Je bekijkt nu Geen zand, geen klei, maar Kinetic Sand!

Geen zand, geen klei, maar Kinetic Sand!

De wisselwerking tussen de zintuigen en beweging noemen we sensomotoriek. Voor een kleuter is het ontzettend belangrijk om dingen te mogen ontdekken en dat alle zintuigen hierbij worden betrokken. Er zijn verschillende materialen om de sensomotoriek te stimuleren en één hiervan is Kinetic Sand. Debbie van Trendyspeelgoed.nl stuurde mij een doosje op om het in de klas te testen.

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Kinetic Sand
De kinderen waren erg nieuwsgierig naar het zakje Kinetic Sand en vonden het erg interessant. “Juf, wat is dat voor zand?” “Mag ik eens voelen?” Ik zette de bak op mijn schoot en liet om de beurt een aantal kinderen in het zand kneden. Daarna vroeg ik wat ze ervan vonden. Ze vonden het heerlijk zacht en alle zestien kinderen wilden er graag mee spelen.

Wat is het eigenlijk?
De kinderen dachten dat het pepernotenklei is, maar het is een beetje een kruising tussen zand en klei. Het is niet zo droog en korrelig als zand, maar ook niet zo hard en stug als klei. Officieel is het 98% zand en 2% niet giftig bindmateriaal. Wat de kinderen nog wel het meest bijzonder vonden was dat het net lijkt of het leeft! Wanneer je het namelijk door je handen laat glijden dan beweegt het.

De voordelen
x De kinderen kunnen er heerlijk mee kneden en bouwen.
x Je ruimt het makkelijk op. Het is niet zo als zand, dat overal neervalt.
x Het plakt niet aan je handen, wat je bij klei wel hebt.
x Het is niet giftig, dus veilig voor kinderen.
x Het droogt niet uit.
x Het bevat geen vocht en is daardoor antibacterieel. Heel hygiënisch dus!

Geen zand, geen klei, maar Kinetic Sand!

Geen zand, geen klei, maar Kinetic Sand!

Mijn ervaring (en die van de kinderen)
Een aantal kinderen hebben er al heerlijk mee gespeeld en wilden tijdens het spelen/werken niet eens na vijftien minuten wisselen. Ze bleven er maar met hun handen doorkneden en gaven aan dat het zo lekker aan voelde. Nadat de kinderen een tijdje mochten experimenteren heb ik een bakje met allerlei materialen gegeven. Hiermee konden ze weer nieuwe dingen uitproberen. Met een luciferstokje lijnen trekken en met een wasknijper het Kinetic Sand vastpakken. Goed voor de motoriek! Ik heb het in een lege ijsbak gedaan en in de kast bij alle sensomotorische materialen gezet. We zijn er in de klas erg blij mee!

Ook gebruiken in de klas?
Je kunt het Kinetic Sand op Trendyspeelgoed.nl kopen. Er zijn twee verpakkingen beschikbaar, namelijk van 1 kg en 5 kg. Je hebt voor één kind zo’n 1 kg nodig om er leuk mee te kunnen spelen. 1 kg kost €13,95 en 5 kg kost €36,95.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Nicole

  Ik heb het ook uitgeprobeerd. De kinderen zijn erg enthousiast. Ik mis alleen nog een bak waar ik het zand goed in kan bewaren. Misschien handig als ze dit erbij verkopen. Een ijsbak is net te klein voor de hoeveelheid die ik heb besteld.

  1. Marianne

   hallo,

   ik heb net een zandbak gekocht met 6kg zand bij bol.com. Heel handig .

 2. Debbie spelt

  Superleuke review Linda! Goed te lezen dat ook mijn positieve ervaringen met kinetic sand bevestigd worden!

Geef een reactie