Voorleesverhalen over energietransitie in de klas

Energietransitie uitleggen door voorleesverhalen

Ben je een bovenbouwleerkracht en wil je in de klas aandacht geven aan lessen rondom energie? In deze blog geef ik een aantal handige tips. Je kunt bijvoorbeeld de gratis voorleesverhalen gericht op kinderen over energietransitie gebruiken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra.

Wetenschap en techniek
Steeds meer scholen richten zich naast rekenen, taal en spelling op vakken als wetenschap en techniek. Op deze wijze worden kinderen gestimuleerd om de 21st century skills eigen te maken.

Lees verder
Werken aan 21st century skills met Jouwweb

Werken aan 21st century skills met Jouwweb

Steeds meer scholen willen kinderen goed voorbereiden op de 21e eeuwse samenleving. De 21st century skills zijn de competenties die kinderen nodig hebben om hieraan succesvol deel te nemen. Vaardigheden als kritisch denken, probleemoplossend vermogen, creatief denken, informatievaardigheden en ict-vaardigheden spelen hierbij een belangrijke rol. Het ontwikkelen van ict-vaardigheden kan bijvoorbeeld door het maken van een eigen website bij Jouwweb. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Jouwweb.

Lees verder
Doe mee met de SOS Family Challenge in Oeganda

Doe mee met de SOS Family Challenge in Oeganda

Heb je een speciale band met je broer of zus en altijd al samen een bijzondere actie willen ondernemen? Houd je van reizen, heb je een hart voor kinderen en heb je wel zin in een avontuur? Dan heb ik een geweldige challenge voor je. In deze blog vertel ik je graag meer over de SOS Family Challenge .

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SOS Kinderdorpen. 

SOS Family Challenge –

Lees verder
Hoe organiseer je een kinderfeestje?

Hoe organiseer je een kinderfeestje?

Er is er één jarig, hoera, hoera! Op sommige scholen gebeurt het al in de kleutergroepen, maar vaak zie je dat vanaf groep 3 de eerste kinderfeestjes worden gevierd. Sommige ouders vinden het fijn om het thuis te vieren en anderen gaan liever met de kinderen op stap. Het is allemaal prima. In deze blog wil ik je graag een aantal ideeën en tips geven waar je aan kunt denken bij het organiseren van een kinderfeestje.

Lees verder
Hoe haal je meer uit knutselwerkjes?

Hoe haal je meer uit de knutselwerkjes?

In bijna elke groep hangen wel knutselwerkjes van de kinderen. Misschien heb je wel een ijzerdraad voor het raam waaraan je de werkjes ophangt of je plakt de werkjes op de muur. Maar heb je er weleens over nagedacht wat je doel hiermee is? Wil je het lokaal opvrolijken of laten zien welke werkjes de kinderen hebben gemaakt? In deze blog geef ik een aantal ideeën hoe je meer kunt halen uit de knutselwerkjes en geef ik je een tip voor een handig ophangsysteem.

Lees verder

Online lespakket ‘Op de fiets? Even niets…’

Na groep 8 gaan de kinderen naar de middelbare school. De afstand van thuis naar school wordt vaak groter en dit betekent dat ze een langere fietsroute afleggen. Het is belangrijk dat ze hun aandacht goed bij het verkeer houden, maar toch zie je steeds vaker scholieren op de fiets met hun telefoon bellen, gamen of Whatsappen. Door al in groep 8 te werken aan bewustwording rondom dit thema kunnen veel ongelukken worden voorkomen. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over het online lespakket ‘

Lees verder
Oefenen met taal in de taalzee

Oefenen met taal in de taalzee

Steeds meer scholen zetten de computer in om taalvaardigheden te automatiseren. Er zijn allerlei websites waar kinderen dit kunnen oefenen. Het nadeel hiervan is dat je er geen controle over hebt en het niet altijd aansluit bij de beginsituatie van de leerlingen. Daarom ben ik zo blij met Taalzee; een website waarbij spelers  automatisch taalopgaven en feedback op hun eigen niveau krijgen. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Taalzee. 

Lees verder
5 spullen die in mijn schooltas zitten

5 spullen die in mijn schooltas zitten

Elke dinsdagavond leg ik mijn spullen klaar voor de volgende dag. Op woensdag tot en met vrijdag sta ik namelijk voor de klas. Ik maak mijn lunchtrommel klaar, zoek mijn kleding uit en pak mijn tas in. In deze blog wil ik je graag vertellen wat ik allemaal meeneem naar mijn werk. Ik heb een hele fijne dames laptoptas gekregen van de Marington en hier past gelukkig alles in.

Ik heb de tas gratis gekregen.

Lees verder
Schoudercom: school-ouder communicatie

Schoudercom: school-ouder communicatie

De meeste scholen zijn op zoek naar manieren om sneller en beter met ouders te communiceren.  Een handig communicatiemiddel dat ouders en leerkrachten dichter bij elkaar brengt is SchouderCom. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Dit artikel is geschreven is samenwerking met SchouderCom. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

SchouderCom
Misschien herken je het wel, je geeft aan de kinderen briefjes mee naar huis maar ze blijven in de tassen zitten of je doet een oproep per e-mail maar er wordt bijna niet op gereageerd.

Lees verder
Review: Eurowijs

Eurowijs: kinderen leren omgaan met geld

Mijn ouders hebben mij heel bewust met geld leren omgaan. Ik had een eigen bankrekening en werd al van jongs af aan gemotiveerd om bijbaantjes te nemen. Elke week kreeg ik zakgeld, later kwam daar kleedgeld bij, en ik mocht zelf bepalen wat ik hiermee deed. Ik kon er snoep van kopen of ik kon het opsparen zodat ik er iets groots van kon aanschaffen. Op deze manier heb ik al op jonge leeftijd kennis gemaakt met uitgeven,

Lees verder

Leuke en handige apps voor leerkrachten

Het duurde even, maar ik heb me dan toch ook eindelijk in de wereld van de apps verdiept. Ik vond een ipad in de klas eigenlijk maar onzin en was tot voor kort nog enorm gelukkig met mijn internetloze toetsentelefoon. Nu piep ik wel anders en zit ik eigenlijk te veel aan mijn telefoon geplakt. Zeker voor mijn werk gebruik ik mijn telefoon meer dan ooit, want er zijn ontzettend veel leuke en handige apps voor leerkrachten.

Lees verder

TSO-ASSISTENT: overblijfadministratie in een handomdraai

Op mijn school zijn er een paar overblijfmoeders die het overblijven regelen. Wij hebben een hele kleine school, maar ik kan me zo voorstellen dat het op een grote school bijna niet meer te overzien is. Wie heeft er al betaald? Wie blijft wanneer over? Hoeveel overblijfouders moeten we regelen? Met TSO-ASSISTENT, een online administratiesysteem, is het mogelijk om de administratie van de overblijf tot enkele minuten per dag te beperken.

Wat is TSO-ASSISTENT?

Lees verder