Je bekijkt nu Beleef de lente spelenderwijs!

Beleef de lente spelenderwijs!

De lente staat voor mij gelijk aan nieuw leven, licht en warmte. Het is een prachtige overgang van de koude winter naar de warme zomer. Ik vind het heerlijk om zonder handschoenen weer te kunnen fietsen, om de gordijnen steeds later dicht te hoeven doen en om straks elke dag weer de vraag  “Mogen we met zonder jas buitenspelen?” te horen. De lente mag er zijn!

Beleef de lente met onderstaande vijf activiteiten. Sommigen zijn speciaal voor thuis en anderen kun je juist heel goed op school uitvoeren.

Tip: bekijk ook mijn spellenpakket over bloemen en planten.

1. Bezoek de kinderboerderij
In de lente worden de jonge dieren geboren en kinderen vinden het prachtig om deze op de boerderij te mogen bewonderen. Vaak mag je ze ook aaien en wat te eten geven. Vooral voor kinderen die in de stad opgroeien is het een mooi uitje. Doordat ze de dieren zien en mogen aanraken zullen ze ook de namen van jonge dieren (lam, big, kalf, kuiken) sneller onthouden. 

2. Maak een wandeling door de natuur
Mijn school staat in de buurt van een park. Ik hoef alleen een rustige weg over te steken en ik sta met de kinderen tussen het ‘groen’. De kinderen vinden het heerlijk om mee naar buiten te gaan en ik ben al een paar keer met ze op stap geweest. Zo heb ik weleens kriebelbeestjes met ze gezocht, molshopen bestudeerd, takken en bladeren in de herfst gezocht en ga ik in het voorjaar zeker op zoek naar de lentebloemen. Heb je geen park bij jullie in de buurt, dan kun je ook een wijkwandeling maken. De meeste bloemen vind je ook wel in voortuinen of perkjes.

Ook leuk: 5 educatieve (prenten)boeken om meer te leren over de lente. 

5x spelenderwijs de lente beleven3. Maak bloemen van stoepkrijtverf
Momenteel werken we rondom het thema ‘kunst’ en als het geschikt weer is dan wil ik met de kinderen stoepkrijtverf maken. Dit kun je heel makkelijk zelf doen door stukjes stoepkrijt te raspen en deze te mengen met een beetje water. De kinderen kunnen nu met een kwast mooie kunstwerken schilderen.

4. Leer de kinderen zaaien
Bij de AH zijn de moestuintjes weer volop aanwezig en als je hier toch al je boodschappen doet dan heb je eigenlijk geen excuus om niet met de kinderen te zaaien. Mijn stagiaire heeft samen met een groepje kinderen de zaadjes gezaaid en de kinderen kijken nu elke dag of er al iets te zien is. Door dit te doen haal je de natuur in de klas en leren de kinderen hoe je voor een plantje moet zorgen.

5. Maak een lente-armband
Via Pinterest kwam ik op het idee om de kinderen een lente-armband te laten maken. Dit is vooral een leuke activiteit om in een weiland te doen. Voor elk kind maak je een armband door een stuk ducktape aan elkaar te plakken. Let erop dat de buitenkant de plakkant is en doe de armband voorzichtig om de pols van het kind. Ze kunnen op zoek gaan naar blaadjes, grassprietjes, kleine steentjes, madeliefjes of boterbloemen en deze op de armband plakken.

Als eerste op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten? Volg me dan op Bloglovin.

Hoe laat jij de kinderen de lente beleven?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie