Review: De picknick (het muizenhuis)

Review: De picknick (het muizenhuis)

Joepie! Er is weer een nieuw deel van het Muizenhuis uitgekomen, namelijk ‘De picknick‘. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De picknick
Als het eindelijk weer eens mooi weer is, willen de muizenvriendjes Sam en Julia gaan picknicken in de speeltuin samen met de drieling. Ze hebben hun kar ingepakt met lekkernijen, maar hoe kom je met een kar de trappen af? Gelukkig kent Julia een sluiproute, onderweg is er van alles te zien.

Lees verder
Review: Boekenpakket van Bazalt

Kinderen leren omgaan met emoties middels boeken

Als leerkracht ben je niet alleen maar bezig met de cognitieve ontwikkeling van je leerlingen. De sociaal-emotionele ontwikkeling is minstens zo belangrijk. Ik was daarom erg blij met het boekenpakket van Bazalt wat ik binnen kreeg. Vier prentenboeken die gericht zijn op het jonge kind om ze te leren omgaan met bepaalde emoties.

De inhoud
In het boekenpakket bevinden zich twee boeken van de serie Sam lost het op! namelijk,

Lees verder
Review: Helemaal aan de rand

Review: Helemaal aan de rand

Filosoferen met kinderen is iets wat ik sinds mijn stage eigenlijk niet meer heb gedaan. Daarom vond ik het een leuke uitdaging om met het prentenboek ‘Helemaal aan de rand‘ aan de slag te gaan in mijn klas.

De inhoud
Op de allereerste bladzijde kan je al niet om hem heen: de blauwe beer. Hij neemt je mee door het hele boek. Hij filosofeert over de dingen die hij om zich heen ziet.

Lees verder

Review: Een plekje voor Welpje

Ergens in Afrika, onder een goudgele zon, wonen Giraf, Zebra, Neushoorn, Olifant en Aap gezellig dicht bij elkaar. Zo begint het bijzondere verhaal over een klein welpje dat niet welkom is, omdat hij is wie hij is. Het is geschreven en geïllustreerd door Mylo Freeman en komt van uitgeverij De Eenhoorn.

Het verhaal
Giraf, Zebra, Neushoorn, Olifant en Aap hebben het samen goed. Op een dag vindt Aap een kleine panterwelp. Alle dieren maken zich zorgen.

Lees verder
5x leuke boeken over het thema kunst

5x leuke boeken over het thema kunst

‘Ieder kind is een kunstenaar’ – Pablo Picasso. Uitgever Lemniscaat is het helemaal eens met Picasso, en met Einstein, die zei: ‘Creativieit is besmettelijk, geef het door!’ Daarom lanceren zij ‘Lemniscaat uit de kunst’.

In samenwerking met kunstuitgeverijen als Phaidon en Thames & Hudson brengen zij de allermooiste kunstboeken voor kinderen naar Nederland. Boeken die je met nieuwe ogen laten kijken naar kunst. Maar ook boeken om zelf mee aan de slag te gaan. 

Lees verder
Review: De verhalenmachine

Review: De verhalenmachine

Melanie Plag heeft met haar gastblogs al ontzettend veel verteld over de kracht van verhalen vertellen. Niet alleen leerkrachten, maar ook kinderen kunnen dit leren. Sommige kinderen vinden het lastig om een verhaal te schrijven, maar kunnen wel goed beeldend tekenen of vertellen. Het boek ‘De verhalenmachine‘ kan een mooie introductie hierop zijn. Ik wil je er graag meer over vertellen.

De verhalenmachine
Het verhaal gaat over Thomas, een jongen die altijd op onderzoek uitgaat.

Lees verder
zo maak je een boek

Review: Zo maak je een boek

Een leesboek, een lesboek, een prentenboek; boeken vind je overal. Je gebruikt ze als naslagwerk, ter ontspanning, om je kinderen voor te lezen of je klas. Heb je je wel eens afgevraagd hoe boeken eigenlijk worden gemaakt? Met het lezen van het boek “Zo maak je een boek”, krijg je een uitgebreid antwoord op deze vraag.

De inhoud
Meteen als je het boek openslaat leer je iets over het boek dat je in handen hebt.

Lees verder

Review: De tuin en het kruis

Langzaam leven we toe naar Pasen. Wij hebben het ene jaar een viering in de kerk en het andere jaar een viering in de klas. Dit jaar hebben we het Paasfeest in de klas en we zijn al aan het bedenken hoe het we het dit jaar willen vormgeven. Ik zit te denken om het prachtige prentenboek ‘De tuin en het kruis’ te gebruiken. In deze blog wil ik je graag meer over dit boek vertellen.

Lees verder
Review: Heb jij misschien Olifant gezien?

Review: Heb jij misschien Olifant gezien?

‘Heb jij misschien Olifant gezien?’ is het prentenboekdebuut van David Barrow. Verstoppertje spelen met een olifant lijkt misschien onmogelijk, maar dit boek bewijst dat het lastiger kan zijn dan je in eerste instantie zou denken.

De inhoud
Als je het boek openslaat maak je kennis met het jongetje waar het verhaal over gaat door middel van familiefoto’s. Meteen daarna begint het verhaal met de vraag van Olifant aan het jongetje of hij mee wil doen met verstoppertje.

Lees verder

Review: Grasje hier, grasje daar

‘Grasje hier, grasje daar’ is een voorleesboek waar jonge kinderen echt van zullen genieten. Rhino, de jonge neushoorn, neemt ze mee op avontuur en onderweg leren ze over de savanne en het leven. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Rhino de neushoorn woont sinds kort op de savanne. Aapje is erg nieuwsgierig en wil heel graag weten wat voor dier Rhino precies is. Helaas komen ze er niet achter,

Lees verder
Review: Sam en Bennie op zoek naar een boek

Review: Sam en Bennie op zoek naar een boek

Ga je binnenkort met de klas naar de bibliotheek of wil je kinderen een verhaal laten horen over verschillende soorten boeken, dan is het boek ‘Sam en Bennie, op zoek naar een boek’ heel geschikt. Een leuk prentenboek over een meisje dat een boek gaat zoeken voor haar hond. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

De inhoud
Buiten regent het. Dat geeft niet, want Sam is lekker aan het lezen in haar boek.

Lees verder

Review: Papa, pak je de maan voor mij?

Wie kent ze niet, de boeken van Eric Carle. Ik ben al jaren fan en gebruik ze dan ook regelmatig in de klas. Papa, pak je de maan voor mij? is een prachtig prentenboek van Eric Carle, de maker van Rupsje Nooitgenoeg. Deze uitgave is van lekker stevig karton, ideaal voor jonge kinderen om zelf lekker in te lezen.

Het verhaal 
Een meisje wil graag met de maan spelen. De maan is heel hoog en zelf is ze te klein om erbij te kunnen.

Lees verder