Je bekijkt nu Neem je thema mee naar buiten

Neem je thema mee naar buiten

Voor de kinderen die na de zomervakantie in groep 3 komen is het buitenspelen altijd even wennen. Opeens hebben ze veel minder speelgoed en moeten ze zichzelf vermaken. Maar wanneer je in groep 3 werkt met spelenderwijs leren en thema’s dan kan je dit natuurlijk ook prima buiten doorzetten. In deze blog deel ik graag een aantal ideeën.

Mee naar buiten
Door je thema’s mee naar buiten te nemen hebben ze alle ruimte om zich in te leven in bepaalde personages. Zeker in groep 3 of 4 heb je minder plek in het lokaal voor een thema- of huishoek. Daarnaast mogen ze buiten meer geluid maken en kunnen ze gebruik maken van bijvoorbeeld zand of steentjes.

Uiteraard is het niet nodig je hele thema- of huishoek naar buiten te verplaatsen. Vaak zijn een aantal basiselementen al voor de kinderen genoeg om tot spel te komen. Kinderen zijn ontzettend creatief en kunnen heel goed ‘doen alsof’ spelen.

Een aantal voorbeelden van materialen om mee naar buiten te nemen:

Echte materialen
Vul een bak met echte materialen; denk aan een oude pan, soeplepel, telefoon, apparaten of handtas. De kinderen kunnen deze spullen gebruiken in de zandbak, maar ook wanneer ze een huisje inrichten. Het kan het spel net even een boost geven.

Verkleedkleren
Een hoed, pet of bril kan voor de kinderen al genoeg zijn om zich in een bepaald karakter in te leven. Denk bijvoorbeeld aan een pietenmuts, een pet van de postbode, een kroon van de prinses of een fluitje van de trainer.

Materialen zonder doel
Dit is vaak toch wel een groot favoriet. Denk aan oude stoelkussens, planken, gordijnen, autobanden of tapijttegels. De kinderen kunnen hier een huisje van maken, lekker in de zon liggen of een hut mee bouwen.

Neem je thema mee naar buiten

Speelgoed
Je kunt ook concreet speelgoed toevoegen; denk aan een pop, een doktersset of een kassa. Dit kan het spel opeens weer in een hele andere richting sturen. Een bak met auto’s is ook altijd leuk.

Natuurlijk is er een kans dat het speelgoed vies wordt. Veel speelgoed krijg je zo weer met een sopje schoon en kunnen de kinderen ook prima zelf doen. Kijk ook eens in de kringloopwinkel of binnenkort op de rommelmarkt. Het is dan wat minder erg als iets kapot gaat of vies wordt.

Wat neem je mee naar buiten bij het thema…
Tijdens een thema kan je een bak vullen met nieuwe materialen. Dit hoef je natuurlijk niet bij elk thema te doen.

 1. Begin schooljaar: oude leesboekjes, potlood en papier om schooltje te spelen.
 2. Herfst: kaboutermuts, herfstmaterialen, zoekkaarten, insectendoosjes, vergrootglas, bomenzoekboek. Set bosdieren om zelf met natuurlijke materialen een bos te creëren. Kleine kaboutertjes, je kunt deze maken van houten Peg dolls.
 3. Smakelijk eten: potten, pannen, keukengerei, kruidenpotjes, koksmuts.
 4. Op wielen: kleine auto’s, wegenset, bandenplakset, overall.
 5. Mijn lijf: doktersset, proefjes voor zintuigen, ambulance.
 6. Het is feest: mijter, pietenmuts, kerstboompje, verjaardagsmuts, taartvorm (zelf maken met zand en versieren met steentjes e.d.).
 7. Zon, maan en sterren: verrekijker, vlag, helm, zuurstoffles (lege plastic fles).
 8. De schat: gouden munten, schatkaart, ooglapje, schepjes, schatkist.
 9. Kunst: stoepkrijt(verf), canvasdoeken (natuur schilderen).
 10. Dieren: plastic boerderij dieren, trekker, overall, dierenmaskers.
 11. Een hut bouwen: planken, doeken, tapijttegels enz.
 12. Overal water: bootjes, materialen die drijven/zinken.

Heb je zelf nog leuke ideeën? Laat het dan hieronder weten in een reactie.

Wil je de overgang van kleuter naar schoolkind verkleinen en aan de slag met spelend leren? Tijdens de cursus ‘Hoekenwerk in groep 3’ krijg je alle ins en outs om hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Neem jij je thema al mee naar buiten?

kopje thee door Maryna Kulchytska/Shutterstock.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie