Je bekijkt nu Grove motoriek stimuleren in de speeltuin

Grove motoriek stimuleren in de speeltuin

De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten de wereld te ontdekken en doen niets lievers dan klimmen, glijden en schommelen. Ik vind dat scholen zich bewust moeten zijn van hun aanbod op het schoolplein, want hier ontwikkelen de kinderen hun grove motoriek. Wat ik zo jammer vind is dat het vaak allemaal zo ‘netjes’ is. Alles is perfect op elkaar afgesteld en het is hierdoor vrij voorspelbaar. De traptreden van de glijbaan zitten bijvoorbeeld allemaal op dezelfde hoogte en meestal is alles keurig met tegels bestraat. Ik zou willen dat we wat meer echte ontdektuinen hebben, zodat de kinderen zelf ondervinden hoe ‘gevaarlijk’ iets is en hierdoor sneller uitgedaagd worden tot iets moeilijkers. Ook ben ik een groot voorstander van meer groen op schoolpleinen en dan niet om naar te kijken, maar om lekker in te spelen. Ik ben echt jaloers op het groene schoolplein van Annet en wat vind je van de geweldige wadi op het groene schoolplein van Nina?

Een schoolplein met speeltoestellen stimuleert de grove motoriek en dit is dus een extra reden om lekker met de kinderen naar buiten te gaan. Ze oefenen hun lichaamsbewustzijn, ruimtelijk inzicht, evenwicht, coördinatie, ontwikkelen kracht in hun armen en benen, adequaat reageren en nog veel meer!

De glijbaan
Dit toestel vraagt om enorm veel motorische vaardigheden. Allereerst moeten ze de trap opklimmen. Hierbij moeten ze hun evenwicht verdelen en op een voet kunnen balanceren. Eenmaal boven moeten ze voorzichtig gaan zitten en zich naar beneden laten glijden. Hierbij moeten ze kracht gebruiken om overeind te blijven zitten.

De schommel
Hiermee oefenen de kinderen hun evenwicht (blijven zitten op de schommel) en leren ze om pompende bewegingen met hun benen te maken. Ze moeten kracht en techniek beheersen om zelf de schommelbeweging te kunnen maken. Het vergt een goede coördinatie van het boven- en onderlichaam.

Het klimrek
Door veel te klimmen ontwikkelen kinderen kracht in hun handen en armen. Daarnaast stimuleert het de coördinatie (Ik laat deze hand los en zet mijn been op deze tree) en dus ook ruimtelijk inzicht en lichaamsbewustzijn.

Grove motoriek kun je stimuleren in de speeltuin. Ik noem drie toestellen die ontzettend belangrijk zijn en leg je uit waarom!

Op zoek naar suggesties voor materialen en activiteiten, een aanbod aan leuke spelletjes, ideeën voor de uitwerking van thema’s op de speelplaats en richtlijnen om het buitenspelen tot een leuke activiteit te maken voor de kinderen en voor jezelf? Lees dan mijn review over de buitenspeelmap. 

De speeltuin is dus de perfecte plek om de grove motoriek te ontwikkelen en veel meer dan ‘gewoon’ buitenspelen. Hierdoor ontwikkelen ze de vaardigheden die ze nodig hebben voor verschillende activiteiten op school en thuis. Kunnen de kinderen wel wat uitdaging gebruiken? Laat ze dan nadenken over onderstaande vragen:

  • Kunnen twee kinderen allebei even hoog schommelen?
  • Kun je staand schommelen?
  • Kunnen twee kinderen elkaar passeren op het klimrek?
  • Kun je in een treintje naar beneden glijden?

Wil je meer dan alleen de standaard speeltoestellen op het schoolplein om de grove motoriek te stimuleren? Zoek dan eens op Pinterest op de zoekterm ‘playground outdoor‘. Je vindt hier prachtige voorbeelden van bijzondere speeltoestellen.

Als eerste op de hoogte gehouden worden van nieuwe berichten? Volg me dan op Bloglovin.

Hebben jullie een mooi schoolplein waar de leerlingen goed hun grove motoriek kunnen ontwikkelen?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie