Je bekijkt nu Materialen voor het hoekenwerk

Materialen voor het hoekenwerk

Ook in groep 3 is spelend leren van groot belang. Een reken- of taalspel wordt vaak gespeeld. Maar hoe mooi is het als je samen met de kinderen een interessant thema kan uitdiepen? En zo dus aan de slag kan gaan met thematisch werken. Als je in jouw groep aan de slag gaat met spelend leren vanuit thema’s, heb je ook materiaal nodig. Maar welk materiaal is geschikt voor het hoekenwerk? In deze blog deel ik verschillende ideeën.

De themahoek

Allereerst is materiaal voor de themahoek belangrijk. Een winkelspeelhuis is een echte aanrader. Je kunt dit als winkeltje gebruiken, maar ook als loket of als afscheiding tussen hoeken. Ook een winkelstelling is een mooie toevoeging. Dat is een soort vakkenkast. Bij het thema tuincentrum kun je daar moestuinzaden in doen. En bij de apotheek kunnen de vakken gevuld worden met pillendoosjes.

Een kassa met geld is ook belangrijk. Verschillende rekenactiviteiten kunnen tijdens het spel in de themahoek een rol spelen.

Ook Fantasy Forts zijn een leuke aanvulling. Hiermee kunnen de kinderen verschillende op zichzelf staande bouwwerken maken. Het kan van alles worden!

Het is ook een idee om oude lakens te vragen aan ouders. Kinderen kunnen de lakens beschilderen. Als je werkt over de camping, kun je hier bijvoorbeeld een caravan op laten maken.

Boeken

Themaboeken van de series Willewete en Kijkdoos zijn erg prettig om mee te werken. Kijk eerst welke thema’s in een jaar langs komen en ga in die thema’s investeren.

Bedenk vervolgens ook waar je de boeken gaat tentoonstellen. Zet je ze gewoon op de kast? Dan zijn schildersezel leuk om de boeken op tentoon te stellen.

Er zijn ook boekenkasten waarbij de boeken met de kaft naar voren staan. De kinderen zien dan in één oogopslag welke themaboeken er zijn. Hiervoor kan ook een boekenrek van de Ikea gebruikt worden.

Bouwhoek

Naast een Haagse set, kan er nog meer materiaal worden toegevoegd aan de bouwhoek. Denk aan een natuurlijke blokkenset, loose parts (veren, stokjes, kralen, …) en kleden. Ook wereldspelmateriaal (poppetjes, bomen, auto’s, …) en dieren (Schleich) zijn een mooie aanvulling voor de bouwhoek.

Ander constructiemateriaal als Lego en Kapla kan ook gebruikt worden.

Overige materialen

Al eerder is een blog geschreven met ideeën voor de speeltafel en voor het poppenhuis. De echte wereld kan hierbij nagespeeld worden. Er kan worden gewerkt aan de mondelinge taalontwikkeling, de creativiteit en het schrijven van verhalen.

Een poppenhuis is dan ook een aanrader om te hebben in de klas. Voor een speeltafel kan gebruik gemaakt worden van Playmobil (tip: op Marktplaats is veel tweedehands Playmobil te vinden). Maar ook Peg Dolls kunnen gebruikt worden.

Ook een verteltheater met poppenkast-poppen is een aanrader. De kinderen kunnen zelf verhaaltjes schrijven en uitspelen in een verteltheater.

Naast het zelf bedenken van verhalen, kunnen ook (prenten)boeken nagespeeld worden bij een verteltafel. Heb je weinig plek in de klas? Dan is een vertelkoffer een aanrader. Deze kun je maken door een houten bodem in een oude reiskoffer te maken. Koffers zijn gemakkelijk te vinden bij een kringloopwinkel.

Voor een seizoenstafel kan gebruik gemaakt worden van mooie doeken. Hiervoor kan bijvoorbeeld vilt gebruikt worden. Met de kleuren wit, groen, geel en bruin heb je de kleuren voor alle seizoenen binnen.

Een schrijfhoek is ook een mooie toevoeging in de klas. Hiervoor kun je een kaartenbak maken met allerlei verschillende kaarten: verjaardagskaarten, beterschapskaarten, enzovoort. Maar ook verschillende soorten pennen, briefpapier, enveloppen en stempels (begin van het schooljaar).

Ook aan de slag met hoekenwerk?

Wil je de overgang van kleuter naar schoolkind verkleinen en aan de slag met spelend leren?
Tijdens de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3‘ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie