Je bekijkt nu 5 leuke en leerzame spellen voor in de klas

5 leuke en leerzame spellen voor in de klas

Na aanleiding van deel 1 over bordspellen in de klas kreeg ik veel reacties van jullie. Goed om te horen dat er al veel bordspellen in de klas worden gebruikt. Niet alleen bordspellen, maar ook andere spellen zijn natuurlijk goed inzetbaar. Spelletjes als kwartet en memorie kennen we natuurlijk wel, maar er zijn nog veel meer leuke spelletjes!

Voordelen
Spelletjes zijn motiverend en leuk voor alle kinderen ongeacht leeftijd of achtergrond. Daarnaast leren de kinderen er heel veel van.

  • Bordspellen bevorderen het tellen, getalbeeld en het ontwikkelen van strategisch denken.
  • Taalspellen bevorderen de ontwikkeling van taal en geletterdheid.
  • De fijne motoriek en hand/oog coördinatie wordt gestimuleerd.
  • Kinderen leren zich ergens op focussen en concentreren.
  • Alle spellen in het algemeen dragen bij aan de sociale en emotionele ontwikkeling.

Tip 1
Een leuk spel voor beginnende lezers is ‘Boggle lettersoep‘. Kinderen pakken om de beurt een kaart en kiezen een woord uit. In het midden staat een pan met allemaal letters. Iedereen moet zo snel mogelijk alle letters van het gekozen woord scheppen. De winnaar is het kind dat alle letters heeft gevonden en de deksel op de pan heeft gedaan. Dit spel zou je ook heel goed zelf kunnen maken!

De meesten kennen het originele spel ‘Boggle’ ook wel. Kinderen moeten zoveel mogelijk woorden maken met verschillende letters die naast elkaar staan. Op Marktplaats staan er heel veel te koop. Ik vond hier nog een heel leuk idee voor in de weektaak.

Tip 2
Een heel leuk rekenspel is ‘Regenwormen‘. Hierbij gooi je met 8 dobbelstenen. Na het gooien kiest de speler 1 symbool (cijfer of de regenworm) en legt deze aan de kant. Met de rest van de dobbelstenen gooit hij nog een keer. Nu kiest hij een ander symbool en legt deze ook aan de kant enzovoort. Uiteindelijk wordt de score van de dobbelstenen bij elkaar opgeteld en mag hij een steen pakken met hetzelfde getal. Op deze steen staan ook regenwormen, deze bepalen uiteindelijk wie de winnaar van het spel wordt.

Spelletjes zijn motiverend en leuk voor alle kinderen ongeacht leeftijd of achtergrond. Daarnaast leren de kinderen er heel veel van. Ik geef je 5 tips!

Tip 3
Alle kinderen die tot 5 kunnen tellen mogen met het spel ‘Halli Galli‘ meedoen! Het is echt een heel leuk en grappig spel waarbij alles om reactiesnelheid draait! Iedere speler krijgt een aantal kaarten met één of meer vruchten. Om de beurt draait iedere speler een kaart om en legt deze op zijn eventueel eerder omgedraaide kaarten. Zo is voor iedere speler altijd maar één kaart zichtbaar. Als van een bepaalde vrucht precies 5 exemplaren zichtbaar zijn, proberen alle spelers zo snel mogelijk op de bel te drukken. Wie dat als eerste doet, krijgt alle open kaarten.

Tip 4
Een leuk spel voor kinderen vanaf 6 jaar is ‘Set‘. Het draait hierbij ook om reactiesnelheid. Er liggen 12 kaarten met gekleurde symbolen op tafel. De symbolen hebben vier eigenschappen in drie variaties: een kleur, een hoeveelheid, een vulling en een vorm. Alle spelers zoeken nu tegelijkertijd naar een set. Een set bestaat uit drie kaarten, waarvan de variatie van de eigenschappen volledig gelijk is of helemaal verschillend.
Je kunt hier een versie vinden, die je kunt uitprinten.

Tip 5
Het spel ‘Pim Pam Pet‘ blijft een leuk spel. Hierbij draait een speler aan de draaischijf tot hij stopt bij een letter. Nu mag hij een vraag voorlezen, bijvoorbeeld ‘Wat hoort bij de zomer’. Stel dat hij de letter s draaide, dan moet hij een antwoord op de vraag dat begint met de letter s bedenken. Het antwoord zou dus sandalen kunnen zijn.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie