Je bekijkt nu Een reisbureau in de klas

Een reisbureau in de klas

De laatste weken voor de zomervakantie wordt er vaak gewerkt rondom het thema zomer. In de zomervakantie zullen kinderen ook op reis gaan. Maar waar gaan ze naartoe? En hoe regel je een reis?

Een reisbureau

Door samen met de kinderen een reisbureau op te richten oefenen de kinderen spelenderwijs diverse doelen rondom het leren lezen, schrijven en rekenen. Ze gaan bijvoorbeeld aan de slag met de inrichting van het reisbureau, het plannen van een bijvoorbeeld een strandvakantie of een stedentrip en het regelen van de vliegreis.

Maar tijdens het spelen oefenen ze ook hun woordenschat, mondelinge taalontwikkeling en allerlei vaardigheden rondom de sociaal emotionele ontwikkeling.

Hoe begin je met het inrichten van het reisbureau?

Leg de kinderen een probleemstelling voor. Je wil graag op vakantie naar een warm land, waar strand is, maar ook genoeg te ondernemen. Je weet niet zo goed waar je dan naartoe moet gaan. Je hebt een wereldkaart en een reisbrochure bij je en gaat op zoek naar een geschikte vakantieplek. Kunnen de kinderen jou helpen?

De leerkracht voert een gesprek met de kinderen. Hoe zou deze vakantie eruit zien? Hebben de kinderen een idee waar je naartoe kan gaan? En wat je dan op die plek zou kunnen doen? Al snel zou de klas op het idee komen om een plek te maken waar de reizen geboekt kunnen worden. Maak met de kinderen een lijst; wat willen ze leren? Bijvoorbeeld:

 • Welke vakantieadressen zijn er?
 • Hoe zien verschillende landen eruit?
 • Wat kun je op verschillende plekken doen?
 • Hoe boek je een vakantie? Waar doe je dat?

Op internet, waaronder Schooltv, zijn verschillende (informatieve) filmpjes te vinden over (reizen naar) verschillende landen. Je kunt ook informatieboeken gebruiken. Bekijk de filmpjes met de kinderen en lees de teksten. Laat de kinderen hierbij aantekening maken en bespreek de informatie na. Misschien kun je ook een bezoek brengen aan een reisbureau of vragen of je in een reisbureau wat foto’s mag maken om die in de klas te laten zien. De meeste reisbureaus zijn tegenwoordig online. Wellicht is het mogelijk om een telefonische afspraak te maken met een werknemer daar. Vervolgens kunnen de kinderen een start maken met het inrichten van de themahoek.

In het themahoekpakket over het reisbureau vind je allerlei posters die je bij de inrichting kunt gebruiken. Als decoratie is de vlaggenlijn heel leuk. Ook kun je de informatieposters gebruiken om te laten zien welke vakanties er geboekt kunnen worden.

Wat kunnen de kinderen doen?

De kinderen gaan aan de slag met de inrichting van het reisbureau. Allereerst maken ze een plan en/of een plattegrond. Door hier over na te denken, kunnen de kinderen al op ideeën komen.

Waarschijnlijk zullen de kinderen direct na willen denken over de verschillende soorten reizen. Dit past namelijk bij de startactiviteit van dit thema. Ze kunnen zelf een brochure maken. Hiervoor is het belangrijk dat de kinderen eerst informatie op zoeken over de verschillende soorten vakanties. Daarna kunnen ze met de brochure aan de slag. Hiervoor kunnen zij ook eerst echte brochures bekijken. En wat kost de reis?

Voor het opzoeken van informatie over verschillende landen, kun je ook de bijpassende leesteksten over landen gebruiken.

En als je op reis gaat heb je natuurlijk een paspoort nodig! Er zit in het themahoekpakket een format om een paspoort te maken.

Verder kun je de kinderen vragen om spullen mee te nemen van huis. Je kunt hierbij denken aan een wereldbol, een wereldkaart, een atlas en vakantiefolders. Maar laat vooral de kinderen ook zelf nadenken over de materialen die zij nodig hebben voor het inrichten van hun reisbureau.

Spelenderwijs oefenen de kinderen met allerlei doelen, zoals geldrekenen, het maken en lezen van brochures, klokkijken (hoe laat is het reisbureau open?) en het ontwerpen van flyers.

Wat vind je in het themahoekpakket?

 • naambord + slinger
 • openingstijden
 • labels
 • prijslijsten
 • naamborden
 • format voor het maken van een paspoort
 • posters over verschillende vakanties
 • prijslijsten van de verschillende vakanties
 • een wereldkaart
 • kaartjes (met tijden) voor de trein, het vliegtuig, de bus en de boot
 • een format om een reis samen te stellen
 • een format voor het het samenstellen van de activiteiten

Klik hier voor het themahoekpakket rondom het reisbureau.

Wil je ook aan de slag met thematisch werken en spelen in hoeken? Tijdens mijn online cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Wist je dat er bij het thema zomer nog veel meer materialen zijn? Zoals leesteksten, themahoekpakketten en spellen.

Laura Manten

Laura Manten heeft na de pabo de Master EN richting gedragsspecialist afgerond en wil zich graag blijven ontwikkelen. Momenteel is ze leerkracht van groep 3/4. Ze vindt het belangrijk betekenisvol les te geven en houdt zich bezig met spelend leren en werkt met betekenisvolle thema's. Op haar Instagram @juflauramanten deelt ze ideeën rondom deze onderwerpen.

Geef een reactie