Je bekijkt nu Natuurhoek de uil

Natuurhoek de uil

In de herfst maken veel klassen een uitstapje naar het bos of werken en spelen in de klas over een subthema bij het hoofdthema herfst. Wat gebeurt er in de herfst, welke bomen zijn er, maar ook welke dieren wonen er in de bossen? Leuk om aan de slag te gaan met bosdieren. Je kunt de kinderen mee naar buiten nemen, maar wat buiten gevonden wordt kan ook mee naar binnen.

In deze blog lees je tips hoe je een natuurhoek over de uil in de klas kunt maken.

Onderzoeken

De kinderen hebben aan het begin van het thema over de boswachter leervragen opgesteld. Hierbij kwamen onder andere leervragen over de bosdieren langs:

  • Welke dieren leven er in het bos?
  • Wat doen zij?
  • Waar wonen de dieren?

De uil vonden de kinderen al snel een mooi en interessant dier en veel kinderen wilden hier meer over weten. We hebben teksten gelezen en informatie opgezocht. Hierbij hebben we de teksten gebruikt uit het natuurhoekpakket over uilen.

In het bezoekerscentrum hebben we vervolgens een plek ingericht waar de bezoekers uilenballen kunnen uitpluizen. Hierbij maken we gebruik van de experimentenset van Toyacademy.nl. In deze set zitten wetenschappelijke instrumenten (pincet, handschoenen, houten staafje, schaaltje en vergrootglas) en vier uilenballen. Daarnaast bevat het nog een engelse gids bij met tien activiteiten.

We konden het direct gebruiken in het bezoekerscentrum.

De natuurhoek

Iedere dag zijn de kinderen druk bezig met het uitpluizen van de uilenballen en het lezen van de teksten.

In het natuurhoekpakket over uilen vind je een basis voor het inrichten van de natuurhoek in de klas. Er zitten materialen in zoals informatieposters, foto’s en vlaggetjes om de natuurhoek mee aan te kleden. Daarnaast zitten er ook nog leesteksten, werkbladen en informatieboekjes (om zelf te maken) in het pakket.

De kinderen gaan hier graag mee aan de slag. De eerste levenscyclussen werden getekend en geschreven. En de teksten worden graag gelezen. In het bezoekerscentrum worden de uilenballen onderzocht.

Het zijn prachtige braakballen, waarin veel verschillende botjes te vinden zijn. Met behulp van de werkbladen uit het natuurhoekpakket worden de braakballen gemeten, getekend en onderzocht.

Wat vind je nog meer in het natuurhoekpakket over de uil?

In het pakket over de uil vind je allerlei materialen om je hoek mooi aan te kleden. Denk aan allerlei posters (rondom de levenscyclus), maar ook een vlaggenlijn, woordkaarten en prachtige gekleurde foto’s

Daarnaast bevat het allerlei materialen waarmee de kinderen aan de slag kunnen. Denk aan een draaicirkel, een informatieboekje, een werkboekje om zelf in te vullen en leesteksten met informatie over uilen.

Klik hier voor het natuurhoekpakket rondom uilen.

Laat je het weten als je ook een natuurhoek rondom uilen gaat maken?

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie