Modderdag: 5 redenen om hieraan mee te doen

Activiteiten voor een geweldige Modderdag!

Op 29 juni is het weer Modderdag. Een leuke manier om kinderen te laten ontdekken wat modder is en hoe je ermee kunt spelen. Wereldwijd zijn op deze dag honderdduizend kinderen tegelijkertijd actief bezig met de natuur. En het leuke is? Iedereen mag meedoen!

Modderdag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten. Kijk voor meer informatie op de website van IVN.

Lees verder

5 activiteiten voor als het regent

We hebben in Nederland al een aantal mooie zomerdagen gehad, maar we kunnen nog niet echt van een hele warme zomer spreken. Dat betekent geen activiteiten op het strand, maar ons in en rondom het huis vermaken. Ik heb daarom een aantal binnenactiviteiten voor als het regent bedacht zodat de kinderen zich niet hoeven te vervelen.

Spelletjesmiddag
Haal de spelletjes uit de kast of ga eerst samen naar de spellenwinkel/kringloop om een nieuw spel te kopen en organiseer een spelletjesmiddag.

Lees verder

5 leuke boeken over kamperen

Ik ben gek op prentenboeken en vind het heerlijk om de kinderen voor te lezen. Naar mijn mening kun je ontzettend veel met prentenboeken. Ze zijn goed voor het verhaalbegrip en dagen kinderen uit om ook zelf na te denken over eigen ervaringen. Meestal sluiten ze goed aan bij de belevingswereld bij het kind. Aangezien het zomer is en de grote vakantie voor de deur staat heb ik vijf leuke boeken over kamperen opgezocht.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links.

Lees verder

Recept: fruitwater maken

Het is belangrijk om met warm weer veel water te drinken. Het is dan heerlijk om een grote kan fruitwater op tafel te hebben staan. Zo kunnen de kinderen zelf pakken wanneer ze dorst hebben. Frisdranken zitten vaak boordevol toevoegingen en gewoon water vinden de meeste kinderen niet zo lekker. Een leuk idee is om dan samen met de kinderen fruitwater te maken. Veel gezonder dan limonade en stiekem nog lekkerder!

Hoe maak je het
Fruitwater is ontzettend simpel om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren.

Lees verder

8 leuke activiteiten voor op het strand

De meeste kinderen vinden het heerlijk om naar het strand te gaan. Voor veel is het namelijk een heel andere omgeving dan dat ze thuis gewend zijn. Op het strand kun je allerlei verschillende activiteiten ondernemen.

De kinderen zullen zich waarschijnlijk prima vermaken, maar mochten ze zich vervelen dan kun je een suggestie van onderstaande lijst geven.

Zandtaartjesbakkerij
Zorg voor voldoende emmertjes en vormpjes en maak met de kinderen een zandtaartjesbakkerij.

Lees verder

8 leuke spelletjes voor onderweg

Binnen een paar dagen (of weken) staat de vakantie voor de deur en veel ouders gaan met de kinderen op vakantie. Ik kan me voorstellen dat het een hele opgave is om de kids in de auto of vliegtuig te vermaken.

Daarom heb ik 8 spelletjes voor onderweg verzameld die kinderen op een leuke manier kunnen bezighouden. Zijn de kinderen ook hierop uitgekeken dan kan altijd nog de ipad uit de tas gehaald worden…

Lees verder

Maak een natuurpakket voor kinderen

De meeste kinderen vinden het heerlijk om de natuur in te gaan. Lekker met takken slepen, hutten bouwen of kriebelbeestjes en herfstvruchten zoeken. Buitenspelen is ontzettend belangrijk, want het heeft andere kenmerken dan spel binnen en vormt daardoor een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelingsaanbod.

In de zomer zouden we de kinderen extra moeten stimuleren om naar buiten te gaan.

Natuurpakket voor kinderen
Ga bijvoorbeeld samen (met het gezin) naar het bos,

Lees verder

Oefenen van klankgroepen

Een belangrijke voorwaarde voor het leren lezen is het kunnen verdelen van woorden in klankgroepen. Regelmatig klap ik woorden met de kinderen en vraag ik uit hoeveel klapjes het woord bestaat. Voor het thema zomer heb ik plaatjes op schelpen gezet. Ze bedenken eerst (dit kan eventueel in tweetallen) welk woord er bij het plaatje hoort, dan klappen ze het woord in stukjes en ten slotte leggen ze het plaatje in de goede emmer.

Lees verder

Themahoek: camping

Gisteren deelde ik het reisbureau van groep 2/3 en vandaag wil ik jullie graag kennis laten maken met onze camping. Wanneer je een reisje geboekt hebt dan moet je natuurlijk ook echt op vakantie kunnen gaan.

Ik heb de huishoek helemaal leeg gehaald en er campingspullen ingezet. Twee leerlingen hebben samen de tent opgezet en een leerling heeft het zwembadje opgezet. De rest heb ik later toegevoegd.

Wat staat er allemaal?

Lees verder

Themahoek: reisbureau

De laatste weken van het schooljaar werken we rondom het thema ‘Zomer‘. Ik heb samen met de kinderen van groep 2/3 een reisbureau opgericht. We hebben gesproken over wat een reisbureau is en wat je allemaal nodig hebt om een reisbureau op te starten.

Bekijk ook mijn themahoek over de camping. 

Als startactiviteit heb ik met de kinderen de wereldkaart bekeken. Waar ligt Nederland en waar ben je wel eens op vakantie geweest?

Lees verder

5 activiteiten met stoepkrijt

Ik kon vroeger urenlang stoepkrijten, heerlijk vond ik het om de mooiste tekeningen te maken en uiteindelijk helemaal onder het stoepkrijt te zitten. Mijn ouders lieten me altijd mijn gang gaan, want met beetje regen stroomde al het krijt weer weg.

Het allerleukste van stoepkrijt vond ik nog wel het maken van speurtochten. Ik zette dan overal pijlen neer en bedacht een route die anderen moest lopen. Natuurlijk maakte ik het spannend door af en toe een opdracht op te schrijven.

Lees verder

Woordkaarten ‘Kikker en de warme dag’

Aan het einde van groep 2 moeten de kinderen minimaal 2000 woorden kennen. Dit is best veel voor allochtone kinderen! Bij mij op school heb ik veel met NT2 kinderen te maken en daarom zijn we actief bezig met het aanleren van nieuwe woorden. Het is belangrijk dat de kinderen uiteindelijk de basiswoorden kennen, want anders kost het veel moeite om te leren lezen in groep 3.

Ook leuk! Stappenplan: werken aan woordenschat. 

Lees verder