Review: Sam en Bennie op zoek naar een boek

Review: Sam en Bennie op zoek naar een boek

Ga je binnenkort met de klas naar de bibliotheek of wil je kinderen een verhaal laten horen over verschillende soorten boeken, dan is het boek ‘Sam en Bennie, op zoek naar een boek’ heel geschikt. Een leuk prentenboek over een meisje dat een boek gaat zoeken voor haar hond. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Buiten regent het. Dat geeft niet, want Sam is lekker aan het lezen in haar boek.

Lees verder
Review: Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud

Review: Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud

Ben je op zoek naar een avontuurlijk voorleesboek over de dieren en de natuur? Dan is Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud een prachtige keuze. Het boek is geschreven voor alle dierenvrienden van de wereld. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Raaf en Papegaai zijn twee beste vrienden die de wereld ontdekken. Samen zijn ze naar allerlei plekken gevlogen, deze avonturen zijn in eerdere delen te lezen.

Lees verder
Review: Astronautenschool

Review: Astronautenschool

Binnenkort gaan wij in groep 3/4 werken rondom het thema ‘Zon, maan en sterren’. Dit thema roept altijd veel vragen op bij de kinderen. ‘Hoe eten ze in de ruimte?’ ‘Hoe word je een astronaut?’ ‘Hoe voelt het om te zweven?’ Ik probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, maar nog leuker is het om het antwoord zelf op te zoeken. Het boek ‘Astronautenschool‘ is geschreven voor nieuwsgierige kinderen. Ben je klaar voor de astronautenschool?

Lees verder
Review: Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit

Review: Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit

In groep 3/4 werken we om het jaar over het thema ‘Mijn lijf’, maar dit thema komt ook regelmatig bij de kleuters en biologielessen in de bovenbouw aan bod. Ons lichaam is een wonderlijk iets, het zit prachtig in elkaar en is daardoor een interessant onderwerp om over te werken. Van Fontaine uitgevers kreeg ik een heel groot informatieboek, ‘Anatomie. Zo zag je het menselijk lichaam nog nooit’, over het menselijk lichaam. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Lees verder
Hoe haal je meer uit knutselwerkjes?

Hoe haal je meer uit de knutselwerkjes?

In bijna elke groep hangen wel knutselwerkjes van de kinderen. Misschien heb je wel een ijzerdraad voor het raam waaraan je de werkjes ophangt of je plakt de werkjes op de muur. Maar heb je er weleens over nagedacht wat je doel hiermee is? Wil je het lokaal opvrolijken of laten zien welke werkjes de kinderen hebben gemaakt? In deze blog geef ik een aantal ideeën hoe je meer kunt halen uit de knutselwerkjes en geef ik je een tip voor een handig ophangsysteem.

Lees verder
Review: Letterkwartet die vier

Review: Letterkwartet die® vier

In mijn klas heb ik ontzettend veel leuke spellen om de letters mee te oefenen, denk bijvoorbeeld aan ‘Lettertje tik‘ of ‘alfabet rijgletters‘. Ik merk dat de kinderen het ontzettend fijn vinden om spelenderwijs de letters te oefenen. Uitgever Gottmer heeft een letterkwartet uitgegeven en deze wilde ik natuurlijk ook graag in mijn klas uitproberen. Ik was erg benieuwd wat de kinderen hiervan zouden vinden.

Dit kwartetspel heb ik gekregen van uitgever Gottmer.

Lees verder
Review: Bouw een landschap

Review: Bouw een landschap

Elk jaar lopen we er in groep 3 weer tegenaan, het vertalen van een bouwwerk van 3D naar 2D. De meeste kinderen (en dan vooral de jongens) krijgen het op een gegeven moment wel door, maar bij sommigen duurt het erg lang voordat ze het doorhebben. Zou het met het spel ‘Bouw een landschap‘ wel lukken om het ruimtelijk inzicht te ontwikkelen?

Dit materiaal heb ik gekregen van Heutink. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Lees verder

Review: Papa, pak je de maan voor mij?

Wie kent ze niet, de boeken van Eric Carle. Ik ben al jaren fan en gebruik ze dan ook regelmatig in de klas. Papa, pak je de maan voor mij? is een prachtig prentenboek van Eric Carle, de maker van Rupsje Nooitgenoeg. Deze uitgave is van lekker stevig karton, ideaal voor jonge kinderen om zelf lekker in te lezen.

Het verhaal 
Een meisje wil graag met de maan spelen. De maan is heel hoog en zelf is ze te klein om erbij te kunnen.

Lees verder
Review: Speel je mee?

Review: Speel je mee?

Ik vind de prentenboeken van Hervé Tullet ontzettend leuk. De boeken draaien niet echt om verhaalbegrip, maar meer om interactie tussen de voorlezer en het kind. Het zijn boeken waarop de verwondering voorop staat. In deze blog wil ik je graag wat vertellen over het boek Speel je mee?.

Speel je mee?
In dit vierkante prentenboek heeft een geel rondje de hoofdrol. Hij vraagt of je met hem mee wil spelen. Dit kan het kind doen door de aanwijzingen op te volgen en met zijn vinger of hand te bewegen.

Lees verder
Review: Je fantastische elastische brein

Review: Je fantastische elastische brein

Uitgever Bazalt koppelt wetenschap aan de dagelijkse praktijk. Dat is iets wat in het prentenboek “Je Fantastische Elastische Brein” zeker naar voren komt. Want hoe zit het eigenlijk precies met ons brein? Op die vraag heb je na het lezen van dit boek een antwoord.

De inhoud
Al op de binnenkant van de omslag van het prentenboek leer je de eerste twee feitjes over het menselijk brein van een muisje en een uil.

Lees verder

Review: spelen met prentenboeken

Als kleuterleerkracht lees je behoorlijk veel prentenboeken in een jaar. Naast het gewone voorlezen dat heel belangrijk is, zijn prentenboeken vaak ook de spil van een thema. Je bedenkt creatieve activiteiten en lessen die daarbij aansluiten. Het boek “Spelen met prentenboeken” van juf Anke en juf Els wil je daarmee een handje helpen.

De inhoud
Op één van de eerste bladzijdes kom je een overzichtelijke inhoudsopgave tegen, waarbij je gelijk kunt zien welk prentenboeken uitgewerkt zijn in dit boek.

Lees verder

Review: Het dagboek van Nurdius Maximus in Gallië

‘Het dagboek van Nurdius Maximus in Gallië’ is het vijfde boek in deze serie die geschreven is door Tim Collins. Het feit dat deze serie in wel veertig talen is vertaald geeft aan hoe populair de serie is. Iets leren over de geschiedenis op een leuke manier? Lees dan zeker even verder.

De inhoud
Nurdius Maximus is een lange puber die graag de spierballen van zijn broer zou hebben. Hij is begonnen met het bijhouden van dagboeken.

Lees verder