Review: Warrige woorden Spelling

Warrige woorden Spelling is een kwartetspel waarmee kinderen verschillende moeilijke klanken kunnen oefenen. Het spel oefent woorden met de ei/ij, ou/au, b/p, g/ch en d/t.  Het spel wordt uitgegeven door uitgever Scala, die nog veel meer eigenzinnige leermiddelen en spelmaterialen te koop heeft. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Het spel
Het kwartetspel zit in een stevige doos, die een frisse, blauwe en groene kleur heeft. In de doos zitten 76 kwartetkaarten,

Lees verder

Boggle; kinderen maken woorden

Tijdens spelinloop of na de taaltoets laat ik de kinderen in groep 3 af en toe Boggle spelen. Dit is een hele leuke manier om te werken aan spelling en taalinzicht. Je kunt het op verschillende manieren spelen.

De uitdaging is om zoveel mogelijk verschillende woorden met de beschikbare letters uit het raster te maken.

Ik maak veel gebruik van spelend leren in de klas. Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren?

Lees verder

Woordenrace in het thema kerst

Vandaag had ik nog een kwartier over en aangezien mijn groep 3 graag spelletjes speelt besloot ik om een woordenrace te houden.

Ik heb het geluk met een hele kleine groep 3, (zes kinderen) maar je kunt het spel ook prima met een grote klas doen.

Ik maak veel gebruik van spelend leren in de klas. Wil je meer weten over thematisch werken en spelenderwijs leren? Bekijk dan mijn E-book ‘Spelenderwijs leren in groep 3‘.

Lees verder

Zwak in spelling; hoe begeleid je het kind?

Tegenwoordig wordt heel snel het label ‘dyslexie‘ op een kind geplakt, terwijl 4% van de leerlingen (gemiddeld 1 per klas) het daadwerkelijk hebben. Ook ouders komen hier al snel mee bij de leerkracht als het even niet goed gaat.

Net zoals kinderen moeite hebben met rekenen zijn er ook kinderen, die moeite hebben met spelling. Ze hebben net als bij het vak rekenen verlengde instructie nodig. Niet buiten de groep door een RT’er,

Lees verder
Tips voor effectiever spellingonderwijs

Tips voor effectiever spellingonderwijs

Momenteel volgen wij op school studiedagen rondom het werken met groepsplannen. We leren hoe we een groepsplan moeten maken om het spellingonderwijs nog effectiever te maken.

Tijdens deze cursus hebben we al veel goede tips gekregen. Bijvoorbeeld dat het bij spelling niet gaat om het leren en overschrijven van woordjes, maar om inzicht krijgen in de categorieën!

Lees ook eens het boek Taal & Didactiek – Spelling met meer informatie en tips.

Lees verder

14 manieren om spelling te oefenen

Ik heb allerlei ideeën verzameld en op kaartjes gezet zodat de kinderen de woordpakketten kunnen oefenen. Er zijn spelletjes die ze alleen, samen of met een groepje kunnen doen.

Materialen
Bij een aantal spelletjes heb je een dobbelsteen en pylonen nodig. Ik heb een schatkistje gemaakt met daarin de kaartjes (elk kaartje heb ik drie keer gelamineerd), 12 pylonen en 5 dobbelstenen.

Tip
Het aantal smiles geeft aan met hoeveel personen je het spel speelt.

Lees verder