De tafels oefenen door te sjoelen

De tafels oefenen door te sjoelen

Wij hebben sinds kort een sjoelbak in de klas. Het is een kleine sjoelbak speciaal voor kinderen die ik op Marktplaats voor 5 euro heb gekocht. In eerste instantie wilde ik hem gebruiken voor groep 3 om te leren hoe je punten bij elkaar optelt, maar ik kwam al snel op het idee om er ook de tafels mee te laten oefenen. Hoe ik dit heb gedaan vertel ik je graag in deze blog.

De tafels oefenen
In groep 4 maken de kinderen kennis met de tafels.

Lees verder
Rekenen met het getallenbord

Rekenen met het getallenbord

Ik heb al een aantal maanden een prachtig getallenbord in de klas staan. Het is een heel krachtig middel om tijdens de rekenlessen te gebruiken. Het maakt het 100-stelsel niet alleen visueel, maar je kunt er ook ontzettend veel andere activiteiten mee uitvoeren. Mijn getallenbord komt van Capi Education. In deze blog wil ik je er graag meer over vertellen.

Dit artikel is geschreven is samenwerking met Capi Education. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

Lees verder
Rekenen met prentenboeken

Rekenen met prentenboeken

In elke kleutergroep wordt minimaal een keer per dag voorgelezen. Door het voorlezen van prentenboeken wordt de woordenschat vergroot, vaardigheden omtrent het begrijpend luisteren geoefend en de mondelinge taal ontwikkeling ontwikkeld. Maar wist je dat prentenboeken ook een bijdrage kunnen leveren aan de rekenontwikkeling? Je kunt namelijk rekenen met prentenboeken!

Prof. dr. Marja van den Heuvel-Panhuizen heeft hier onderzoek naar gedaan en het blijkt dat kinderen die een voorleesprogramma met gewone prentenboeken volgden 22% meer vooruitgang boekten op de rekenontwikkeling dan andere kleuters.

Lees verder
Rekenspel: tientallen oefenen

Rekenspel: tientallen oefenen

Groep 4 oefent de komende weken met het oplossen van grote sommen en moeten daarbij met tientallen kunnen rekenen. Aangezien veel kinderen nog moeite hebben met het springen van de tientallen (56-46-36) heb ik een spel gemaakt om dit te oefenen. Het spel heeft wat weg van burenbingo.

Wat heb je nodig?

  • spelbord
  • voor elk kind een pylon
  • dobbelsteen
Lees verder

Leuke tips om te rekenen in de supermarkt

In de supermarkt zijn talloze mogelijkheden om spelenderwijs met het rekenen te oefenen. Je kunt op verschillende manieren aandacht geven aan bijvoorbeeld de domeinen geld, gewicht, vorm en kleur, schatten en nog veel meer. In deze blog wil ik je vertellen hoe je dit kunt doen.

Tellen en getalbegrip
Thuis kunnen de voorbereidingen van het rekenen al beginnen. Op het boodschappenlijstje schrijf je op welke producten je wilt kopen en hoeveel je hiervan nodig hebt.

Lees verder

4 leuke spellen om het turven te oefenen

Wij werken op school met de rekenmethode Pluspunt. Ik ervaar dit als een hele prettige methode, omdat het heel doelgericht is. In elk thema komen 4 nieuwe doelen aan bod en 4 toetsdoelen. De toetsdoelen waren in het vorige thema de nieuwe doelen. Elk doel wordt dus over twee thema’s ingeoefend.

Een van de doelen die in het tweede rekenblok van groep 3 naar voren komt is het turven. Ik merk dat veel kinderen dit in het begin nog best lastig vinden,

Lees verder

Levelspel box: voor slimme kleuters

De afgelopen maanden heb ik met veel plezier de levelspelbox 1 van Eduforce uitgetest. De box is onderdeel van het  pakket Levelspel. Levelspel biedt een gestructureerd pakket aan puzzel- en andere opdrachten voor slimme kleuters.

Dit materiaal heb ik gekregen. Lees hierover ook mijn disclaimer.

Slimme kleuters leren dankzij Levelspel om te gaan met uitdagende stof, met oefenen, met doorzetten, met falen en met tegenslag. Alle vaardigheden die nodig zijn om het leren te leren.

Lees verder

Review: Zoek en tel op

De meeste kleuterleerkrachten zullen de spellen ‘Zoek en tel op kleur’ of ‘Zoek en tel tot 10’ wel kennen. Educo heeft nu een nieuwe variant op de markt gebracht, namelijk ‘Zoek en tel op‘. Een ontzettend leuk spel voor kleuters die wel wat uitdaging op rekengebied kunnen gebruiken en voor begin groep 3 leerlingen. De kinderen oefenen spelenderwijs plussommen tot en met 10.

Lees verder

Review: Rekenbus mini met aanhanger

In een groep 2/3 combinatie kun je veel rekenlessen tegelijkertijd geven. Neem bijvoorbeeld de bussommen, deze zijn voor zowel groep 2 als groep 3 prima uit te voeren. De kinderen leren spelenderwijs optellen tot 10 (voor groep 2) en tot 20 (voor groep 3) en je kunt het koppelen aan de begrippen minder, meer en evenveel. Voor groep 2 is dit een goede voorbereiding voor het rekenonderwijs in groep 3, want dan krijgen ze echte bussommen op papier.

Lees verder

Review: Van de wal in de sloot

Een paar weken geleden liet ik jullie kennismaken met het spel ‘Dienaren van de koning‘ uit de methode ‘Met sprongen vooruit’. Vandaag wil ik vertellen over een een ander spel dat geschikt is voor groep 3/4, namelijk ‘Van de wal in de sloot’. Dit is een rekenspel voor kinderen vanaf 7 jaar, maar uiteraard kun je als leerkracht zelf het beste inschatten of het iets is voor jouw groep. In dit artikel vertel ik je meer over het spel en geef ik ideeën hoe je binnen het spel kunt differentiëren.

Lees verder