Review: spelen met prentenboeken

Als kleuterleerkracht lees je behoorlijk veel prentenboeken in een jaar. Naast het gewone voorlezen dat heel belangrijk is, zijn prentenboeken vaak ook de spil van een thema. Je bedenkt creatieve activiteiten en lessen die daarbij aansluiten. Het boek “Spelen met prentenboeken” van juf Anke en juf Els wil je daarmee een handje helpen.

De inhoud
Op één van de eerste bladzijdes kom je een overzichtelijke inhoudsopgave tegen, waarbij je gelijk kunt zien welk prentenboeken uitgewerkt zijn in dit boek.

Lees verder
6x boeken voor kleuterleerkrachten

6x boeken voor kleuterleerkrachten

Of je nou PABO-student bent of een doorgewinterde kleuterleerkracht, goede vakliteratuur is onmisbaar. De afgelopen jaren heb ik kennis gemaakt met ontzettend veel mooie boeken. In deze blog wil ik je de leukste boeken voor kleuterleerkrachten geven.

Hoera ik krijg kleuters
Heb je nog nooit met kleuters gewerkt of ben je hier net mee gestart, dan is dit boek echt iets voor jou. Het kleuteronderwijs is een vak apart en niet te vergelijken met de groepen 3 tot en met 8. 

Lees verder

Lastige kleuters?!

Lastige kleuters?! Er schieten misschien nu wel een paar namen door je hoofd. Zijn ze echt lastig of zorgt bepaald gedrag van kleuters  voor lastige situaties die niet passen in hoe wij het voor ogen hebben in de klas? In het boek “De Lastige Kleuter” van Betsy van de Grift geeft zij inzicht in dit gedrag aan de hand van het breinleren van kleuters en hoe de leerkracht hier rekening mee kan houden in het onderwijsaanbod.

Lees verder

Vertelgeheimen deel 2: Verhaal snel vertelklaar

In vertelgeheimen deel 1 heb je kunnen lezen hoe je interactie kunt toepassen in het vertellen van je verhaal. In het boek “Een Schatkist vol Vertelgeheimen” kun je nog veel meer tips vinden om een goede verhalen verteller te worden. Bijvoorbeeld: de ingrediënten voor een goed verhaal, hoe je karakters het beste neerzet, maar ook leuke oefeningen om met de kinderen te doen.

Een schatkist vol vertelgeheimen
In deel 2 van het boek vind je 11 verhalen die gekoppeld zijn aan verschillende waarden zoals: eerlijkheid,

Lees verder

Nieuwe boeken najaar 2016

Ik ben gek op (prenten)boeken en kijk altijd uit naar de nieuwe catalogi van de verschillende uitgevers. Zodra de nieuwe catalogi binnen zijn speur ik naar de leukste (prenten)boeken voor in de klas. Nadat ik een aanvraag heb ingediend bij de uitgever wacht ik altijd in spanning af of die dag een pakketje met boeken door mijn brievenbus komt.

De afgelopen weken heb ik weer een hele stapel nieuwe boeken gekregen die ik de komende tijd voor jullie ga reviewen.

Lees verder

Review: De social teacher

Ook als leerkrachten kunnen we er bijna niet meer om heen: sociale media. Lars Matthys en Tim van Lier vinden dat je maar twee keuzes hebt. Of je probeert je er tegen te verzetten of je kunt het omarmen en er proberen je voordeel mee te doen. Hoe je dat dan doet omschrijven ze in het boek: ‘De social teacher. Recepten voor sociale media in je klas.’

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links.

Lees verder

Review: Meester Mark graaft door

Meester Mark heeft met zijn boek ‘Meester Mark draait door’ voor een hoop roering in onderwijsland gezorgd. Er is bij leerkrachten veel herkenning en velen storten hun hart bij Mark uit. De auteur gaat langs bij tientallen leerkrachten van basis- en middelbare scholen om nu hun verhaal te vertellen. Deze verhalen beschreef Mark in ‘Meester Mark vraagt door‘. Eind juni is zijn derde boek uitgekomen, namelijk ‘Meester Mark graaft door‘.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links.

Lees verder

Help! Ik kan geen orde houden

Elke leerkracht heeft hier mee te maken, orde houden. Dit is iets waar veel studenten en beginnende leerkrachten tegenaan lopen en wat je vooral leert door veel te oefenen. Via de opleiding Master SEN maakte ik kennis met Peter Teitler. Hij heeft samen met Ans van Brussel het boek ‘Lessen in orde‘ geschreven en geeft trainingen over o.a. klasmanagement en beïnvloeding van het gedrag van leerlingen. In zijn boek stelt hij dat orde houden een complexe aangelegenheid is.

Lees verder

Review: interactief voorlezen

Ben je op zoek naar informatie over interactief voorlezen en heb je behoefte aan praktische ideeën om dit vorm te kunnen geven dan moet je zeker verder lezen. Ik heb namelijk van uitgever Delubas het boek ‘Interactief voorlezen‘ gekregen om te reviewen. Dit boek bevat alles wat je over interactief voorlezen wilt weten!

Ook leuk
– De kracht van voorlezen.
– 5 dingen die je tijdens het voorlezen niet mag vergeten.

Lees verder

Review: Essentiële luistervaardigheden voor docenten

Hoe kun je aandachtig luisteren terwijl je eigenlijk al te laat bent voor een vergadering. Hoe reageer je op een meisje dat zo boos is dat ze iemand dreigt te slaan? Hoe luister je niet alleen naar leerlingen, maar ook naar ouders en collega’s?

Wat je rol op school ook is, luisteren zal altijd een van je kerntaken zijn. Dit boek geeft antwoord op lastige vragen over hoe te luisteren, wat te zeggen,

Lees verder

Review: Meester Mark vraagt door

Meester Mark heeft met zijn boek ‘Meester Mark draait door’ voor een hoop roering in onderwijsland gezorgd. Mijn review over zijn boek kun je hier teruglezen. Net voor de zomervakantie is zijn tweede boek ‘Meester Mark vraagt door‘ uitgekomen. Ik kreeg dit boek van uitgever Scriptum en vertel jullie er graag meer over.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer. 

Lees verder

Review: Buitenspelen in het zonnetje

De afgelopen weken heb je op mijn website al ontzettend veel over ‘buitenspelen’ kunnen lezen. Ik heb veel geleerd van het boek ‘Buitenspelen in het zonnetje‘ van Greet Caminada en Yvonne Leenders. In dit boek vind je een schat aan informatie en het geeft je veel inzichten hoe je het ‘buitenspelen’ beter kunt inrichten. Ik wil vooral de nadruk leggen op informatie, het is echt een informatief boek. Voor ideeen en lessugesties kun je beter de map Buitenspelen kopen.

Lees verder