Je bekijkt nu 6 leuke activiteiten in het bos

6 leuke activiteiten in het bos

In de herfst moet je toch eigenlijk wel minimaal 1x met je (kleuter)klas naar het bos gaan. Zeker nu de bomen langzaam beginnen te verkleuren is het echt prachtig.

Ik vind het altijd net een kleurig schilderijtje en kan echt van een boswandeling genieten. Het bos heeft met deze prachtige kleuren toch iets magisch.

Bezoek aan het bos
Wanneer je met de klas naar het bos gaat moet je van te voren wel wat dingen regelen. Meestal ben je afhankelijk van ouders met een auto. Vergeet niet om ook naamkaartjes of polsbandje bij de kinderen om te doen.

Je kunt verschillende activiteiten in het bos ondernemen. Zo kan je ze lekker met takken en bladeren laten spelen, fijn gaan wandelen of je kunt een herfstspeurtocht gaan doen. Vaak is de bewondering heel groot. Ik geef een aantal ideeën.

Herfstspeurtocht
Laat de kinderen in groepjes met een begeleider een speurtocht doen. Op internet zijn allerlei zoekkaarten te vinden. Zelf vind ik de ‘bosbingo’ kaarten van de website mamanatuurlijk heel mooi.

Wat ik zo fijn vind is dat er aandacht wordt gegeven aan meerdere aspecten van de herfst, denk aan vruchten, bladeren, planten maar ook aan de dieren en insecten.

Download bosbingo kaart 1 en bosbingo kaart 2.

Schatten verzamelen
Laat de kinderen een aantal mooie voorwerpen uit het bos meenemen. Denk aan bladeren, vruchten of takjes. Terug op school verwerken de kinderen deze in een collage. De spulletjes kun je met een lijmpistool op een stuk karton plakken.

6 activiteiten in het bos

Picknick
Ga na een heerlijke boswandeling met de kinderen picknicken. Dit kan heel simpel hoor. Leg wat dekens neer en zorg voor thermoskannen met warme chocolademelk. Een lekkere kaneelstengel of wat anders erbij en het feest is compleet!

Structuren ontdekken
Laat de kinderen de verschillende structuren van bomen en bladeren ontdekken. Dit kunnen ze doen door er een blad papier op te leggen en er met grijs potlood zachtjes overheen te kleuren.

Estafette
Verdeel de klas in groepjes. Zet voor elk groepje een wasmand of doos neer. Laat de kinderen om de beurt rennen met een hand vol bladeren. Welk groepje heeft als eerste de mand vol?

Vrije tijd
Geef de kinderen de kans om ook lekker zelf te ontdekken en te spelen. Laat ze met takken slepen, hutten bouwen, bladeren gooien of vruchten zoeken. Doe lekker mee en geniet ervan!

Vergeet niet je fototoestel mee te nemen. Het bos is een prachtige locatie om mooie foto’s van de kinderen te maken.

Bekijk ook eens mijn spellenbundel ‘Spelenderwijs leren in de herfst‘ met meer leuke ideeën!

Welke activiteiten in het bos onderneem jij met de kinderen?

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie