zo maak je een boek

Review: Zo maak je een boek

Een leesboek, een lesboek, een prentenboek; boeken vind je overal. Je gebruikt ze als naslagwerk, ter ontspanning, om je kinderen voor te lezen of je klas. Heb je je wel eens afgevraagd hoe boeken eigenlijk worden gemaakt? Met het lezen van het boek “Zo maak je een boek”, krijg je een uitgebreid antwoord op deze vraag.

De inhoud
Meteen als je het boek openslaat leer je iets over het boek dat je in handen hebt.

Lees verder
Het rouwprotocol: omgaan met rouw op school

Het opstellen van een rouwprotocol

Als school kun je vroeg of laat te maken krijgen met een sterfgeval van een ouder of leerling. Het is dan belangrijk om een rouwprotocol klaar te hebben. Op deze manier kunnen er geen slordige fouten worden gemaakt. Mariken Spuij beschrijft in haar boek ‘Rouw bij kinderen en jongeren‘ waar je allemaal aan moet denken. In deze blog wil ik graag een aantal punten uitlichten.

Een rouwprotocol
Volgens Spuij bevat een rouwprotocol stappenplannen voor verschillende scenario’s.

Lees verder
Review: Stad en land

Review: Stad en land

Op de Pabo ben ik begonnen met het verzamelen van kinderboeken. Inmiddels heb ik mede dankzij mijn website een grote boekenkast vol. De eerste boeken die ik zelf kocht waren de informatieboeken van Arend van Dam & Alex de Wolf. Je kent ze vast wel, ‘Lang geleden’ of ‘In een land hier ver vandaan’. Inmiddels is er een nieuw deel uitgekomen, namelijk ‘Stad en land‘. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Lees verder

Review: De tuin en het kruis

Langzaam leven we toe naar Pasen. Wij hebben het ene jaar een viering in de kerk en het andere jaar een viering in de klas. Dit jaar hebben we het Paasfeest in de klas en we zijn al aan het bedenken hoe het we het dit jaar willen vormgeven. Ik zit te denken om het prachtige prentenboek ‘De tuin en het kruis’ te gebruiken. In deze blog wil ik je graag meer over dit boek vertellen.

Lees verder
Review: Heb jij misschien Olifant gezien?

Review: Heb jij misschien Olifant gezien?

‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ is het prentenboekdebuut van David Barrow. Verstoppertje spelen met een olifant lijkt misschien onmogelijk, maar dit boek bewijst dat het lastiger kan zijn dan je in eerste instantie zou denken.

De inhoud
Als je het boek openslaat maak je kennis met het jongetje waar het verhaal over gaat door middel van familiefoto’s. Meteen daarna begint het verhaal met de vraag van Olifant aan het jongetje of hij mee wil doen met verstoppertje.

Lees verder
Review: Ahoy! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel

Review: Ahoy! Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel

‘Ahoy!  Gedichten over wilde dromen, klein geluk en groot gevoel’ is een gedichtenbundel voor jonge kinderen. De gedichten zijn geschreven door Reine de Pelseneer. Naast dat er veel te lezen is, is er ook veel om te bekijken. De prenten van Ann de Bode zorgen ervoor dat de gedichten nog meer gaan spreken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker deze review.

De inhoud
Deze gedichtenbundel bevat 56 gedichten die verdeeld zijn onder 8 thema’s.

Lees verder

Naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag

In de voorjaarsvakantie ben ik naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag geweest. Het museum is helemaal op kinderen gericht en gaat over bekende kinderboeken. Wil je weten of het ook iets voor jou is? Of misschien iets voor je klas of je gezin? Lees dan gauw verder!

Museum
Het Kinderboekenmuseum is gevestigd in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek, vlakbij het Centraal station van Den Haag. Je kunt er ook prima parkeren of je fiets stallen.

Lees verder

Review: Grasje hier, grasje daar

‘Grasje hier, grasje daar’ is een voorleesboek waar jonge kinderen echt van zullen genieten. Rhino, de jonge neushoorn, neemt ze mee op avontuur en onderweg leren ze over de savanne en het leven. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Rhino de neushoorn woont sinds kort op de savanne. Aapje is erg nieuwsgierig en wil heel graag weten wat voor dier Rhino precies is. Helaas komen ze er niet achter,

Lees verder
Review: Zo werkt mijn lichaam

Review: Zo werkt mijn lichaam

Yes, eindelijk een mooi en kindvriendelijk informatieboek over het lichaam! Ik heb het over het nieuwe deel van de Willewete serie van Clavis, namelijk ‘Zo werkt mijn lichaam’. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Inhoud
Zijn de kinderen in jouw klas nieuwsgierig naar het lichaam? Willen ze er alles over weten? In dit boek lezen de kinderen meer over de werking van het lichaam. Kinderen kunnen lezen over de botten en spieren.

Lees verder
Review: Sam en Bennie op zoek naar een boek

Review: Sam en Bennie op zoek naar een boek

Ga je binnenkort met de klas naar de bibliotheek of wil je kinderen een verhaal laten horen over verschillende soorten boeken, dan is het boek ‘Sam en Bennie, op zoek naar een boek’ heel geschikt. Een leuk prentenboek over een meisje dat een boek gaat zoeken voor haar hond. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Buiten regent het. Dat geeft niet, want Sam is lekker aan het lezen in haar boek.

Lees verder
Review: Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud

Review: Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud

Ben je op zoek naar een avontuurlijk voorleesboek over de dieren en de natuur? Dan is Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud een prachtige keuze. Het boek is geschreven voor alle dierenvrienden van de wereld. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Raaf en Papegaai zijn twee beste vrienden die de wereld ontdekken. Samen zijn ze naar allerlei plekken gevlogen, deze avonturen zijn in eerdere delen te lezen.

Lees verder
Review: Astronautenschool

Review: Astronautenschool

Binnenkort gaan wij in groep 3/4 werken rondom het thema ‘Zon, maan en sterren’. Dit thema roept altijd veel vragen op bij de kinderen. ‘Hoe eten ze in de ruimte?’ ‘Hoe word je een astronaut?’ ‘Hoe voelt het om te zweven?’ Ik probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, maar nog leuker is het om het antwoord zelf op te zoeken. Het boek ‘Astronautenschool‘ is geschreven voor nieuwsgierige kinderen. Ben je klaar voor de astronautenschool?

Lees verder