Je bekijkt nu Materialen voor de bouwhoek

Materialen voor de bouwhoek

In elke kleutergroep is wel een bouwhoek te vinden. Vaak staat de Haagse set er wel, maar je kunt er natuurlijk nog meer materialen aan toevoegen. Zo krijgen de kinderen voldoende kansen om hun spel verder uit te breiden. In deze blog deel ik daarom een aantal aanvullende materialen voor de bouwhoek.

Het is uiteraard belangrijk dat je niet teveel materialen toevoegt. Het wordt dan onoverzichtelijk. Je kunt dit bijvoorbeeld per thema wisselen. Op de foto’s zie je dat de materialen in mandjes zitten. De kleine mandjes komen van de kringloop en de grote is van de Ikea.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Houtspel.nl.

Natuurlijke blokkenset

Je kunt de natuur in de klas halen door natuurlijke producten toe te voegen aan de bouwhoek, zoals houten boomstammetjes, herfstvruchten of stenen. Zeker wanneer je rondom de seizoenen werkt kan dit echt van betekenis zijn. Een hele mooie aanvulling voor het maken van bouwwerken is een natuurlijke blokkenset. Deze set is te koop bij de webshop Houtspel.

De blokkenset bestaat uit stammetjes van verschillende maten, houten plankjes en houten boomschijven waarbij uit 1 boomschijf een deurtje is gezaagd en uit 1 boomschijf een raampje. Bij vrijwel alle blokken, schijven en planken zit de boomschors er nog uit waardoor deze blokkenset direct uit het bos lijkt gekomen. Het ziet er echt prachtig uit!

Natuurlijk leent deze blokkenset zich uitstekend voor het bouwen van boomhuizen maar hij is ook heel goed te gebruiken bij het tellen en rekenen (meetkunde) aangezien de stammetjes oplopend zijn in grootte. De kinderen moeten soms goed passen en meten. Ze kunnen het materiaal bijvoorbeeld gebruiken om een hut te bouwen of om een jungle of dierentuin te creëren. Genoeg mogelijkheden dus met de blokkenset!

Loose parts

Op de foto’s zie je dat ik een mandje met blauw steentjes heb toegevoegd. Maar loose parts kan van alles zijn, denk aan veren, stokjes of kralen. De kinderen kunnen er zelf een functie aan geven, dit noem je ook wel open ended play. Het is bijvoorbeeld eten voor de boerderijdieren of het dient als stapstenen bij een meer.

Bekijk ook eens deze prachtige bouwhoek op de school van Karin.

Gekleurde doeken

Een set met gekleurde sjaaltjes kan ook een goede boost aan het spel geven. Misschien spelen de kinderen al wel op een kleed, maar dit past niet altijd bij het spel. Een blauw sjaaltje kan een zee voorstellen, een groen sjaaltje een grasveld, van meerdere gekleurde sjaaltjes kan een circus worden gemaakt, een rood sjaaltje kan bij een brandweerkazerne gebruikt worden enzovoort.

Mijn sjaaltjes heb ik bij de Duitse Amazon gekocht, vaak zijn de verzendkosten gratis. Als je zoekt op ‘dans sjaaltjes’, dan krijg je meerdere producten.

Dieren

Ik ben zelf een groot liefhebber van de dieren van Schleich, deze voelen heel stevig aan en zijn van echt goede kwaliteit. Ze zijn helaas wel een stuk duurder dan de gemiddelde plastic dieren van een speelgoedwinkel.

Uiteraard kun je deze ook prima in de bouwhoek leggen. Vooral de kinderen die het moeilijk vinden om tot spel te komen, krijgen zo al snel het idee om iets met de dieren te doen.

Houten poppetjes

Natuurlijk kun je ook gewone poppetjes toevoegen, maar deze hebben vaak een gezicht en hierdoor een bepaalde identiteit. Door houten peg dolls toe te voegen houd je het veel neutraler. Ook hierbij bepaalt het kind de rol van het poppetje. Is het een politieagent? Is het een boswachter of is het misschien een vrachtwagenchauffeur? Het kan allemaal!

Hoekenwerk

Wil je de overgang van kleuter naar schoolkind verkleinen en aan de slag met spelend leren? Tijdens de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Ik ben benieuwd hoe jouw bouwhoek eruitziet. Heb jij nog tips voor materialen voor de bouwhoek?

Materialen om de bouwhoek te verrijken

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie