De pengreep, wat moeten we ermee?

De pengreep, wat moeten we ermee?

Het schrijfonderwijs lijkt een groeiend probleem te zijn op scholen. Verkeerde pengrepen, letters en cijfers die van onder naar boven worden geschreven en slordige handschriften zijn een veel voorkomend probleem.

Door mijn invalwerk kom ik in veel klassen. In zo goed als elke klas waar ik (Anniek) kom, zijn er een heel aantal kinderen die met een verkeerde pengreep schrijven. Zelfs in de groepen 3 blijkt het lastig om kinderen een goede pengreep aan te leren omdat de verkeerde pengreep er al zo ingesleten zit.

Lees verder
Kleuters die net iets meer kunnen

Kleuters die net iets meer kunnen

Heb je een kleuter in je groep die voortdurend bezig wil zijn met iets dat hem boeit? Met een kind dat continu van alles wil ontdekken of een meisje dat dolgraag wil leren lezen, rekenen en schrijven in plaats van spelen? Wil het kind graag ‘ietsjes meer’? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een kleuter die op bepaalde vlakken vooroploopt in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong.

In deze blog geef ik aan de hand van het boek ‘Kleuters die net iets meer kunnen‘

Lees verder
Hoe communiceer jij? Ik (k)en mijn ikken!

Hoe communiceer jij? Ik (k)en mijn ikken!

Kijk jij wel eens naar jezelf? Naar hoe je communiceert of reageert op anderen? De psychologen Hal en Sidra Stone gebruiken de Voice Dialogue om te ontdekken wie je bent, in al je veelzijdigheid. Het gaat dan niet om een oordelende manier van kijken, maar om te ontdekken wie het in jou voor het zeggen heeft en waarom dat zo is. In het boek Ik (k)en mijn ikken ontdek je andere kanten van jezelf. In deze blog wil ik je er graag wat meer over vertellen.

Lees verder
Welke gevolgen heeft duimen voor het leren?

Welke gevolgen heeft duimen voor het leren?

Zoals in de eerdere blog beloofd zal ik je nog meer inzicht geven in het vroegtijdig signaleren van logopedische problemen. Dit keer zal ik een blog schrijven over duimen. Duimen? Ja, duimen!

Ook bij duimen geldt dat er negatieve gevolgen kunnen zijn. Terwijl het ene kind blijft duimen, heeft het andere kind er totaal geen behoefte aan. Baby’s hebben soms behoefte aan het duimen doordat zij een sterke zuigreflex hebben en het duimen troost biedt.

Lees verder
5 tips voor het einde van het schooljaar!

5 tips voor het einde van het schooljaar!

Het einde van het schooljaar komt alweer in zicht. Zo’n einde is leuk, maar ook soms best lastig. Het heerlijke aan het einde van een schooljaar vind ik dat we de klas lekker opruimen, alles schoonmaken, een hoop leuke activiteiten hebben en alvast wat voorbereidingen hebben voor een frisse start van het nieuwe schooljaar.

Het lastige vind ik dat ik afscheid moet gaan nemen van de kinderen van groep 2 die na de vakantie starten in groep 3.

Lees verder
De kinderen van juf Kiet

De kinderen van juf Kiet

Beste juf Kiet,

Met veel plezier heb ik gisteren de film ‘De kinderen van juf Kiet‘ bekeken. Ik hoorde vanuit verschillende kanten zowel positieve als kritische geluiden, maar ik kan niet anders zeggen dat ik met enorm veel bewondering voor de televisie heb gezeten.

Je staat met zelfvertrouwen voor de groep en je straalt duidelijkheid uit. Dit is niet ‘streng’ of zielig voor de kinderen, uit ervaring weet ik dat deze kinderen dit nodig hebben om tot ontwikkeling te komen.

Lees verder
Help, juf Carolien is zwanger!

Help, juf Carolien is zwanger!

Help, juf Carolien is zwanger! Dat betekent: rondhobbelen met een steeds dikker wordende buik, meer overlaten aan leerlingen, en natuurlijk: een vervanger inlichten om jouw taak over te nemen. In deze blog de momenten waar iedere zwangere juf mee te maken krijgt. Omdat ik het op dit moment voor de tweede keer allemaal mee mag maken!

Het grote nieuws vertellen
Na een paar maanden van geheimhoudingsplicht wil je wel heel graag dat je klas weet van het wondertje in je buik!

Lees verder
Hallo, mijn eerste woordenboek

Review: Hallo, mijn eerste woordenboek

Ben je op zoek naar een woordenboek met ‘echte’ foto’s voor een leerling die Nederlands leert of als ouder voor je dreumis? Dan is het Hallo, mijn eerste woordenboek misschien wel wat. In deze blog vertel ik je er graag meer over.

Hallo, mijn eerste woordenboek
Dit kartonnen woordenboek is niet zomaar een boek met plaatjes en woorden. Het is een groot fotoboek waarbij de verschillende voorwerpen worden genoemd. Kinderen leren dus de nieuwe woorden via beelden uit hun directe omgeving en niet via geïllustreerde afbeeldingen.

Lees verder
De kringloop: waarom de kleuterleerkracht er graag komt.

De kringloop: 5 redenen waarom een kleuterleerkracht er graag komt

Waarom zou de kringloopwinkel toch zo’n aantrekkingskracht hebben op mij als kleuterleerkracht? Heb jij je dat ook weleens afgevraagd? Natuurlijk is het goedkoop en is er een wisselende collectie verkrijgbaar… Verrassend is de kringloop ook. Meerdere keren heb ik er al leuke kringloopvondsten gedaan, die van pas kwamen voor mijn kleutergroep. In deze blog lees je 5 redenen waarom een kleuterleerkracht nu eenmaal niet zo gauw een kringloopwinkel voorbij moet lopen!

Boeken
Als je in een kringloopwinkel komt met een uitgebreid assortiment,

Lees verder
kinderen naar de logopedist te verwijzen of er tegenaan liepen dat ze ouders niet konden overtuigen om naar logopedie te gaan.

Verwijzen naar logopedie, hoe overtuig je ouders?

Ik (Chantal) heb, samen met een collega, een aantal trainingen ‘Signaleren van logopedische problemen door leerkrachten’ verzorgd. Wij vonden het opvallend hoeveel leerkrachten al wisten over de taalontwikkeling van kinderen! Wat ook opvallend was dat veel leerkrachten toch twijfelden om kinderen naar de logopedist te verwijzen of er tegenaan liepen dat ze ouders niet konden overtuigen om naar logopedie te gaan.

In de komende blogs wil ik je helpen met de onderbouwing van de vroegtijdige signalering.

Lees verder
Originele cadeaus voor Vaderdag

Originele cadeaus voor vaderdag

Over een paar weken is het weer vaderdag. Misschien heb je al in gedachten wat je met de kinderen gaat maken of ben je juist op zoek naar inspiratie. In deze blog wil ik verder niet de discussie over het ‘wel of niet maken van een vaderdag cadeau’ uitlokken. Mocht je hier als school voor kiezen dan kun je in deze blog een aantal leuke en originele ideeën vinden, die net een tikje anders zijn.

Lees verder
Review: Kiene Klanken

Kiene Klanken een interactieve klankstempelset

De eerste helft van groep 3 leren de kinderen de letters. De meeste leerkrachten zoeken naar manieren om de verwerking spelenderwijs in te zetten. Denk aan spelletjes met de letterdoos, loco, woordjes rijgen of lettertje tik. Tegenwoordig is de tablet niet meer weg te denken, hoe leuk is het dat er nu ook een mogelijkheid is om erop te stempelen! In deze blog vertel ik je graag meer over een interactieve klankstempelset, namelijk Kiene Klanken.

Lees verder