Je bekijkt nu Leesboekentips oktober middenbouw

Leesboekentips oktober middenbouw

De afgelopen maand is er weer allerlei boekenpost binnengekomen. In deze blog deel ik leesboeken voor lezers uit de midden- en bovenbouw. Hopelijk doe je nieuwe inspiratie op voor je groep of voor thuis. Veel leesplezier!

De recensies zijn geschreven door Elke Knot.

En toen, opa? E3

Opa komt op bezoek bij Noor en Joep, gezellig want opa kan zo leuk vertellen over vroeger. En toen, opa? is een aantrekkelijk boek dat begint met een paspoort van Noor, Joep en Opa, wie zijn ze, wat vinden ze leuk en niet leuk.

Wat is het verhaal van opa over de afwas? Opa is te laat en hij heeft straf verdiend. Vroeger heeft opa ook iets beleefd met afwas die gedaan moest worden. De opbouw van het boek zorgt er zeker voor dat kinderen het boekje uit willen lezen. 

Ieder hoofdstuk beslaat 2 tot 5 pagina’s. Het verhaal staat in korte zinnen in een fijn lettertype gedrukt, de plaatjes maken het geheel af.

Je zou kunnen beginnen met het eerste hoofdstuk voorlezen of samen lezen in de klas vanaf een kopie en dan hopen dat de kinderen het uit de zelf-lezen-kast kiezen.

Kerststress M5

Een gezellig of eigenlijk hilarisch verhaal is het boek Kerststress. Alle personages zijn een soort van uitvergroot. Een klant met een rollator en een zwakke blaas, de andere klant weet alles beter en bemoeit zich met iedereen, een klant die stickers van iets goedkoops op iets duurs plakt en nogal opvliegend is, daarbij een verlegen meneer die niets durft te vragen.

Dan is er nog de eigenaar van de winkel ‘Appie’ die door de muziek spelende meneer voor de deur ‘Apie’ wordt genoemd. De vrouw van de winkeleigenaar ondersteunt het verhaal ze vindt wat van de gang van zaken.

Het is een kort en bondig verhaal met een boodschap die afgesloten wordt met een zoektocht door het dorp met een stoofpotje in een pan dat steeds kouder wordt. 

Heerlijk om voor te lezen in de klas vanaf groep 4, hoewel ze de onderliggende boodschap waarschijnlijk beter in de bovenbouw begrijpen. Op de achterkant van het boek staat dat het ook als musical op te voeren is en dat je die kunt bestellen op www.bramkasse.nl . Dat doet mij dan weer denken aan kerst vieren met je groep op school.

Verdeel je groep in 2 of 3 groepen en laat ze delen van het verhaal oefenen en opvoeren, je hebt minimaal 8 spelers nodig. Op deze manier ben je met elkaar bezig in de groep en leef je toe naar een viering. Film het in de klas en zorg dat je dit beschermd naar de ouders kunt sturen.

Linda Willemsen

Linda Willemsen is het gezicht achter klasvanjuflinda.nl en zet zich in voor spelenderwijs ontdekken en leren. Daarnaast houdt ze zich bezig met auteurswerk en zorgt sinds oktober 2018 met veel liefde voor haar babydochter.

Geef een reactie