Je bekijkt nu Mindset: Verander je manier van denken om je doelen te behalen

Mindset: Verander je manier van denken om je doelen te behalen

Deze blog is geschreven door Elke Knot. Ik ben het boek Mindset gaan lezen om mij bewuster te worden van de wijze waarop ik kinderen stimuleer en ook corrigeer in hun of manier van denken en presteren. Het feit dat je je verdiept in een onderwerp kan nieuwe inzichten geven, het kan je bevestigen dat je veel al goed doet, maar ook verfrissend werken.

Mindset; het boek

Thuis en op school is het heel gangbaar om de focus op vaardigheden en talenten te leggen. Dweck legt in dit boek heel duidelijk uit dat mindset een belangrijke factor is naast vaardigheden en talenten. Ze onderscheidt de statische mindset van een groei gebaseerde mindset. Dit werkt ze gedetailleerd uit in de verschillende hoofdstukken.

Ze legt uit dat we het succes van kinderen in de weg kunnen staan door het talent van kinderen te prijzen. We kunnen kinderen motiveren en helpen beter te presteren met de juiste mindset. Als je het boek leest is het tegelijk vernieuwend als bevestigend. Het wordt zo duidelijk uitgelegd dat je regelmatig een aha-erlebnis hebt, maar ook het gevoel dat je je houding en manier van communiceren kunt verbeteren.

Pippi Langkous

De bekende uitspraak van Pippi Langkous ‘ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ wordt in een wetenschappelijk jasje gegoten. Deck noemt heel motiverend in het boek: ‘Verandering kan moeilijk zijn, maar ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat het niet de moeite waard was.’

Het boek behandelt in prettige stappen de mindsets en hoe de twee mindsets werken. Denk aan een glas dat halfleeg is of een glas dat is halfvol is! ‘Alle mensen worden geboren met een drang om te leren, maar de statische mindset kan deze behoefte de kop in drukken’. Hoe kun je ervaringen gebruiken als basis om te groeien? Doe je beter je best of laat je het erbij zitten?

Dweck geeft aan dat de waarheid over competenties en prestatie door middel van prijzen en positieve etiketten maar ook door middel van negatieve etiketten gevolgen kunnen hebben en welke gevolgen dat zijn. 

Mindset Verander je manier van denken om je doelen te behalen

Soorten mindset

Mindset in de sport komt aan bod, zowel het belang van talent, karakter, succes, falen en het hebben van controle over jezelf. ‘Sportmensen met een groeimindset vinden voldoening in leren en vooruitgang boeken, niet alleen in het winnen’. Die uitleg is natuurlijk ook buiten de sport toepasbaar.

Mindset en leiderschap in het bedrijfsleven behandelt ze, ze stelt zich de vraag of leiders geboren worden of gemaakt. In het hoofdstuk komen groepsdenken versus onafhankelijk denken aanbod dit is ook toepasbaar in een groepshouding op school bedenk ik tijdens het lezen.

Ook relaties en de mindset in de liefde, worden behandeld zoals jezelf ontwikkelen in je relatie, maar ook competitie, vriendschap en verlegenheid . 

Groeimindset

In het hoofdstuk over ouders, leraren en coaches wordt de groeimindset heel goed uitgelegd. Hoe overtuig je de tragere leerling en de kinderen die nooit goed kunnen leren? En de vraag of jij een statische manier van denken hebt.

Probeer onderwerpen in een op ontwikkelingsgericht denkraam aan te bieden. Je kunt eisen niet verhogen als je niet ook de benodigde middelen aanreikt. Dit hoofdstuk is ook echt heel praktisch geschreven. En dan tenslotte in het laatste hoofdstuk mindset veranderen. 

Conclusie

In het boek worden wetenschap en praktische voorbeelden prettig afgewisseld en ze ondersteunen elkaar. Zeker een aanrader om te lezen. Al is het om je bewust te worden van de manier waarop je reageert op succes en falen in de klas. 

Mindset
Schrijver: Carol S. Deck
Uitgever: SWP
Prijs: €26,-

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie