwhoek te bouwen. Hoe leuk is het om een ‘bouwpakket’ te geven. Je kunt dit zelf maken. Wat voeg je eraan toe?

  • Boomschijven (deze kan je door een ouder of conciërge laten zagen)
  • Pegg dolls
  • Allerlei kosteloos materiaal, zoals kartonnen kokers, ringen en verbindingsmaterialen
  • Houten boompjes en huisjes
  • Foto’s van verschillende bouwwerken 
  • Informatieboek Willewete – Bijzondere bouwsels

Hier vind je meer inspiratie voor de bouwhoek.

Bouwhoek inspiratie

Kunst-workshop

Waarschijnlijk ken je wel de leuke boeken van Hervé Tullet. Dit zijn net wat meer boeken voor kleuters, maar hij heeft ook een ander geweldig boek geschreven, namelijk ‘Kunstworkshops voor kinderen‘.

Over de hele wereld geeft Hervé Tullet kunstworkshops aan kinderen – nu eens voor een klas, dan weer voor honderden kinderen tegelijk op een dorpsplein. Zijn elf mooiste workshops heeft hij gebundeld in een handboek, dat een feest is om naar te kijken en mee aan de slag te gaan.

Het mooie is dat de workshops echt stap voor stap zijn uitgelegd. Hervé geeft zelfs suggesties hoe je iets kunt zeggen. Weinig voorbereidingstijd en een hoop plezier dus!

Je kunt dit boek geven met een crea-doe-doos waarin je de materialen stopt voor de eerste kunstworkshop.

Modderkeuken

Hoe leuk is het om aan de klas (of meerdere klassen) een modderkeuken cadeau te doen! Een modderkeuken is een houten speelkeuken dat in plaats van in de klas buiten op het schoolplein staat. 

De kinderen kunnen de echte pannen, lepels en bakvormen gebruiken om hier te koken en te bakken. Vraag een handige vader of hij er een wilt bouwen en vraag de dichtstbijzijnde bouwmarkt of ze het hout willen sponsoren. 

In de kringloop vind je allerlei materialen voor de keuken. Wanneer je als leerkracht aangeeft dat de spullen voor op school zijn, krijg je vaak nog wat extra korting of mag je het zo meenemen. Oude keukenspullen worden namelijk vaak niet meer verkocht. Een oproepje aan de ouders zorgt meestal ook voor voldoende spullen.

Hier vind je meer inspiratie voor de modderkeuken.

Moddertaartjes, zandpannenkoeken en regensoep

Poppenkast met handpoppen

Een poppenkast is echt een leuke aanvulling tijdens het hoekenwerk. Je hoeft deze echt niet altijd in te zetten, maar voor de afwisseling is dit ontzettend tof. De kinderen zullen veel plezier beleven, maar ook echt educatief aan de slag gaan.

Ze bedenken verhalen, werken aan de mondelinge taalontwikkeling & woordenschat, schrijven de verhalen op, oefenen met rollenspel, voeren een act op en nog veel meer! Het enige dat je nodig hebt is een poppenkast en leuke handpoppen.

Verkleedkoffer

Vroeger vond ik het geweldig om bij mijn buurmeisje te spelen, zij had namelijk een echte verkleedkoffer. Geen koffer met disney-jurkjes, maar allerlei ‘grote mensen’ kleding. Wij vonden het geweldig om ons te verkleden en om toneelstukjes te bedenken. Hoe leuk is dit om ook aan de klas te geven. Deze kan dan in de huishoek of themahoek gebruikt worden.

Voor een koffer en verkleedkleren kun je het beste eens in een kringloopwinkel snuffelen. Je kunt de koffer uitbreiden met parelkettingen, armbanden, klikoorbellen, schoenen, hoeden en brillen. Succes gegarandeerd!

Hoekenwerk

Wil je de overgang van kleuter naar schoolkind verkleinen en aan de slag met spelend leren? Tijdens de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd hebt met een sinterklaascadeau voor de klas. Laat het me zeker weten als je een van bovenstaande cadeaus gaat geven of als je nog een ander leuk idee hebt!

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie