Of je nu een doorgewinterde leerkracht groep 3 bent of nog maar een paar jaar ervaring hebt; iedereen kan aan de slag met het geven van spelenderwijs rekenen. Voordat je begint is het van belang om je goed voor te bereiden. Pas als je de doelen helder hebt en de organisatie goed onder de knie dan gaat het ook resultaat opleveren.

Tijdens deze workshop ga je in een kleine groep aan de slag met het uitwerken van een rekenplan waarin het spelenderwijs rekenen centraal staat. Je krijgt ervaringen vanuit de praktijk en inspiratie waarmee je gelijk van start kunt.


Wanneer je aan de slag gaat met spelenderwijs rekenen dan ga je de rekenles heel anders invullen. Uiteraard blijf je nog steeds (klassikale) instructie geven, maar je laat de kinderen daarnaast in kleine groepjes (het rekencircuit) werken.

Hoe zien de rekenlessen er in de praktijk uit en hoe kan je de methode als bron gebruiken?

Nadat je de doelen van de klas hebt bepaald ga je nadenken hoe je het rekencircuit in de klas kan organiseren.

Hoe bepaal je de indeling van de groepjes? Uit welke onderdelen bestaat het rekencircuit en hoe benut je de rekentijd zo effectief mogelijk?

Vervolgens ga je bepalen welke spellen en materialen je voor het rekencircuit wil gebruiken. Je leert welke materialen handig zijn om aan te schaffen, hoe je het materiaal kunt organiseren en hoe je zelf spellen kunt ontwikkelen.

Ten slotte gaan we het hebben over het uitvoeren van het rekencircuit. Het rekencircuit wordt pas echt een succes als alle kinderen weten wat er van hen wordt verwacht.

Het is belangrijk om goed de tijd te nemen om de regels en routines te oefenen.

Je krijgt allerlei praktische tips, zodat je er helemaal klaar voor bent om zelf een rekencircuit op te starten.


Wat is de locatie?

De workshop (15.00-18.00) vindt plaats bij VONK360 op Business Park De Batterijen in Veenendaal, dat gemakkelijk met eigen vervoer te bereiken is. Ook per openbaar vervoer kan je VONK360 goed bereiken. Het NS-intercity station Veenendaal–De Klomp ligt op loopafstand (15 min) en het is eenvoudig bereikbaar per bus.

Overige informatie

De workshop kost €97,- per persoon. Om het spelenderwijs rekenen binnen de school te borgen is het handig om samen met minimaal één collega te komen. De workshop gaat door bij voldoende deelnemers (+/- 10 personen). Opgeven kan door een mail te sturen naar [email protected]. Vermeld hierbij het aantal deelnemers, de persoonsgegevens en het factuuradres.

De volgende data zijn mogelijk:

woensdag 22 januari

Er zijn nog geen nieuwe data i.v.m. het Carona-virus gepland.

Tip! Past ‘online’ beter bij jou of wil je niet wachten op een nieuwe workshop? Volg dan de e-cursus over dit onderwerp. Meer informatie vind je op Academy.klasvanjuflinda.