Je bekijkt nu 6 spellen om de grove motoriek te stimuleren

6 spellen om de grove motoriek te stimuleren

‘Wat zullen we kopen, een loopfietsje of toch een stepje?’ vroeg ik mijn man. ‘Wat zullen we bestellen, de tweelingfiets of gaan we voor kleiner materiaal?’ vroeg ik mijn collega. Zomaar twee situaties waarbij ik aan het afwegen was, wat nu een goede keuze is ten opzichte van de grove motoriek. En is het ook niet zo dat ieder kind uiteindelijk gewoon gaat lopen, springen en rennen of hebben wij daar als ouders of leerkrachten echt zo’n grote rol in? En als dat zo is, hoe doe je dat dan?

Dit artikel is geschreven is samenwerking met Steppenstore. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

Motorische ontwikkeling
In de eerste twee levensjaren van een kind speelt aanleg een hele grote rol bij de motorische ontwikkeling. Niemand heeft een pasgeboren baby iets geleerd en toch bezit het al zuig-, ademhalings-, grijp- houdings- en voortbewegingspatronen. Deze zogenoemde reflexen zijn de bouwstenen voor de ‘spontane’ ontwikkeling. Na deze periode komen de motorische mijlpalen, zoals zitten, kruipen, staan en lopen (Dietvorst, 1997). Niet elk kind doorloopt alle mijlpalen. Sommige kinderen slaan kruipen over en lopen meteen. In deze fase probeer je als ouder al wat meer invloed uit te oefenen op de ontwikkeling. Wie heeft er niet op zijn buik op de grond gelegen met een speeltje voor de neus van je baby in de hoop dat het gaat kruipen?

Hoe verder de ontwikkeling, hoe groter de rol van de omgeving is in het aanleren van en het zich eigen maken van nieuwe vaardigheden. Je leert je kind eten met een vork, je leert het fietsen en trapt eens een balletje. Dingen die best vanzelfsprekend lijken, maar wel van invloed zijn op de motorische ontwikkeling. Jij als ouder of leerkracht doet er dus toe!

Vaak is het zo dat we pas iets merken aan de grove motoriek als een kind zich niet helemaal ontwikkelt naar verwachting. Tegenwoordig wordt dit niet meer zo snel ontdekt, omdat kinderen minder in beweging zijn. Er wordt dan heel algemeen gezegd dat kinderen meer moeten sporten en buitenspelen. Dat is zeker goed, en jij kan daar een rol inspelen.

Lees ook: de grove motoriek stimuleren in de speeltuin.

6 spellen om de grove motoriek te stimuleren

In beweging
Niets is zo leuk voor een kind als papa, mama of de juf lekker meespeelt. Vaak doen we dat ook wel met een bordspel of een puzzel, maar ik betrap mezelf erop dat ik in de speeltuin vaak op een bankje erbij ga zitten. Terwijl goed voorbeeld doet volgen, toch? Ik geef je wat ideeën hoe je samen met de kinderen lekker actief kunt zijn.

  • Speurtocht. Zet een leuke speurtocht uit waarbij de kinderen, bij elk punt,  een bewegingsopdracht moet doen. Je kunt samen gaan lopen, maar je kunt ook gebruik maken van een step. Het leuke van de step is dat je die kan betrekken in de bewegingsopdrachten. Wie is het snelst met een rondje om de zandbak of wie durft het hardst van het bergje te racen? Onze step komt trouwens van de webwinkel Steppenstore. Hier vind je allerlei mooie steppen van diverse merken voor alle leeftijden.
  • Parcours. Zet een parcours uit in de achtertuin, met allerlei hindernissen. Bijvoorbeeld: 10 keer touwtje springen, kruip door de doos, maak een toren van de drie bakstenen, gooi de bal in de emmer, step netjes recht over de streep, vul je emmertje met zand en breng hem zonder te knoeien naar het eindpunt.
  • Spiegelen. Simpel, maar wel erg leuk. Maak een bepaalde beweging of neem een houding aan die de kinderen na moeten doen. Wissel eens van rol. Je kunt dit uiteraard zonder attributen doen, maar het leukst is natuurlijk om met de spullen die aanwezig zijn de leukste dingen te bedenken.
  • Volg de lijn. Plak met schilderstape of washitape een aantal patronen op de vloer. Laat de kinderen hier overheen lopen of met een bal overheen rollen. Ook kun je hier een fiets of de step voor gebruiken.
  • Mikken. Plak verschillende kleuren a4tjes verspreid in de woonkamer en laat de kinderen vanaf een bepaald punt pittenzakjes gooien. Hiermee oefen je ook gelijk de kleuren.
  • Pingpongen. Maak van twee kartonnen bordjes en ijslollystokjes pingpongbadjes en gebruik een ballon als bal. Plezier gegarandeerd.

De kinderen hebben van zichzelf al dingen meegekregen.  Het enige wat jij nog hoeft te doen is wat leuke en actieve ideeën er aan toe te voegen. Ik ben benieuwd wat jij voor actiefs met de kinderen gaat ondernemen. Laat het me weten!

Hanneke Boxman

Hanneke Boxman werkt als leerkracht in het basisonderwijs. Ze deed de PABO in Ede en is leerkracht op een school in Veenendaal. Ze heeft echt hart voor de onderbouw en geeft met veel plezier les aan de kleuters. Ze heeft haar opleiding tot taalcoördinator afgerond, is onderbouwcoördinator en zoekt altijd manieren om zich te blijven ontwikkelen.

Geef een reactie