Je bekijkt nu Boekenpost mei

Boekenpost mei

(Elke) De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik leesboeken voor allerlei leeftijden. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

Wij willen een pannenkoek

Een pannenkoek die niet opgegeten wil worden en zeven hongerige kinderen die de pannenkoek heel graag willen opeten. Wie krijgt de pannenkoek te pakken? Wie is er het slimst? De schrijfstijl is vol herhalingen en aanvullingen.

‘Lieve papa’ bij het oudste kind via ‘lieve, leuke, mooie papa’ naar ‘lieve, leuke, mooie, grappige, slimme, knappe, geweldige papa’ bij nummer zeven.

De illustraties vullen het boek heel mooi aan, want het ene kind is lang de andere kort, blond of bruin, lichte huidskleur en donkere huidskleur, met een bril en zonder een bril. Iemand leest een boek en een ander is aan het tekenen. 

Een gezellig prentenboek voor kinderen in groep 1, maar zeker bij NT2 of in een groep 4/5 als je het hebt over bijvoeglijke naamwoorden. Niet alleen om voor te lezen maar ook zeker om over te praten.

Klik hier om het boek te bekijken.

Het verlegen vogeltje

Voorjaar, nestjes, verlegen, groot, klein, gefluit, getjilp… en niet goed kunnen verstaan. Wat een prachtig prentenboek met een lachwekkend verhaal.

De groenling is een klein vogeltje dat een beetje verlegen is. Hij durft niet zo goed aan het groenling vrouwtje te vragen of ze met hem een nestje wil maken. Hij vraagt aan de merel of hij het wil vragen, maar de merel verstaat hem niet goed en vliegt naar een andere vogel. Van de merel naar de kauw en de ekster en zo is het halve bos aan het vliegen. Tot iedereen er achter komt dat ze elkaar verkeerd verstaan. Midden in het lawaai haalt de groenling diep adem en …

Heel grappig om op deze manier een heel aantal vogels en vogelnamen voorbij te horen komen.  De verwarring over elkaar niet goed verstaan. Een prentenboek voor groep 1 en 2 over lente en verlegen zijn, maar ik zou het rustig voorlezen bij een les over natuur, voorjaar, vogels in groep 3.

Klik hier om het boek te bekijken.

Aaron Terhaar, tekenaar 

Wat is er nu fijner dan in de tuin zitten en naar een verhaal luisteren?  Zelf een verhaal verzinnen.

Helaas is leren lezen voor Aaron heel moeilijk, hij doet heel goed zijn best maar het lukt niet zo goed. Aaron heeft dyslexie dat zegt iets over hem maar het bepaalt niet wie hij is. 

Tekenen maakt hem blij. Dus terwijl zijn lezen vooruitgaat, al blijft het wel zwaar, groeit er in de hal van de school een tuintje op de muur. Heerlijk, een juf die het kind ziet. Aaron blijft oefenen met lezen en dat blijft lastig maar hij krijgt ook ruimte voor zijn talent, tekenen.

Prentenboek voor groep 3 en 4. In iedere klas zitten kinderen met dyslexie en dit is een laagdrempelige manier om aan kinderen uit te leggen dat we allemaal anders zijn, we allemaal andere talenten en uitdagingen hebben.

Klik hier om het boek te bekijken.

Veertien Wolven

Wat een prachtige illustraties! Een boek dat op iedere school hoort.

Ik zou het wel een keer klassikaal aandacht geven en er kort iets over vertellen want mogelijk dat kinderen er anders alleen voor de prachtige platen doorheen bladeren terwijl het verhaal zo mooi is. Er zijn op internet ook filmpjes te vinden die aandacht geven aan deze gebeurtenis.

Het gaat over 14 wolven die opnieuw uitgezet zijn om Yellowstone Park weer een hiërarchie te geven. Doordat de wolf door de mens is verdreven in 1930 hadden de elanden geen vijanden waardoor ze onbeperkt bij de waterkant konden blijven, hierdoor groeiden er geen bomen en verdwenen er vogelsoorten. Door de wolven opnieuw in het park uit te zetten is deze negatieve spiraal omgedraaid in een positieve spiraal.

Een hoopvol boek! Zeker in deze huidige tijd met eindelijk iets meer aandacht voor onze mogelijkheden iets bij te dragen aan het klimaat en de natuur. Geschikt voor groep 5 tot en met groep 8.

Klik hier om het boek te bekijken.

Het begint met een droom 

20 heldinnen die Nederland kleur geven. Het is een makkelijk te lezen en door te bladeren boek voor de bovenbouw. In het boek staan 20 vrouwen die leven of hebben geleefd in Nederland.

Van vrouwen stemrecht tot voorzitter van de Tweede Kamer en van kroegbaas en snowboardster tot viroloog. Wie waren ze, hoe zijn ze geworden wie ze zijn. 

Leerzaam om te lezen dat je de omstandigheden niet kunt kiezen maar je hebt wel een keuze wat je doet in jouw situatie. Iedere persoon beslaat een dubbele pagina, deels tekst en deels een tekening.

Een aanwinst voor groep 6, 7 en 8 om eens een verhaal voor te lezen of om zelf te laten lezen.  

Klik hier om het boek te bekijken.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie