Je bekijkt nu Review: Dit is ADHD

Review: Dit is ADHD

Wat is ADHD? Een modeziekte? Een gevolg van te veel suiker? Een bedenksel van de fabrikant om pillen te verkopen of misschien een excuus voor drukke ouders? Volgens de schrijvers van het boek ‘Dit is ADHD‘ is het een gedragspatroon dat leidt tot meer dan gemiddelde moeite bij het functioneren op diverse levensgebieden.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

Welke informatie geeft het boek?
Jan Buitelaar en Arga Paternotte hebben al eerder een boek geschreven over ADHD, namelijk ‘Het is ADHD’. Dit boek hebben de schrijvers geheel vernieuwd en de nieuwste inzichten zijn dan ook in dit nieuwe boek beschreven.

Het boek is verdeeld in zeven delen.

  • Deel 1 behandelt de kenmerken, oorzaken en gevolgen van ADHD.
  • Deel 2 gaat dieper in op de signalering en diagnostiek.
  • Deel 3 gaat in op wat het voor het gezin betekent als één of meer gezinsleden ADHD hebben en biedt ook praktische tips bij de aanpak van het gedrag.
  • Deel 4 biedt een overzicht van een aantal cognitieve trainingen en geeft informatie over gedragstherapie.
  • Deel 5 gaat over medicatie bij ADHD. Er worden voor- en nadelen genoemd.
  • Deel 6 gaat over alternatieve behandelvormen.
  • Deel 7 behandeld ADHD in het onderwijs. Je krijgt tips hoe je om kunt gaan met een kind of jongere met ADHD in de klas.

Persoonlijk vind ik voor leerkrachten deel 1, 2 en 7 het interessants. Al is deel 5 ook erg nuttig om te lezen, aangezien je soms wel adviezen rondom medicijnen bij ADHD aan ouders mee kunt geven.

Ook leuk! Interview met Anton Hereweg over hoe je om moet gaan met een kind met ADHD.

Positief benaderen
Eén van de belangrijke tips, die het boek mee wil geven is dat je een kind met ADHD positief moet benaderen. (In principe is dit natuurlijk voor elk kind zo). Uit studies blijkt zelfs dat dit voor kinderen met ADHD bijna een noodzaak is. Wat bijvoorbeeld erg goed werkt is een beloningssysteem. Soms is het wel nodig om een kind te straffen, dit kunt je goed doen door een kind even apart te zetten (time-out). Aangeraden wordt om het kind minstens zoveel minuten apart te zetten als het jaren telt. (Een kind van zeven, dus zeven minuten).

Kleuren
Er is speciaal een hoofdstuk voor leerkrachten geschreven. Hierin staat een heel handig lijstje met mogelijke oplossingen voor aandachtsproblemen. Een goede tip is bijvoorbeeld: ‘Kleur plussommen rood en minsommen blauw’. Dit voorkomt dat een kind te lang doorgaat met optellen of aftrekken.

Mijn mening
Wanneer je een boek zoekt over ADHD, dan is dit zeker een goede keuze. Het is een goed naslagwerk conform de huidige wetenschappelijke opvattingen over ADHD. Waarschijnlijk ga je tijdens het lezen selectief aan de slag. Dit mag ook, want sommige stukken zijn niet voor iedereen even interessant. Mocht je het boek in handen krijgen lees dan als leerkracht zeker deel 7, want hier staan echt een aantal nuttige en nieuwe tips in.

Dit is ADHD
Schrijver: Jan Buitelaar & Arga Paternotte
Uitgever: Lannoo
Prijs: €24,99

Klik hier om het boek bij Bol.com te bestellen.

Hoe ga je om met een kind met ADHD - interview met Anton Horeweg

 

 

BewarenBewaren

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie