Je bekijkt nu Een pannenkoekenhuis in de klas

Een pannenkoekenhuis in de klas

Bij het Lijn 3 thema Smakelijk eten maken veel leerkrachten een restaurant in de klas. Maar hoeveel kinderen zijn al in een echt restaurant geweest? Een pizzeria, pannenkoekenhuis of cafetaria spreekt waarschijnlijk veel meer aan. In deze blog lees je tips hoe je een pannenkoekenhuis in de klas kunt maken.

Een pannenkoekenhuis

Door samen met de kinderen een themahoek pannenkoekenhuis op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse leerdoelen rondom het leren lezen, schrijven, onderzoek doen en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met het inrichten van het pannenkoekenhuis en het maken en verkopen van pannenkoeken.

Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling. Het is echt een heel leuk thema om uit te werken.

Een andere juf Linda (@juflindaonderbouw) heeft op haar Instagram ervaringen met het pannenkoekenhuis gedeeld.

Hoe begin je met het inrichten van het pannenkoekenhuis?

Verkleed jezelf als directeur van een pannenkoekenhuis en kom in paniek de klas in gelopen. De kok heeft ontslag genomen, hoe moet het nu met het pannenkoekenhuis? Kunnen de kinderen hem helpen? Zouden zij een pannenkoekenhuis kunnen runnen?

Maak met de kinderen een lijst; wat moeten we leren? Bijvoorbeeld: hoe ziet een pannenkoekenhuis eruit, hoe maak je een pannenkoek, welke spullen heb je nodig Misschien kun je een bezoek brengen aan een pannenkoekenhuis of vragen of je in een pannenkoekenhuis wat foto’s mag maken om die in de klas te laten zien.

Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van de themahoek.

Ze maken een plattegrond en bedenken welke spullen er nodig zijn. Wat zouden de kinderen zelf kunnen maken? Denk aan het knutselen van de ingrediënten.

In mijn themahoekpakket vind je allerlei posters die je bij de inrichting kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk en natuurlijk gebruik je het naambord, het open/dicht bordje en de openingstijden.

Wat kunnen de kinderen doen?

In het pannenkoekenhuis kunnen de kinderen genieten van een heerlijke pannenkoek. 

De klant die komt eten krijgt de officiële menukaart. Bij het doorgeven van de bestelling geeft hij door welke pannenkoek hij wilt of welke ingrediënten op de pannenkoek naar keuze mogen. Vervolgens kruist de ober de bijpassende ingrediënten aan. 

In het pakket vind je ook een beslagrecept, stempelkaarten en reclame posters. Je kunt deze ook pas later toevoegen als het spel zich goed heeft ontwikkeld en een nieuwe uitdaging kan gebruiken.

Spelenderwijs oefenen de kinderen met het geldrekenen, het aflezen van recepten en de menukaart, klokkijken (hoe laat is de reservering?) werken rondom gewichten, het schrijven van een bestelbon en het ontwerpen van flyers.

Wat vind je nog meer in het themahoekpakket?

  • naambord + slinger
  • openingstijden
  • labels
  • menukaart
  • prijslijst
  • tafelnummers
  • bon
  • rollenkaarten
  • reclameposters

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Hopelijk heb je inspiratie opgedaan! Ik vind het heel leuk om te horen als je ook een pannenkoekenhuis in de klas gaat maken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie