Je bekijkt nu Boeken voor de bouwhoek

Boeken voor de bouwhoek

Ook bij jullie op school is er vast wel een bouwhoek te vinden. Naast allerlei constructie- en klein materiaal kun je ook boeken toevoegen om zo het spel te verdiepen. In deze blog deel ik tien boeken voor de bouwhoek.

Zet bijvoorbeeld een aantal boeken op de kast of in het bekende boekenrekje van Ikea. Door in deze boeken te bladeren krijgen de kinderen weer nieuwe inspiratie voor het bouwen.

Introduceer eerst het boek aan de kring tijdens een centraal moment en zet het dan in de bouwhoek. Hier komen de tips:

Kom van die kraan

Bart houdt van de bouwplaats en gaat elke dag kijken naar de grote machines. Wanneer twee pubers hem op een middag uitdagen om op de werf te gaan terwijl de bouwvakkers aan het eten zijn, doet hij dit. Maar Bart vraagt hen wel om de politie te bellen. De jongens bellen de politie, en ondertussen bestuurt Bart een heleboel machines: met de wals walst hij een auto plat, met de cementwagen stort hij beton op straat en met de grote kraan tilt hij een politieauto de lucht in. Gelukkig zet hij die ook weer op de grond, en dan blijkt waarom Bart de machines heeft bestuurd… 

Bekijk het boek op Bol.com.

Een huis bouwen

Wil je alles weten over een huis bouwen? In dit boek lees je meer over het graven van funderingen, het metselen van muren, het leggen van daken en alle andere dingen die moeten gebeuren om een huis te bouwen. Je komt ook te weten wat er binnen in huis gedaan moet worden en wie er allemaal aan mee werkt.

Bekijk het boek bij Bol.com.

Bijzondere bouwsels

Wil je alles weten over bijzondere bouwsels in de wereld? Hoe werden piramides gebouwd? En kastelen? Wie heeft de Eiffeltoren gebouwd? En hoe hoog is die toren? Weet je welk gebouw het hoogste ter wereld is? En welk gebouw een beetje scheef staat? Deze en vele andere vragen worden in dit boek beantwoord.

Bekijk het boek bij Bol.com.

Een wereld vol steden

Dit boek belicht dertig wereldsteden waaronder Londen, Rome, Barcelona, Seoul en Amsterdam. Van elke stad is een prent over een dubbele pagina, die doet denken aan een toeristische affiche met een eigen (vaak donkere) steunkleur. De gestileerde platen van ontwerper-kunstenaar James Brown geven steeds het belangrijkste kenmerk weer, bv. brug, paleis, wolkenkrabber. 

Bekijk het boek bij Bol.com.

Zoek en ontdek – Op de bouwplaats

Een groot zoek- en kartonboek van karton vol avonturen. Hoe vaak je ook kijkt, je ontdekt steeds weer nieuwe verhalen!

Op de bouwplaats valt een boel te beleven. Er staan een kraan en een graafmachine, en er wordt gemetseld en getimmerd. Iedereen is hard aan het werk, want er wordt een heel nieuw huis gebouwd!

Bekijk het boek bij Bol.com.

Waar is de gele grijper?

Op een bouwplaats is altijd van alles te beleven. Er wordt gegraven, getimmerd en gesjouwd. Gijs vindt het prachtig om naar de kiepauto’s en grijpers en hijskranen te kijken. En op iedere plaat is steeds de kleine gele grijper verstopt. Kun jij hem vinden?

Dit dikke kartonboek met zoekplaten laat steeds verschillende plekken zien waar gebouwd wordt: nieuwbouw van huizen, werk langs de weg en aan het spoor. De korte teksten en de kijkgaten nodigen uit om te zoeken. De vele details en verborgen grapjes maken dit boek keer op keer een ontdekkingstocht. Een feest voor alle kleine bouwers!

Bekijk het boek bij Bol.com.

De bouwvakker

Groot informatief prentenboek over het werk van een bouwvakker. Wat gebeurt er allemaal als er een huis wordt gebouwd? Eerst wordt iets verteld over de kleding van de bouwvakker, de werktuigen die hij gebruikt zoals een betonmolen en kruiwagen en het bouwplan van de architect. Vervolgens wordt ingegaan op de bouw zelf en de voorbereidingen daarvoor. Als de buitenkant van het huis klaar is, is er binnen nog van alles te doen.

Bekijk het boek bij Bol.com.

Kasper en Flip in de werkplaats

Flip verveelt zich en Kasper weet daar wel iets op. Flip mag voor een paar dagen zijn werkplaats gebruiken, zodat Kasper wat kan uitrusten. Op het bord voor de werkplaats staat dat Flip alles kan repareren, maar steeds als de klanten hun spullen komen ophalen blijkt dat het Flip niet helemaal gelukt is en dat het anders is geworden dan hij had verwacht. Maar, het kost ze niets en misschien kunnen ze het toch nog gebruiken. Na een paar dagen komen er geen klanten meer en besluit Flip samen met Kasper iets heel bijzonders te maken van de overgebleven spullen.

Bekijk het boek bij Bol.com.

Kasper de timmerman

Met behulp van Kasper wordt timmeren makkelijk en heel leuk. Kasper laat zijn werkplaats zien. Het is er erg rommelig en meestal kan hij er niets vinden. Eindelijk vindt hij de tekening waar hij naar zocht. Voor hij begint kijkt hij goed wat er op staat. Hij pakt al zijn gereedschap en laat zien hoe je dat moet gebruiken. Als hij klaar is heeft hij een mooie gereedschapskist voor zijn gereedschap. Dus geen rommel meer.

Bekijk het boek bij Bol.com.

Hut hok huis

Dit boek stelt 35 ongewone huizen voor. Ze staan in Brasschaat, Rotterdam, Huizen, maar ook aan de Côte d’Azur, in Kopenhagen, Tokio of het zuiden van Chili. Je leest waarom deze huizen zo ongewoon zijn, wat ze zo bijzonder maakt en welke architect ze gebouwd heeft. Je ontdekt met welk materiaal ze gemaakt zijn en in welk bouwjaar.

Bekijk het boek bij Bol.com.

Boeken voor de bouwhoek

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie