Je bekijkt nu Boekentip: Kikkervisjes in de soep

Boekentip: Kikkervisjes in de soep

Ben je op zoek naar een  voorleesboek met vrolijke en korte verhalen voor de kleuters of kinderen uit groep 3? Dan heb ik een leuke boekentip voor je. Het boek Kikkervisjes in de soep is een feest om voor te lezen!

Kikkervisjes in de soep
Het boek Kikkervisjes in de soep bevat 40 voorleesverhalen die voor de kinderen erg herkenbaar zullen zijn. Willemijn de Weerd schreef voor elk seizoen 10 afwisselende verhalen, je kunt het boek dus het hele jaar door gebruiken. Elk verhaal duurt zo’n 3 tot 4 bladzijden (ongeveer 5 minuten); heel geschikt dus voor tijdens het eten en drinken of voor het slapengaan.

De verhalen gaan over Ella en Joep. Op de eerste bladzijde worden ze voorgesteld. Ella zit in groep 2 en ze kan een hele mooie recht koprol maken. Joep zit al in groep 3; hij wil later leeuwentemmer worden. Ella en Joep wonen bij elkaar in de straat en spelen graag met elkaar.

De verhalen bevatten veel grappige elementen. Zo vinden Joep en Ella een kistje op zolder. Hierin zitten brieven die de ouders van Joep naar elkaar schreven. Brieven vol met ‘voor mijn liefste’ en ‘ik houd van jou’. Deze gaan ze bij mensen in de straat bezorgen.

Sommige verhalen zijn juist weer wat spannender. De vader van Joep vertelt dat de wolf weer terug is in Nederland. Joep bibbert ervan; misschien is hij wel vlak bij het huis. Hij kan er haast niet van slapen.  

Mijn mening
De verhalen zijn onderverdeeld per seizoen, maar zijn niet perse seizoensgerelateerd. Bij het seizoen herfst zijn bijvoorbeeld geen verhalen over het bos. Je kunt de verhalen dus ook prima in een ander seizoen voorlezen. Dit is wel fijn. Aan de andere kant was het ook leuk geweest als de verhalen nog meer aansloten bij het seizoen.

Een aantal winterverhalen gaan wel over sinterklaas, kerst en de winterslaap. Tijdens de lente komt er een verhaal over Pasen en kikkervisjes aan bod en in de zomer gaan Ella en Joep naar het strand.

Al met al een boek met leuke en grappige verhalen. Het is een ideaal boek om in de klas te pakken wanneer je nog een paar minuten tijd over hebt. De verhaaltjes zijn vrij kort (soms vind ik het einde zelfs wat abrupt), en hierdoor kan je ook nog wat tijd nemen om er over door te praten. Is het bijvoorbeeld voor de kinderen herkenbaar? Hebben zij ook weleens zo’n situatie meegemaakt?

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen. 

Kikkervisjes in de soep
Auteur: Willemijn de Weerd
Illustrator: Marijke ten Cate
Uitgever: Columbus
Prijs: €16,95

Kikkervisjes in de soep

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie