Thema Noordpool en zuidpool - groep 3/4

Thema noordpool en zuidpool – groep 3/4

Na de vakantie zijn we in groep 3/4 gestart met het thema Noordpool en zuidpool. Met rekenen volgen we gewoon de methode, maar de taallessen zullen we wat meer los laten. Zeker in groep 3 gaan we de nadruk leggen op het lezen en schrijven van teksten.

In groep 4 komt ook het begrijpend lezen en taalbeschouwing aan bod. Doordat het een combinatieklas is lopen veel lessen in elkaar over. In deze blog deel ik welke hoeken we bij dit thema hebben bedacht.

Lees verder
Beleef de winter in de klas met deze tips

Tips om de winter met de klas te beleven!

De meeste leerkrachten zijn het wel gewend om de herfst in de klas te halen. De kinderen mogen bladeren en herfstvruchten meenemen en er wordt een mooie herfsttafel gemaakt.

Maar wist je dat je ook heel goed de winter in de klas kunt halen? In deze blog deel ik een aantal ideeën om de winter met de klas te beleven.

Waarom zou je dit doen?
Zeker voor jonge kinderen is het begrip tijd nogal abstract.

Lees verder
Gelukkig nieuw jaar! – ideeën voor in de klas

Thema oud en nieuw! – ideeën voor in de klas

Het is alweer zover, het nieuwe jaar! 2019 is nu echt van start gegaan. Oud & Nieuw valt altijd in de kerstvakantie, maar dat betekent niet dat je er in de klas niet mee aan de slag kunt.

In deze blog geef ik je een aantal ideeën om samen met je klas, na de kerstvakantie, rondom het thema oud en nieuw te werken.

Allereerst vinden de kinderen het fantastisch om het nieuwe jaar ‘officieel’  te openen.

Lees verder
Review: Zoekboek Rik en de winter

Review: Zoekboek Rik en de winter

Je kent vast wel de schattige prentenboeken van Liesbet Slegers?  Rondom diverse thema’s heeft Liesbet zoekboeken gemaakt waarin het jongetje Rik samen met zijn poes Sam een rol spelen. In deze blog vertel ik je graag over een nieuw deel, namelijk Rik en de winter.

Rik en de winter
Op de eerste bladzijde maak je kennis met Rik. Hij vindt de winter zo fijn, zeker als er sneeuw is! Met zijn warme wanten aan en zijn mooie muts op kan hij heerlijk buitenspelen.

Lees verder
Review + winactie: North Pole expedition

Review + winactie: North Pole expedition

Ik ben ontzettend fan van de Smart games en ik heb er dan ook al een heel aantal verzameld. Ze zijn niet alleen goed in te zetten bij de kleuters, maar ook juist in hogere groepen. Sinds kort is er weer een nieuwe Smartgame op de markt, namelijk North Pole Expeditions. In deze blog vertel ik je er graag meer over en deel ik een leuke winactie!

Smartgames
Smart Games zijn slim opgebouwde puzzelspellen voor kinderen.

Lees verder
Review: Het grote winter knutselboek

Review + winactie: Het grote winter knutselboek

Ik zal gelijk maar met de deur in huis vallen, ik ben niet erg creatief. Ik kan redelijk schrijven en dingen bedenken, maar knutselen? Dat is niet echt voor mij weggelegd. Gelukkig hebben wij in het kleutermagazijn een rij vol met knutselboeken staan. Bij het uitwerken van een nieuw thema snuffel ik altijd even tussen deze boeken en zo kom ik al snel op leuke ideeën. Daarom ben ik ook zo blij met het nieuwe knutselboek van uitgever De vier windstreken.

Lees verder
De kleine walvis in de winter

Review: de kleine walvis in de winter

‘De kleine walvis in de winter’ is het vervolg op het prentenboek ‘De kleine walvis’.  Benji Davies is er wederom in geslaagd om alleen al met een prachtige voorkant je aandacht te trekken. Ook dit keer is Edward van de Vendel de vertaler. Een prentenboek met deze keer iets meer tekst.

De inhoud
Wie denkt dat Boy de walvis is vergeten heeft het mis. Hij denkt zelfs dat hij overal een glimp van de walvis ziet en de teleurstelling is groot als het iets anders blijkt te zijn.

Lees verder

Maak een natuurpakket voor kinderen

De meeste kinderen vinden het heerlijk om de natuur in te gaan. Lekker met takken slepen, hutten bouwen of kriebelbeestjes en herfstvruchten zoeken. Buitenspelen is ontzettend belangrijk, want het heeft andere kenmerken dan spel binnen en vormt daardoor een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelingsaanbod.

In de zomer zouden we de kinderen extra moeten stimuleren om naar buiten te gaan.

Natuurpakket voor kinderen
Ga bijvoorbeeld samen (met het gezin) naar het bos,

Lees verder

5 leuke prentenboeken voor de winter

Hoera! De winter is in aantocht en eindelijk hebben we een excuus om al onze prentenboeken rondom het thema ‘winter’ uit de kast te pakken. Heb je genoeg budget en ben je op zoek naar nieuwe prentenboeken, dan zijn onderstaande prentenboeken echte aanraders.

Verboden met sneeuwballen te gooien
Een heerlijk voorleesboek voor koude winterdagen. Het heeft gesneeuwd en de burgemeester zet een bord: ‘Verboden met sneeuwballen te gooien’. Maar dat loopt niet helemaal zoals het moet.

Lees verder

Review: Het grote beren winterboek

Een tijdje geleden kreeg ik van uitgever De Fontein onderstaand prentenboek opgestuurd. Het grote beren winterboek is geschreven en geïllustreerd door Anne-Marie Frisque. Aangezien nu dan toch eindelijk de winter in aantocht is wil ik dit boek graag met jullie delen. Het boek draait gedeeltelijk om kerst, maar kan ook heel goed in januari/februari nog gelezen worden. Het is namelijk meer een zoekboek, dan een voorleesboek.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links.

Lees verder

Spel sneeuwballen kleuren

Ik heb een nieuw rekenspel gemaakt. Dit spel kan alleen of in tweetallen tegen elkaar gespeeld worden. De kinderen gooien met de dobbelsteen. Ze tellen hoeveel ze gegooid hebben en dit getal in de sneeuwballen kleuren ze in. Wanneer ze dit spel tegen elkaar spelen, dan wint degene die als eerste alle rondjes heeft ingekleurd.

Lees verder