Je bekijkt nu Gelderse museumdag 2016

Gelderse museumdag 2016

Het noorden en midden van het land heeft vanaf volgende week herfstvakantie. De tijd om leuke en ontspannende dingen te doen. Maar een educatief uitje is natuurlijk ook een mooie aanvulling. Op 22 oktober is het de Gelderse museumdag en meer dan 70 Gelderse musea doen hier aan mee. Voor maar 1 euro (zowel kinderen als volwassenen) kun je op deze dag een museum bezoeken en meedoen met activiteiten speciaal voor gezinnen met kinderen.

Verleg je grenzen
De Gelderse Museumdag vindt plaats tijdens de Maand van de Geschiedenis. Dit grootste historische evenement van Nederland heeft dit jaar het thema Grenzen. De Gelderse Museumdag haakt hierop aan en daagt jou uit om je grenzen te verleggen. Musea zijn dé plek om je grenzen te verleggen. Je ziet er kunstwerken die je niet voor mogelijk houdt, reist terug of juist vooruit in de tijd en je doet er dingen die op school of thuis niet kunnen.

Voor je reis heeft ‘Ervaar Het OV’ de perfecte aanbieding: gratis met de bus of trein naar het museum van jouw keuze! Download hier je gratis e-ticket waarmee je op 22 oktober gratis gebruik kunt maken van de bussen en treinen van Arriva in de Achterhoek en Rivierenland. De voorwaarden staan daar ook vermeld.

De leukste musea
Meer dan 70 Gelderse musea doen mee met de Gelderse Museumdag. Welk museum moet je dan kiezen? Ik geef een aantal suggesties:

Museum der Koninklijke Marechaussee (Buren)
In het museum is voor kinderen van alles te zien en te beleven. Laat je in het museum schminken als militair, trek een marechaussee-uniform aan, leer exerceren (marcheren) als een echte soldaat, neem je eigen vingerafdruk en luister naar een optreden van het Historisch Tamboerkorps der Koninklijke Marechaussee.

Het Nederlands Watermuseum (arnhem)
Het dreigende water heeft jouw huis bereikt. Je moet evacueren naar een veilige plek. Wat moet er volgens jou ab-so-luut mee naar je schuilplaats? Ontdek wat je overlevingskansen vergroot.. en welke juist niet.

Het Watermuseum is een interactief museum over alle aspecten van water, gevestigd in de oude Begijnenmolen uit de 15e eeuw, gelegen aan de Sint Jansbeek in het monumentale park Sonsbeek. Een écht doe-museum waar je van alles te weten kunt komen over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik.

Gelderse museumdag 2016

Natuurmuseum Nijmegen
Deze herfstvakantie staat helemaal in het teken van… natuur in de stad! Zo kun je op expeditie door de stad en ontdek je natuur op de meest onverwachte plekken! Ga bijvoorbeeld eens op onderzoek in een oude verdedigingstoren in het Kronenburgerpark. De allerkleinsten kunnen een knotsgekke voorstelling van Boswachter Beer beleven in het Natuurmuseum.

Kasteel en park Rosendael (bij arnhem)
Luister in de torenzaal naar het verhaal van de kasteelbewoners die op hun eigen manier hun grenzen hebben verlegd.  Ontdek het park zelf met de nieuwe Beleef!plattegrond. Durf jij je grenzen te verleggen en over de bedriegertjes te lopen zonder te gillen? Te speuren naar waterdiertjes? Over het blotevoetenpad te lopen? Durf jij in de grote levensboom te stappen?

Kasteel Ammersoyen (Bommelerwaard)
Kom tijdens de Gelderse Museumdag op zaterdag 24 oktober naar kasteel Ammersoyen en ga mee met de rondleiding en doe de speurtocht. Beklim de spannende muurtrappetjes, bekijk de ridderzaal en de torens en wie weet mag je in de wapenkamer wel onderdelen van een harnas passen! Kijk goed rond tijdens de rondleiding en vul de vragen van de speurtocht in. Alles goed ingevuld? Dan verdien je wat lekkers! De rondleidingen vertrekken ieder uur.

Kijk voor meer informatie en mogelijke musea uitjes op de website van de Gelderse museumdag.

Naar welk museum ga jij?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie