Je bekijkt nu Spelenderwijs leren over de natuur

Spelenderwijs leren over de natuur

Doe jij veel aan natuurbeleving in de klas of is het een beetje en ondergeschoven kindje? Wil je de kinderen spelenderwijs leren over de natuur dan wil ik je graag ‘In het sprookjesbos‘ aanraden. In deze blog vertel ik je er wat meer over.

Spelenderwijs leren over de natuur

In het sprookjesbos is een educatieve activiteitenbundel waarin fantasie en werkelijkheid samenkomen. Elk sprookje is namelijk uitgewerkt in een aantal speelse activiteiten. De activiteiten zijn gericht op zintuiglijke beweging, het stimuleren van sociale vaardigheden, het ontwikkelen van creativiteit en natuurlijk natuurbeleving.

De sprookjes kun je in willekeurige volgorde aanbieden, maar sommigen zijn wel wat meer tijdsgebonden.

De opbouw van het boek

In het boek zijn 15 sprookjes uitgewerkt, denk aan Assepoester en Sneeuwwitje, maar ook de wat onbekende sprookjes als De sneeuwkoningin en De Chinese nachtegaal.

Elk hoofdstuk heeft een vaste opbouw:

  1. Voorleesverhaal sprookje. De fantasiewereld van de kinderen wordt aangesproken en ze worden spelenderwijs betrokken bij leerzame onderwerpen.
  2. Vragen over het sprookje die besproken kunnen worden.
  3. Introductieactiviteit aan de hand van een natuurvoorwerp uit het sprookje. Bij Sneeuwwitje zijn dit bijvoorbeeld appels en bij Pinoccio is hout het natuurvoorwerp.
  4. Diverse activiteiten die binnen of buiten uitgevoerd kunnen worden. Er zijn knutselideeën, er wordt gekookt en geproefd, gespeeld, onderzocht en ontdekt. 

Lees ook eens mijn blog over spelenderwijs leren over de winter.

In de klas

Wil je wat meer met natuuractiviteiten doen en de kinderen de seizoenen laten beleven, dan kun je dit boek echt heel goed gebruiken. Stel je werkt over de herfst dan kies je een sprookje dat hier goed bij past. Een goed voorbeeld is het verhaal over de drie kleine biggetjes. De deelthema’s die hierbij passen zijn wind, (natuurlijke) constructie- en bouwmaterialen.

Allereerst lees je het sprookje voor. Je kunt het verhaal uit het boek gebruiken, maar het is ook heel leuk om hier juist een echt sprookjesboek (met mooie illustraties) voor te gebruiken. Na het voorlezen bespreek je het verhaal aan de hand van de gespreksvragen.

  • Waarvan maakten de biggetjes hun huisjes?
  • Welke biggetjes waren er niet zo slim? Welke wel?
  • De wolf kon heel hard blazen, wie kan dat nog meer?
  • etc.

Na het bespreken van het sprookje introduceer je een natuurvoorwerp. Bij dit sprookje zijn het natuurlijk natuurmaterialen als stro, takjes of steentjes.

Vervolgens kun je een aantal activiteiten selecteren die je met de klas wil uitwerken. Deze activiteiten zijn uitgebreid beschreven. Een biggetje schrijft bijvoorbeeld een brief aan de kinderen (deze brief kun je zo overnemen) of zij willen helpen met het bouwen van een stevig huis van natuurmaterialen.

Het zijn niet zomaar wat creatieve activiteiten, door de vragen die bij de activiteiten staan beschreven gaan de kinderen er ook echt goed over nadenken. Wat heeft een biggetje bijvoorbeeld nodig? Is er een plekje om te slapen? Welke materialen zijn stevig genoeg? Wat gebeurt er als het hard waait etc.

In het sprookjesbos

Ik vind dit boek echt een aanrader voor de onderbouw (groep 1-4). Het is een boek wat je elk seizoen er even bij pakt wanneer je op zoek bent naar uitdagende activiteiten rondom natuur en techniek. Je hoeft het boek niet van a tot z te lezen, maar je kiest wat bij het thema past en wat jou aanspreekt. Je kunt deze planning gebruiken bij het voorbereiden van de lessen.

Echt ideaal voor de leerkracht die zelf niet zoveel heeft met de natuur of die het lastig vind om hier geschikte activiteiten bij te bedenken. De activiteiten zijn namelijk zonder veel voorbereiding, tijd of materialen uit te voeren. Door deze activiteiten is er voor de kinderen veel ruimte om te bewegen, te onderzoeken met al hun zintuigen en leren ze bewust te kijken naar de natuur.

Echt een fijn hulpmiddel bij het voorbereiden van de thema’s! Wil je de kinderen spelenderwijs leren over de natuur, dan moet je dit boek echt op je verlanglijstje zetten!

In het sprookjesbos
Auteur: Suzanne Wardenaar
Uitgever: SWP Uitgeverij B.V.
Prijs: €32,20

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie