Je bekijkt nu Een pizzeria in de klas

Een pizzeria in de klas

Bij het Lijn 3 thema Smakelijk eten maken veel leerkrachten een restaurant in de klas. Maar hoeveel kinderen zijn al in een echt restaurant geweest? Een pizzeria, pannenkoekenhuis of cafetaria spreekt waarschijnlijk veel meer aan. In deze blog lees je tips hoe je een pizzeria in de klas kunt maken.

Een pizzeria

Door samen met de kinderen een pizzeria op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven, onderzoek doen en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het inrichten van de pizzeria en het maken en verkopen van pizza’s.

Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling. Het is echt een heel leuk thema om uit te werken.

Een andere juf Linda (@juflindaonderbouw) heeft op haar Instagram ervaringen met de pizzeria gedeeld.

Hoe begin je met het inrichten van de pizzeria?

Verkleed jezelf als directeur van een pizzeria en kom in paniek de klas in gelopen. De kok heeft ontslag genomen, hoe moet het nu met de pizzeria? Kunnen de kinderen hem helpen? Zouden zij een pizzeria kunnen runnen?

Maak met de kinderen een lijst; wat moeten we leren? Bijvoorbeeld: hoe ziet een pizzeria eruit, hoe maak je een pizza, welke spullen heb je nodig? Misschien kun je een bezoek brengen aan een pizzeria of vragen of je in een pizzeria wat foto’s mag maken om die in de klas te laten zien.

Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van de themahoek.

Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn. Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Denk aan een oven van een kartonnen doos. Je kunt geraspte kaas maken van geel touw.

Met zwart chenille draad kun je kleine ronde olijven maken, stukjes rode en groene paprika vormen en met paars chenille rode uien maken. Van roze vilt kun je de kinderen salami laten knippen. Je kunt ook vilt gebruiken voor het deeg en de saus. Maar met gekleurd papier werkt het natuurlijk ook prima.

In mijn themahoekpakket vind je allerlei posters die je bij de inrichting kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk en natuurlijk gebruik je het naambord, het open/dicht bordje en de openingstijden.

Wat kunnen de kinderen doen?

In de pizzeria kunnen de kinderen genieten van een heerlijke pizza.

De klant die komt eten krijgt de officiële menukaart. Bij het doorgeven van de bestelling geeft hij door wat de grootte is van de pizza die hij wilt en welke ingrediënten op de pizza mogen. Hij kan ook het nummer van de ‘kies je pizza’ doorgeven.

Vervolgens kruist de ober de bijpassende ingrediënten aan. In het pakket vind je ook een sausrecept, stempelkaarten en reclame posters. Je kunt deze ook pas later toevoegen als het spel zich goed heeft ontwikkeld en een nieuwe uitdaging kan gebruiken.

In het themahoekpakket vind je trouwens twee verschillende menukaarten; een kaart met namen en een kaart met cijfers. Je kiest de kaart die je voor jouw groep het beste vindt. Je hangt de ‘kies je pizza’ kaarten op, eventueel naast de prijslijst en de poster met ‘extra’.

Spelenderwijs oefenen de kinderen met het geldrekenen, het aflezen van recepten en de menukaart, klokkijken (hoe laat is de reservering?) werken rondom gewichten en grootte (maat pizza), het schrijven van een bestelbon en het ontwerpen van flyers.

Wat vind je nog meer in het themahoekpakket?

  • naambord + slinger
  • openingstijden
  • labels
  • menukaart
  • prijslijst
  • tafelnummers
  • bon
  • rollenkaarten
  • saus recept
  • reclameposters

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Hopelijk heb je inspiratie opgedaan! Ik vind het heel leuk om te horen als je ook een pizzeria in de klas gaat maken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie