Thema tuincentrum bij de kleuters

Thema tuincentrum: een geweldig, leerzaam thema! Voor de meivakantie hebben wij 6 weken over dit thema gewerkt en het was een groot succes.  In deze blog vertel ik je meer over mijn ervaringen met het thema tuincentrum en wat de ervaringen waren van de kinderen.

Kennismaken met het thema
Wanneer ik begin met een thema vind ik het belangrijk om te starten met een oriënterende fase. Deze fase vindt plaats in de eerste week.

Lees verder

Thema de tuin in groep 2/3

Terwijl het voorjaar langzamerhand begon zijn wij in groep 2/3 begonnen met een thema over de tuin. Ons doel is om de kinderen te laten ontdekken wat er allemaal groeit en bloeit in een tuin.

Binnen dit thema willen we de kinderen ook nieuwe woordtypen leren, gaan we van alles onderzoeken en daarbij ook experimenten doen. En zijn we ook volop aan het rekenen. Nieuwsgierig? Lees gauw verder!

Thema kiezen
We hebben voor dit thema gekozen omdat het past bij de actualiteit en de leefwereld van de kinderen.

Lees verder
Activiteiten rondom het thema lente

Activiteiten rondom het thema lente

De lente is nu echt begonnen. De kinderen vragen al regelmatig of ze ‘met zonder jas’ naar buiten mogen en in de natuur is het echt zichtbaar. Tijd dus om hier gericht aandacht aan te besteden.

De afgelopen jaren heb ik al een hoop blogs rondom dit thema geschreven. In deze blog zet ik ze graag voor je op een rijtje.

In de natuur te struinen
De meeste kinderen vinden het heerlijk om de natuur in te gaan.

Lees verder

Maak een natuurpakket voor kinderen

De meeste kinderen vinden het heerlijk om de natuur in te gaan. Lekker met takken slepen, hutten bouwen of kriebelbeestjes en herfstvruchten zoeken. Buitenspelen is ontzettend belangrijk, want het heeft andere kenmerken dan spel binnen en vormt daardoor een onmisbaar onderdeel van het ontwikkelingsaanbod.

In de zomer zouden we de kinderen extra moeten stimuleren om naar buiten te gaan.

Natuurpakket voor kinderen
Ga bijvoorbeeld samen (met het gezin) naar het bos,

Lees verder

Speeltafel ‘Lente’ op de boerderij

Je kunt wel stellen dat de afgelopen weken de lente in Nederland echt is begonnen. Een week voor de meivakantie zijn we dan ook begonnen met het thema ‘(boerderij)dieren’. De kinderen in groep 2 werken vooral over de jonge dieren en de kinderen in groep 3 leren over de boerderijdieren in het algemeen en over de werkzaamheden op de boerderij. Ik heb een speeltafel gemaakt met allerlei materialen waardoor het genoeg kansen tot spel geeft.

Lees verder
Prentenboeken lente

5 educatieve (prenten)boeken over de lente

Prentenboeken zijn een geschikt middel om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Ze bevatten nieuwe woorden waardoor je de woordenschat van kinderen kunt vergroten. Daarnaast ontwikkelen de kinderen verhaalbegrip doordat prentenboeken meestal een probleem en oplossing bevatten. Ook de illustraties nodigen de kinderen uit tot het vertellen van eigen verhalen en het delen van ervaringen.

In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer. 

Lees verder
beleef de lente

Beleef de lente spelenderwijs!

De lente staat voor mij gelijk aan nieuw leven, licht en warmte. Het is een prachtige overgang van de koude winter naar de warme zomer. Ik vind het heerlijk om zonder handschoenen weer te kunnen fietsen, om de gordijnen steeds later dicht te hoeven doen en om straks elke dag weer de vraag  “Mogen we met zonder jas buitenspelen?” te horen. De lente mag er zijn!

Lees verder