Je bekijkt nu Agent en Boef; thematitel Kinderboekenweek 2021

Agent en Boef; thematitel Kinderboekenweek 2021

In oktober 2021 start weer de jaarlijkse Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘Worden wat je wil’. Per leeftijdsgroep zijn vijf thematitels geselecteerd die heel goed aansluiten bij dit thema. De komende weken zal ik deze titels bespreken en hier tips en suggesties voor het thematisch werken bij geven. In deze blog is het de beurt aan het boek ‘Agent en Boef – de grap van boef-baard‘.

Je vindt hier de blogs bij de andere kerntitels.

Agent en Boef – de grap van boef-baard

Boef woont in de gevangenis bij Agent. Dat vindt Agent gezellig. Er is maar één probleem. Soms ontsnapt Boef. En dan haalt hij allerlei boevenstreken uit. In dit deel doet Boef alsof hij een Piraat is. Zou Agent hem weer te pakken kunnen krijgen?

Het is een ontzettend grappig boek voor kinderen om zelf te lezen. Het verhaal is geschreven op AVI M3 niveau. De illustraties maken het verhaal helemaal af.

Startactiviteit 1

Bereid een poppenkastvoorstelling voor. Je kunt als leidraad het boek van Agent en Boef gebruiken, sommige dingen kun je iets aanpassen. Laat het verhaal door een of twee leerkrachten uitspelen. De derde leerkracht leest het verhaal voor. De kinderen kunnen tijdens het thema het verhaal ook met de poppenkast of op de verteltafel uitspelen. Natuurlijk lees je het boek ook een keer zonder poppenkast voor.

Startactiviteit 2

In het verhaal komt naar voren dat Agent de boef moest vangen. Zou dit de enige taak van de politie zijn? Laat het filmpje ‘Taken van de politie‘ zien. Wat voor werk doet een politieagent? Laat de kinderen in tweetallen een lijstje met taken maken, hier kun je vervolgens een klassikale lijst van maken. Deze lijst kan tijdens het spel in de themahoek worden gebruikt.

De themahoek

Agent is wel heel erg druk met de streken van Boef. Hij heeft bijna geen tijd meer voor de andere taken. Zouden de kinderen hem een handje kunnen helpen? Natuurlijk moeten ze dan eerst in opleiding om zo een goede agent te kunnen worden. In de klas wordt een politiebureau gemaakt.

Voor de inrichting van de themahoek kun je het themahoekpakket ‘het politiebureau‘ gebruiken.

Maak met de kinderen een lijst; wat willen we leren? Bijvoorbeeld: wat gebeurt er op het politiebureau? Wat zijn de taken van een politieagent? Wat gebeurt er als een dief is opgepakt?

Op internet, waaronder Schooltv zijn verschillende (informatieve) filmpjes over de politie te vinden. Bespreek deze met de kinderen, laat de kinderen aantekeningen maken en bespreek dit na. Natuurlijk leg je ook allerlei boeken neer waarin de kinderen kunnen snuffelen.

Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van het politiebureau. Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn. Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Deze aan een politiepet, handboeien en pepperspray.

Rollenspel

Om het spel in de themahoek goed te kunnen spelen moeten de kinderen goed weten hoe een dag van een agent eruitziet. Misschien is het mogelijk om een agent uit te nodigen (laat de kinderen een brief schrijven). 

Je kunt ook een informatieboek met de kinderen bespreken, begin groep 3 is het boek ‘De politieman‘ een aanrader. Een filmpje op Schooltv bekijken kan natuurlijk ook. 

Verteltafel

Een verteltafel is een hulpmiddel voor kinderen om al vertellend en spelend met een verhaal (van een prentenboek) bezig te zijn. Hierdoor worden de (mondelinge) taalontwikkeling, spelontwikkeling, woordenschat en sociale vaardigheden op laagdrempelige wijze gestimuleerd.

Ook van het verhaal Agent en Boef kun je een verteltafel maken. Zorg ervoor dat je eerst een aantal keren het boek hebt voorgelezen. Ga vervolgens aan de slag met de voorbereidingen van de verteltafel. Welke materialen zijn er nodig? Kunnen we spullen van school gebruiken of moeten we dingen van thuis lenen? Hoe ziet de omgeving van waar het verhaal zich afspeelt eruit? Wat moeten we hiervoor maken?

Bespreek nogmaals de verhaallijn en laat deze door een aantal kinderen in stappen uittekenen en schrijven. Dit speelplan wordt bij de verteltafel opgehangen. Nu alles klaar is kan de verteltafel in gebruik worden genomen. Hier vind je meer informatie over de verteltafel.

Spelen vanuit doelen

In de klas heb je natuurlijk niet alleen de themahoek, maar ook andere hoeken. Ook hier kun je verschillende activiteiten laten plaatsvinden. Ga niet gelijk op zoek naar ideeën op internet, maar zet eerst je doelen op een rij.

Welke lees- en rekendoelen komen de komende weken aan bod? Bedenk daar dan vervolgens de activiteiten bij. In deze blog vind je een aantal activiteiten.

Boeken

Tijdens de Kinderboekenweek wil je de kinderen vooral veel laten lezen uit boeken. Ik heb een aantal leuke boeken verzameld die je bij dit thema kunt gebruiken.

  • Jan politieman: Een grappig en spannend prentenboek over een dappere politieman en zijn slimme hond. 
  • Krijgt de politie zelf ook weleens een bon? Een boek vol vragen en antwoorden en weetjes over de politie.
  • Echte boeven? Bos en Loodje lopen door de straat. Het is tijd voor een echte boevenstreek. Dan krijgen ze een diploma. Dan zijn ze echte boeven. Eindelijk. Zou het deze keer lukken?
  • Schatje en scheetje; Schatje en Scheetje zitten in het gevang. Ze hebben een paar sokken gestolen.
  • Gezocht: Koen Konijn boekendief; Koen Konijn houdt ontzettend veel van lezen. Als hij zijn eigen boeken uit heeft, gaat hij zelfs op pad om boeken te stelen.

Heb je zelf nog leuke ideeen om bij het boek Dokter Vos te gebruiken? Laat het dan weten in een reactie.

Agent en Boef; thematitel Kinderboekenweek 2021

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie