zo maak je een boek

Review: Zo maak je een boek

Een leesboek, een lesboek, een prentenboek; boeken vind je overal. Je gebruikt ze als naslagwerk, ter ontspanning, om je kinderen voor te lezen of je klas. Heb je je wel eens afgevraagd hoe boeken eigenlijk worden gemaakt? Met het lezen van het boek “Zo maak je een boek”, krijg je een uitgebreid antwoord op deze vraag.

De inhoud
Meteen als je het boek openslaat leer je iets over het boek dat je in handen hebt.

Lees verder

Review: De tuin en het kruis

Langzaam leven we toe naar Pasen. Wij hebben het ene jaar een viering in de kerk en het andere jaar een viering in de klas. Dit jaar hebben we het Paasfeest in de klas en we zijn al aan het bedenken hoe het we het dit jaar willen vormgeven. Ik zit te denken om het prachtige prentenboek ‘De tuin en het kruis’ te gebruiken. In deze blog wil ik je graag meer over dit boek vertellen.

Lees verder
Review: Heb jij misschien Olifant gezien?

Review: Heb jij misschien Olifant gezien?

‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ is het prentenboekdebuut van David Barrow. Verstoppertje spelen met een olifant lijkt misschien onmogelijk, maar dit boek bewijst dat het lastiger kan zijn dan je in eerste instantie zou denken.

De inhoud
Als je het boek openslaat maak je kennis met het jongetje waar het verhaal over gaat door middel van familiefoto’s. Meteen daarna begint het verhaal met de vraag van Olifant aan het jongetje of hij mee wil doen met verstoppertje.

Lees verder

Review: Grasje hier, grasje daar

‘Grasje hier, grasje daar’ is een voorleesboek waar jonge kinderen echt van zullen genieten. Rhino, de jonge neushoorn, neemt ze mee op avontuur en onderweg leren ze over de savanne en het leven. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Rhino de neushoorn woont sinds kort op de savanne. Aapje is erg nieuwsgierig en wil heel graag weten wat voor dier Rhino precies is. Helaas komen ze er niet achter,

Lees verder
Review: Sam en Bennie op zoek naar een boek

Review: Sam en Bennie op zoek naar een boek

Ga je binnenkort met de klas naar de bibliotheek of wil je kinderen een verhaal laten horen over verschillende soorten boeken, dan is het boek ‘Sam en Bennie, op zoek naar een boek’ heel geschikt. Een leuk prentenboek over een meisje dat een boek gaat zoeken voor haar hond. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Buiten regent het. Dat geeft niet, want Sam is lekker aan het lezen in haar boek.

Lees verder

Review: Papa, pak je de maan voor mij?

Wie kent ze niet, de boeken van Eric Carle. Ik ben al jaren fan en gebruik ze dan ook regelmatig in de klas. Papa, pak je de maan voor mij? is een prachtig prentenboek van Eric Carle, de maker van Rupsje Nooitgenoeg. Deze uitgave is van lekker stevig karton, ideaal voor jonge kinderen om zelf lekker in te lezen.

Het verhaal 
Een meisje wil graag met de maan spelen. De maan is heel hoog en zelf is ze te klein om erbij te kunnen.

Lees verder
Review: Speel je mee?

Review: Speel je mee?

Ik vind de prentenboeken van Hervé Tullet ontzettend leuk. De boeken draaien niet echt om verhaalbegrip, maar meer om interactie tussen de voorlezer en het kind. Het zijn boeken waarop de verwondering voorop staat. In deze blog wil ik je graag wat vertellen over het boek Speel je mee?.

Speel je mee?
In dit vierkante prentenboek heeft een geel rondje de hoofdrol. Hij vraagt of je met hem mee wil spelen. Dit kan het kind doen door de aanwijzingen op te volgen en met zijn vinger of hand te bewegen.

Lees verder
Review: Je fantastische elastische brein

Review: Je fantastische elastische brein

Uitgever Bazalt koppelt wetenschap aan de dagelijkse praktijk. Dat is iets wat in het prentenboek “Je Fantastische Elastische Brein” zeker naar voren komt. Want hoe zit het eigenlijk precies met ons brein? Op die vraag heb je na het lezen van dit boek een antwoord.

De inhoud
Al op de binnenkant van de omslag van het prentenboek leer je de eerste twee feitjes over het menselijk brein van een muisje en een uil.

Lees verder

Review: spelen met prentenboeken

Als kleuterleerkracht lees je behoorlijk veel prentenboeken in een jaar. Naast het gewone voorlezen dat heel belangrijk is, zijn prentenboeken vaak ook de spil van een thema. Je bedenkt creatieve activiteiten en lessen die daarbij aansluiten. Het boek “Spelen met prentenboeken” van juf Anke en juf Els wil je daarmee een handje helpen.

De inhoud
Op één van de eerste bladzijdes kom je een overzichtelijke inhoudsopgave tegen, waarbij je gelijk kunt zien welk prentenboeken uitgewerkt zijn in dit boek.

Lees verder

Review: Pretpark de Poepfabriek

Ik kreeg van uitgever LS Amsterdam een mooi en informatief prentenboek opgestuurd, namelijk Pretpark de Poepfabriek. Dit prentenboek is geschreven door Marja Baseler en  Annemarie van den Brink. De illustraties zijn van Tjarko van der Pol.

Het verhaal
De vader van Pim en Pollie werkt in de fabriek voor Poep- en darmonderzoek. Wat hij precies onderzoekt is Top secret. Op een dag is er iets aan de hand, maar vader wil niets loslaten.

Lees verder

Review: Krabbel en Nies

Altijd al eens willen weten wat twee zwerfkatten de hele dag doen? Dan moet je zeker het boek ‘Krabbel en Nies‘ lezen van de schrijver Peter Feller.  In combinatie met de illustraties van Marieke Nelissen is dit een mooi avonturenboek over twee zwerfkatten.

De inhoud
Krabbel en Nies zijn broer en zus die er zelf voor gekozen hebben om zwerfkatten te worden. Dat is niet altijd even makkelijk, want een slaapplaats en eten zijn nooit zeker in het zwervers bestaan. 

Lees verder
Review: Het kinderboekwinkeltje

Review: Het kinderboekwinkeltje

Ken je de winkeltje-boeken van Marianne Busser en Ron Schröder? In september 2016 is er een nieuw boek uitgekomen: het Kinderboekwinkeltje. Het past weer helemaal in de serie, waarin eerder onder andere het Dierenwinkeltje en Kleurenwinkeltje uitkwamen.

Het verhaal
Tilly heeft een kinderboekwinkeltje, want ze is dol op lezen! Ze staat elke dag weer vrolijk op, om haar klanten in de winkel te helpen. Tom zoekt een billenboek voor zijn spreekbeurt en natuurlijk helpt Tilly hem.

Lees verder