Een verhaal improviseren met Story Cubes

Dit is een gastblog van Melanie Plag. Bezoek ook eens haar website Babboes voor meer inspiratie en tips of volg haar op Twitter. 

Story Cubes zijn dobbelstenen met daarop pictogrammen van voorwerpen. Je dobbelt en verzint vervolgens een verhaal waarin de afgebeelde voorwerpen voorkomen. Je kunt ze op veel manieren gebruiken, bijvoorbeeld bij stelopdrachten. Ik bedacht onderstaande klassikale werkvorm en gebruik hem regelmatig, tijdens workshops in mijn werk als verhalenverteller, maar ook in de klas als invaljuf.

Lees verder
4 activiteiten om de werkwoorden te oefenen

4 activiteiten om de werkwoorden te oefenen

De afgelopen weken hebben de kinderen in groep 4 geleerd wat werkwoorden zijn, het zijn doe-woorden. De kinderen hebben lesjes gemaakt in hun werkboek, maar daarnaast hebben we ook veel spelletjes en andere activiteiten gedaan. In deze blog geef ik een aantal manieren om de werkwoorden te oefenen.

Uitbeelden
Dit spel kan gespeeld worden met de hele klas. Verdeel de klas in twee of drie teams. Teken voor elk team drie ballonnen op het bord.

Lees verder

Poffertjes bakken onder de taalles

In groep 3/4 proberen we steeds meer los te komen van de methode en te werken met de leerlijnen. Van te voren kijk ik naar de doelen die de komende weken aan bod komen. Ik bekijk de lessen en bedenk hoe ik dit wil aanleren. Soms geef ik gewoon de taalles uit het boek en weer een andere keer bouw ik de les helemaal om. In de taalles van vorige week moesten de kinderen van groep 4 zelf een recept schrijven.

Lees verder

Vertelgeheimen deel 2: Verhaal snel vertelklaar

In vertelgeheimen deel 1 heb je kunnen lezen hoe je interactie kunt toepassen in het vertellen van je verhaal. In het boek “Een Schatkist vol Vertelgeheimen” kun je nog veel meer tips vinden om een goede verhalen verteller te worden. Bijvoorbeeld: de ingrediënten voor een goed verhaal, hoe je karakters het beste neerzet, maar ook leuke oefeningen om met de kinderen te doen.

Een schatkist vol vertelgeheimen
In deel 2 van het boek vind je 11 verhalen die gekoppeld zijn aan verschillende waarden zoals: eerlijkheid,

Lees verder
Bee bot lessugesties bij de ABC-mat

Bee-Bot lessugesties bij de ABC-mat

Sinds een paar weken hebben wij een nieuw vriendje in de klas, namelijk de Bee-Bot. Deze gele bij is een kindvriendelijke en vrolijke robot waarmee kinderen kunnen experimenteren met het programmeren. Daarnaast is het een educatief middel om allerlei taal- of rekenactiviteiten mee te ondernemen.

In deze blog wil ik mijn ervaringen delen en zal ik een aantal lessuggesties voor de groepen 1-4 geven bij de ABC-mat. Mijn Bee-Bot komt van de website b-bot.nl.

Lees verder
Vertelgeheimen deel 1: interactief vertellen

Vertelgeheimen deel 1: interactief vertellen

“Geheimen houd je voor jezelf. Die moet je niet doorvertellen. Ik ga je een nieuw geheim vertellen: Sommige geheimen mag je delen!” Zo begint het boek “Een schatkist vol vertelgeheimen”. Een boek waarvan ik van gekkigheid niet weet waar ik moet beginnen met lezen, zo enthousiast word ik er van.

Je kunt een schat aan informatie vinden als je dit boek leest en daar springen twee dingen voor mij uit die ik met jullie wil delen. 

Lees verder

Spellenpakket zelfstandig naamwoorden

In groep 4 maken de kinderen kennis met de zelfstandig naamwoorden. Vanuit de methode worden een aantal lesjes aangeboden, maar ik vond dit niet voldoende en stiekem een beetje saai. Ik heb daarom een spellenpakket gemaakt zodat de kinderen op een leuke en actieve manier de zelfstandig naamwoorden oefenen. Je kunt het gebruiken als aanvulling of vervanging van de methode. Daarnaast kunnen de kinderen er ook goed thuis mee oefenen.

De werkbladen heb ik bewust in het zwart-wit gemaakt en het grote bordspel in kleur.

Lees verder

Een verhaal spannend maken – Hans van Woerkom

In deze gastblog geef ik het woord aan Hans van Woerkom, verhalenverteller, verteltrainer en schrijver. Misschien herinneren jullie hem nog van een vorige gastblog. Hij gaf toen acht verteltips uit de praktijk en daagde leerkrachten uit om mee te doen aan de vertelchallenge. Vandaag geeft hij tips hoe je een verhaal spannender kunt maken en deelt hij informatie over een nieuwe vertelchallenge. 

In de maand mei deden een aantal mensen mee met de Vertelchallenge.

Lees verder

5 tips om jongens aan het lezen te krijgen

In de praktijk blijkt het best lastig te zijn om jongens aan het lezen te krijgen. Meestal vinden ze het in groep 3/4 nog wel leuk en uitdagend, maar dit lijkt op een gegeven moment te veranderen. Natuurlijk geldt dit niet voor alle jongens, maar uit onderzoek blijkt dat jongens minder gemotiveerd zijn om te lezen.

Als leerkracht en ouder moet je meestal meer je best doen om het lezen voor jongens ‘leuk’

Lees verder

Thuis oefenen met de functies van geschreven taal

Als ouder kun je de kinderen al op jonge leeftijd de functies van geschreven taal laten inzien. Dit betekent dat kinderen het belang van lezen en schrijven ervaren. Bijvoorbeeld door een brief of kaart te schrijven kun je iets vertellen en door een lijstje te maken hoef je niks te vergeten. Wanneer de kinderen het belang inzien zullen zij gemotiveerder zijn om in groep 3 een goede start te maken met het leesonderwijs. Maak ook oudere kinderen kun je hier nog regelmatig op wijzen.

Lees verder

Het plezier van het vertellen

‘Er was eens een prins en die prins heette prins Albèrt. En die prins, die wilde zo graag
…’ Ja, wat wilde die prins zo graag? Trouwen met een leuke prinses natuurlijk. Een sprookje. Zou het niet heerlijk zijn als je zo kunt vertellen dat de kinderen aan je lippen hangen? Kinderen houden van verhalen en je doet ze er een groot plezier mee!

Hans van Woerkom legt uit hoe je plezier krijgt in het vertellen en daagt je uit voor een leuke challenge! 

Lees verder